Skip to content
Home » Το κανάλι της Κορίνθου, το αγαπημένο μου «μικρό» χαντάκι

Το κανάλι της Κορίνθου, το αγαπημένο μου «μικρό» χαντάκι

    Το κανάλι της Κορίνθου, το αγαπημένο μου «μικρό» χαντάκι

    Published

    Το κανάλι της Κορίνθου, το αγαπημένο μου «μικρό» χαντάκι

    Published
    Ο Κρίτων Πιπέρας γράφει στο Short Stories για την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με το κανάλι (διώρυγα) της Κορίνθου, λόγω της δουλειάς του ως ξεναγός, αλλά και για την παιχνιδιάρικη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει το πέρασμά του από το σημείο

    Γνώρισα το κανάλι της Κορίνθου πρώτη φορά παιδί… βράδυ. Είχα εντυπωσιαστεί από τα φώτα και το πόσο μεγάλο φαινόταν στα μάτια μου. Στα χρόνια που πέρασαν εγώ μεγάλωνα και το κανάλι μίκραινε στα μάτια μου.

    Δεν είχα όμως ιδέα πόσο οικείο θα μου γινόταν στα χρόνια που ακολούθησαν. Ως ξεναγός έγινε σημείο αναφοράς στον δρόμο για Αρχαία Κόρινθο και Αργολίδα, για Ολυμπία ή Μονεμβασιά.

    Όταν έβλεπα το κανάλι πηγαίνοντας προς Αθήνα, σηματοδοτούσε την αντίστροφη μέτρηση της επιστροφής, το τέλος της εργασίας, το τέλος ακόμη μιας ξεναγικής ημέρας. «Έλα, πού είσαι;». «Στο κανάλι». Που σήμαινε κοντεύω, γυρνάω, τελειώνω. Έγινε όχι μόνο σημείο αναφοράς, αλλά και ανακούφισης.

    Και με τα χρόνια, με τα κινητά πια, απαθανατίζαμε το κανάλι της Κορίνθου από αριστερά, από δεξιά, από πάνω, από κάτω όταν το διασχίζαμε με πλοία. Εδώ το κανάλι, εκεί το κανάλι, πού είναι το κανάλι οέο; Και μετά άρχισα να το ξορκίζω. Μια φωτογραφία και να αναρωτιέμαι: «Τι είναι τούτο το χαντάκι;».

    Οι φίλοι και συνάδελφοι άρχισαν να σιγοντάρουν: «Το Σουέζ», «ο Παναμάς», «ποτάμι», «θαύμα, θαύμα, άνοιξε η γη!»«η νέα γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης». Σχόλια χιουμοριστικά, πετυχημένα. Και πάντα χαίρομαι να βλέπω να σιγοντάρουν τόσο πολλοί στο παιχνίδι αυτό.

    Και έτσι το κανάλι μπήκε στη ζωή μου για να μείνει. Έγινε ακόμη μια κλωστή που με δένει με συναδέλφους, συνεργάτες, γνωστούς και φίλους. Δεν είναι πια το κανάλι της Κορίνθου, είναι το δικό μου μικρό χαντάκι όπου όταν με φέρνει ο δρόμος μου κατά κει, ανυπομονώ να το δω, να το ξεναγήσω στους πελάτες μου και να το μοιραστώ με όλους.

    Γιατί το κανάλι έγινε οικείο, έγινε αστείο, έγινε το κανάλι όλων μας και μια νότα εύθυμη που είναι οικεία ακούγεται σαν μελωδία. Και πόσο έχουμε ανάγκη αυτήν τη νότα ευθυμίας στη ζωή μας. Μας λείπει αλλά είναι φανερό ότι τη ζητάμε.

    Αναρωτιέμαι: «Τι είναι τούτο το χαντάκι;». Οι συνάδελφοι σιγοντάρουν: «Το Σουέζ», «ο Παναμάς», «άνοιξε η γη», «η νέα γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης»

    Διψάμε για λίγο χιούμορ στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Κι έτσι κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί ανεβάζω φωτογραφίες και διασκεδάζω με τα σχόλια που ακολουθούν. Και μπαίνουν κι άλλοι στο παιχνίδι! Το «πάνω απ’ το αυλάκι, κάτω απ’ το αυλάκι» απέκτησε για εμάς άλλη σημασία. Και προσωπικά την προτιμώ!

    Λίγες περιοχές της υπέροχης Ελλάδας μας απέκτησαν για εμένα αυτό τον εύθυμο χαρακτήρα. Ανεβάζω φωτογραφίες από όλους τους χώρους τους οποίους επισκέπτομαι. Φωτογραφίες που αντανακλούν το δέος που νιώθω, την αγάπη, τον σεβασμό για όλα αυτά τα μνημεία.

    Το κανάλι όμως είναι διαφορετικό. Είναι μοναδικό. Είναι, νομίζω, το πιο οικείο σημείο τόσο για εμένα όσο και για τους συναδέλφους μου. Το καλωσορίζουμε στην αρχή της σεζόν, το αποχαιρετάμε στο τέλος της. Και όταν ξεκινάω τη δουλειά μέσα μου λέω: «Άντε, θα περάσω και απ’ το κανάλι».

    Κανάλι μου, σε αποχαιρετώ για φέτος. Θα τα πούμε του χρόνου!

    banner_300_250
    Picture of Κρίτων Πιπέρας
    Ο Κρίτων Πιπέρας είναι διπλωματούχος ξεναγός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    στο Πήλιο ΞΕΝΑΓΟΣ_ COVID_ΤΣΙΠΟΥΡΟ SHORTSTORIES
    Short

    Ένα «παράνομο» τσίπουρο στο Πήλιο επί πανδημίας

    Η Έφη Καλαμπουκίδου γράφει στο Short Stories για τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που έζησε στο Πήλιο ως ξεναγός μιας ομάδας Γερμανών τουριστών την περίοδο που ήταν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τη διάδοση του covid-19

    Nikos Mastrochristos_με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην Οβριακή της Ρόδου
    Short

    Με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην «Οβριακή» της Ρόδου

    Ο ξεναγός Νίκος Μαστροχρήστος γράφει στο Short Stories για τη συγκλονιστική συνάντηση που είχε πριν από τέσσερα χρόνια με τον γιο ενός επιζώντα από το Άουσβιτς Ρόδιου Εβραίου, που ταξίδεψε στη Ρόδο για να γνωρίσει την πατρίδα του πατέρα του

    Kriton Piperas_επάγγελμα ξεναγός -ta-giati-mias-polychronis-ergasiakis-poreias_Filippoi
    Short

    Επάγγελμα ξεναγός: Τα γιατί μιας πολύχρονης εργασιακής πορείας

    Ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, συνοψίζει στο Short Stories τους λόγους που τον κάνουν να παραμένει ξεναγός παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα