Skip to content
Home » Πώς γνώρισα τον εθελοντή γιατρό των Ελλήνων χανσενικών Ζουλιέν Γκριβέλ

Πώς γνώρισα τον εθελοντή γιατρό των Ελλήνων χανσενικών Ζουλιέν Γκριβέλ

    Πώς γνώρισα τον εθελοντή γιατρό των Ελλήνων χανσενικών Ζουλιέν Γκριβέλ

    Published
    Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης (αριστερά) συζητά με τον Ζουλιέν Γκριβέλ σε ένα καφενείο

    Πώς γνώρισα τον εθελοντή γιατρό των Ελλήνων χανσενικών Ζουλιέν Γκριβέλ

    Published
    Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης (αριστερά) συζητά με τον Ζουλιέν Γκριβέλ σε ένα καφενείο
    Ο Σταύρος Ψυλλάκης αφηγείται στο Short Stories πώς γνώρισε τον φιλέλληνα οδοντίατρο Ζουλιέν Γκριβέλ, πρωταγωνιστή της ταινίας του «Σμιλεμένες ψυχές», ο οποίος τον γοήτευσε με τη σεμνότητά του και τη σχέση που ανέπτυξε με τους ανθρώπους που κούραρε

    Στην Πάνω Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ένα χωριό αρκετά διατηρημένο ακόμη, η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» οργανώνει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το 2022 κάνανε προβολές ταινιών και είχαν καλέσει τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη να βοηθήσει. Εκείνος μου πρότεινε να προβάλλουμε και το Άλλος δρόμος δεν υπήρχε.

    Έγινε μια πολύ ωραία προβολή στην αυλή της σχολείου. Εκεί γνωρίστηκα με τη Μαρίνα Φουντουλάκη, η οποία είναι πολύ δραστήρια στη βιβλιοθήκη. Μου έκανε δώρο το βιβλίο Ελλάδα, η δικιά μου Ιθάκη του Ζουλιέν Γκριβέλ, που μόλις είχε κυκλοφορήσει από την Περιφέρεια Κρήτης. Καθώς ήμουν πιεσμένος χρονικά, το ξεφύλλισα λίγο αλλά δεν το διάβασα.

    Η Μαρίνα, με την οποία είχε αναπτυχθεί αμοιβαία συμπάθεια, επέμενε ότι ο Ζουλιέν είναι πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος και ήθελε να μας γνωρίσει. Τον Νοέμβρη του 2022 έγινε στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας μια τιμητική εκδήλωση για το Ζουλιέν Γκριβέλ, στην οποία μιλάνε άνθρωποι για το έργο και την προσφορά του στους χανσενικούς (λεπρούς), καθώς επί 26 χρόνια (1972-1998) ερχόταν στην Αθήνα δύο φορές τον χρόνο και φρόντιζε δωρεάν, τα δόντια τους στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων «Η Αγία Βαρβάρα». Ήταν παρών και ο ίδιος.

    Η Μαρίνα είχε επιμείνει να πάω. Δέχτηκα. Κι ενώ ετοιμαζόμουν –κυκλοφορώ μόνο με μηχανή– είδα ότι ετοιμαζόταν να βρέξει. Όλα συνηγορούσαν να μην πάω. Γίνεται ένα κλικ μέσα μου και μου λέει: Πάρε το μετρό και πήγαινε. Το έκανα.

    Βρίσκομαι σε μια εκδήλωση στην οποία οι άνθρωποι, πολύ γενναιόδωρα, λένε διάφορα εγκωμιαστικά για τον Ζουλιέν. Ο ίδιος στην αντιφώνηση τους ευχαριστεί. Και εκεί μου κάνει το μεγάλο κλικ. Βλέπω έναν άνθρωπο πάρα πολύ σεμνό, πολύ ευγενή, να λέει αυτό το ευχαριστώ με μεγάλη ταπεινότητα.

    Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρεται στο φουαγιέ ένα κρασί. Κάποια στιγμή που είναι μόνος, τον πλησιάζω και του λέω: «Θα ’θελα να πιούμε έναν καφέ, αν έχετε χρόνο». Η Μαρίνα ήδη του έχει μιλήσει για μένα.

    Είχε εκστασιαστεί με αυτούς τους απτούς, σημερινούς ανθρώπους, που του μάθανε τα μεγαλύτερα πράγματα στη ζωή. Όλο αυτό το σμίλεμα της ψυχής

    «Δώσε μου το τηλέφωνό σου και θα σε πάρω αν μπορώ αύριο το πρωί, γιατί μεθαύριο φεύγω» μου λέει. Πράγματι το επόμενο πρωί, γύρω στις 10, με παίρνει τηλέφωνο από το Dorian Inn όπου έμενε και μου λέει: «Αν έχετε χρόνο, ελάτε». Σε μία ώρα είμαστε μαζί στην ταράτσα του ξενοδοχείου και επί δύο ώρες κουβεντιάζουμε. Το προξενιό είχε γίνει και έχουν πέσει τα σπέρματα γι’ αυτή την ταινία. Φαίνεται θετικός, συμφωνούμε ότι πρέπει να το δούμε.

    Προσπαθώ να κάνω μια πρόταση για να βρούμε χρηματοδότηση. Ξέρω ότι οι διαδικασίες με το Κέντρο Κινηματογράφου είναι χρονοβόρες. Και ο άνθρωπος είναι 80 χρόνων και βάλε. Προσπαθώ να δω μήπως μπορεί να μας «υιοθετήσουν» η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, για να μπορέσουμε να κάνουμε την ταινία. Συζητάμε με υπεύθυνους της περιφέρειας, δίνονται υποσχέσεις, αλλά δεν πέφτει καμιά υπογραφή.

    Ο Ζουλιέν θα ερχόταν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2023 με τη Χριστιάν, τη γυναίκα του, για περίπου δύο εβδομάδες στην Κρήτη. Οπότε λέω: «Πάω να κάνουμε τα γυρίσματα, ας μείνουμε στις υποσχέσεις». Έρχομαι σε επαφή με τον Ματθαίο για να αναλάβει την παραγωγή και εκ των ενόντων κάνουμε τα γυρίσματα στην Ελούντα, στον υπόλοιπο νομό Λασιθίου και ένα γύρισμα στα Χανιά. Ανεβαίνουμε μετά στην Αθήνα και κάνουμε και στην Αγία Βαρβάρα, στο Παλιό Λεπροκομείο. Έτσι έγιναν τα γυρίσματα και έτσι ξεκίνησε όλη η ιστορία.

    Ο Ζουλιέν έχει μάθει και μιλάει εξαιρετικά ελληνικά – ελληνικά μιλάμε πάντα μεταξύ μας. Ήταν ένα από τα πράγματα που με γοήτευσε στην εκδήλωση όταν τον άκουσα να μιλάει. Μιλούσε περίφημα ελληνικά, όχι λόγια. Και δεν ήταν ένας «καλός Σαμαρείτης», δεν ήταν ένας Γιατρός του Κόσμου που πάει εδώ κι εκεί να βοηθήσει.

    Επίσης δεν ήταν από τις περιπτώσεις των Ευρωπαίων φιλελλήνων που εκστασιάζονται με το παρελθόν. Αυτός είχε εκστασιαστεί με τον σύγχρονο πολιτισμό και αυτούς τους ανθρώπους που γνώρισε, οι οποίοι είναι απτοί άνθρωποι, σημερινοί, πραγματικοί, αλλά του μάθανε τα μεγαλύτερα πράγματα στη ζωή. Όλο αυτό το σμίλεμα της ψυχής. Κι αυτό με γοήτευσε πάρα πολύ.

    •••

    Το ντοκιμαντέρ Σμιλεμένες ψυχές του Σταύρου Ψυλλάκη κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 12.03.2025, στις 20.00 στο Ολύμπιον και επαναπροβάλλεται στις 13.03.2025, στις 15.00 στο Λιμάνι, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

    banner_300_250
    Picture of Σταύρος Ψυλλάκης
    Ο Σταύρος Ψυλλάκης είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ

    Αφήγηση
    στον Στάθη Γκότση

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Παναγιώτης Παπαφράγκος_Πρωτόγαλα: Σημειώσεις στην περιφέρεια μιας ανάμνησης_ shortstories.gr-papafraggos-first-milk_Ντοκιμαντέρ
    Short

    «Πρωτόγαλα»: Σημειώσεις στην περιφέρεια μιας ανάμνησης

    Ο Παναγιώτης Παπαφράγκος γράφει στο Short Stories για τις μνήμες και την ανάγκη που οδήγησαν στη δημιουργία της ταινίας του «Πρωτόγαλα», η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest

    Μαγαδασκάρη shortstories.gr
    Short

    Στη Μαδαγασκάρη με την Titi και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Η Νατάσσα Μπλάτσιου γράφει στο Short Stories για την εμπειρία της από το ταξίδι της στη Μαδαγασκάρη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Titi – Στο πέρασμα του κυκλώνα», που κέρδισε ένα από τα βραβεία στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

    Οι χιονόμπαλες_Φίλιππος Μανδηλαράς_Γρηγόρης Βαρδαρινός_Φεστιβάλ Δράμας_To ψέμα, ο πατέρας και οι χιονόμπαλες shortstories.gr
    Short

    To ψέμα, ο πατέρας και οι χιονόμπαλες

    Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, σεναριογράφος της ταινίας μικρού μήκους «Οι χιονόμπαλες» του Γρηγόρη Βαρδαρινού, γράφει στο Short Stories για τη σύλληψη μιας ιστορίας που συγκροτείται γύρω από ένα ψέμα για την προστασία ενός μικρού παιδιού

    Μικρές ιστορίες Ρομά Τσιγγάνοι Σταύρος Ψυλλάκης shortstories.gr
    Short

    «Δώσε μου ένα ευρώ…»

    Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη γνωριμία του με μια οικογένεια Ρομά από το Ζεφύρι, την περίοδο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Μικρές ιστορίες Ρομά»