Skip to content
Home » Ο Θάνος Μικρούτσικος για τους «7 νάνους» και τον Μπρεχτ

Ο Θάνος Μικρούτσικος για τους «7 νάνους» και τον Μπρεχτ

    Ο Θάνος Μικρούτσικος για τους «7 νάνους» και τον Μπρεχτ

    Published
    Ο Θάνος Μικρούτσικος στην αχανή γραμμή των οριζόντων

    Ο Θάνος Μικρούτσικος για τους «7 νάνους» και τον Μπρεχτ

    Published
    Ο Θάνος Μικρούτσικος στην αχανή γραμμή των οριζόντων
    Το Short Stories ξεχωρίζει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Θάνου Μικρούτσικου στον Παναγιώτη Φρούντζο σχετικά με τους «7 νάνους», το τραγούδι της ζωής του, όπως το αποκαλούσε, και τη συνάντησή του με την κόρη του Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Η πρώτη επίσημη εκτέλεση των 7 νάνων στο «ss Cyrenia» σε δίσκο έγινε από τη Χαρούλα Αλεξίου. Στο Η αγάπη είναι ζάλη. Αλλά αυτό το τραγούδι ήταν φανερό πως έψαχνε εμένα. Πολλοί επιμένουν να με ρωτάνε: «Γιατί δεν τραγουδάς τα τραγούδια σου;». Και τους λέω: «Αν τραγούδαγα τα τραγούδια μου, δεν θα μου λέγατε ποτέ “τι ωραία που τα τραγουδάς”». Τραγουδώ μόνο αυτά που τα ίδια απαιτούν να τα τραγουδήσω.

    Παράδειγμα: «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είμαι απ’ τα μαύρα δάση». Ποιος μπορεί να αποδώσει την ουσία; Φαντάσου έναν σπουδαίο τραγουδιστή… τον Μητροπάνο, τον Νταλάρα, τον Μητσιά, τον Παπακωνσταντίνου. Δώσ’ τους το «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ». Αμέσως θα κάνεις ένα βήμα πίσω. Γιατί το τραγούδι αυτό συνολικά απαιτεί τον δημιουργό του. Έτσι νομίζω ότι τραγούδησα δεκαπέντε με είκοσι τραγούδια μάξιμουμ που απαιτούσαν εμένα. Οι 7 νάνοι ήταν η κορυφή αυτών.

    Τι έχει συμβεί με τους αυτοσχεδιασμούς στους 7 νάνους; Δεν ξεκινάω προγραμματισμένα. Ποτέ. Αν έχω παίξει το κομμάτι εννιακόσιες, χίλιες φορές, το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι οι εκτελέσεις του μπορούν να χωριστούν σε δεκαπέντε περιόδους. Υπάρχουν παρεμφερείς αυτοσχεδιασμοί ανά περίοδο. Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει να παίζω με το δεξί μου χέρι κάποια θέματα και να δημιουργώ τη βαρβαρότητα του «μπουμ» με το αριστερό.

    Η νεωτερικότητα σε αυτό το κομμάτι έχει να κάνει με την εισαγωγή. Μετά αισθάνομαι ότι το πιάνο γίνεται προέκταση των χεριών κι εγώ δεν είμαι εκεί. Πού είμαι; Ίπταμαι; Σε κάθε περίπτωση εκμηδενίζονται οι δυο χιλιάδες [θεατές] του Μεγάρου, εκμηδενίζονται οι επτά οκτώ χιλιάδες του Βύρωνα.

    Εκμηδενίζονται με την έννοια ότι για πέντε έξι λεπτά που κρατάει το τραγούδι δεν αντιλαμβάνομαι την ύπαρξή τους. Και με προσγειώνει το φινάλε. Και τότε εμφανίζονται. Σαν να ήταν το ολόγραμμά μου στη σκηνή και επανέρχομαι, όντας φιλόδοξος, για το χειροκρότημα.

    Μετά την εισαγωγή στους «7 νάνους» αισθάνομαι ότι το πιάνο γίνεται προέκταση των χεριών κι εγώ δεν είμαι εκεί. Πού είμαι; Ίπταμαι;

    Έχω πάρει ένα παράσημο για το έργο μου Μουσική πράξη στον Brecht και θέλω να το πω ύστερα από τόσα χρόνια. Το έργο κυκλοφόρησε το 1978. Τότε υπήρχε ακόμη η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Διευθυντής στο Berliner Ensemble ήταν ο Έκεχαρντ Σαλ (Ekkehard Schall), σύζυγος της Μπάρμπαρα Μπρεχτ (Barbara Brecht), της κόρης του Μπρεχτ.

    Η Μπρεχτ δεν είχε μόνο τα πνευματικά δικαιώματα του πατέρα της, αλλά επίσης ήταν πολύ ενημερωμένη σχετικά με το μπρεχτικό έργο. Μας είχαν δώσει την άδεια για τα ποιήματα του Μπρεχτ χωρίς να γνωρίζουν το έργο. Στη συνέχεια ο Αλέκος Πατσιφάς της Lyra είχε στείλει τρία τέσσερα αντίτυπα στο Ανατολικό Βερολίνο.

    Το 1981 είχα πάει για να δώσω δυο συναυλίες στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου. Μια με την Καντάτα για τη Μακρόνησο, ενώ διηύθυνα και τη Ρωμιοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη. Τότε είχα επισκεφτεί το Berliner Ensemble.

    Μετά την παράσταση συναντήθηκα με τον Σαλ και την Μπρεχτ. Μου είπε λοιπόν η Μπάρμπαρα: «Εμείς εδώ έχουμε τον θεό, που είναι ο πατέρας μου. Στην αγκαλιά του βρίσκονται δυο αρχάγγελοι: ο Xανς Άισλερ [Hanns Eisler] και ο Κουρτ Βάιλ [Kurt Weill]. Εδώ και τρία χρόνια ήθελα να σας γράψω αυτό: “Είναι κρίμα που δεν ζει ο πατέρας μου για να σας βάλει δίπλα στον Άισλερ”. Είναι απίστευτη η μελοποίηση των ποιημάτων του πατέρα μου και για μας πολύ πρωτότυπη». Μου το είχε πει η κόρη του, η οποία ήταν θεωρητικά καταρτισμένη σε σχέση με το έργο του πατέρα της.

    Picture of Θάνος Μικρούτσικος
    Ο Θάνος Μικρούτσικος (1947-2019) υπήρξε συνθέτης

    Αφήγηση στον
    Παναγιώτη Φρούντζο

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES