Skip to content
Home » News » Οι Τσιγγάνοι της Δράμας που βρήκαν 15.000 ευρώ και τα παρέδωσαν στην αστυνομία

Οι Τσιγγάνοι της Δράμας που βρήκαν 15.000 ευρώ και τα παρέδωσαν στην αστυνομία

  Οι Τσιγγάνοι της Δράμας που βρήκαν 15.000 ευρώ και τα παρέδωσαν στην αστυνομία

  Published
  Στιγμιότυπο από το παζάρι της Δράμας

  Οι Τσιγγάνοι της Δράμας που βρήκαν 15.000 ευρώ και τα παρέδωσαν στην αστυνομία

  Published
  Στιγμιότυπο από το παζάρι της Δράμας
  Ο Νίκος Τσακίρης, διαμεσολαβητής στο παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας, αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία που επηρέασε τη σχέση της κοινότητας των Ρομά με την υπόλοιπη δραμινή κοινωνία

  Το 2005 ή 2006 –δεν θυμάμαι ακριβώς– ξυπνάμε ένα πρωί, γύρω στις πέντε τα χαράματα, για να πάμε στην εργασία μας στη λαϊκή αγορά. Έχουμε μπει στις μέρες των Χριστουγέννων. Ο καιρός φοβερός. Παγωνιά. Όλο το παζάρι είναι παγωμένο, χιόνι φουλ. Ανοίγουμε τους πάγκους μας και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει.

  Κατά τις δέκα το πρωί είχε ξεκινήσει κάπως η κίνηση στο παζάρι. Ξαφνικά έρχεται ο ανιψιός μου –Νίκο τον λένε κι αυτόν– και λέει πως βρέθηκε στον πάγκο του μια τσάντα κάποιας γυναίκας που την ξέραμε· ήταν γνωστή πελάτισσα. Δεν ξέρω πώς έγινε. Μάλλον μπερδεύτηκε, γιατί το παιδί πουλούσε τσάντες.

  Φεύγει λοιπόν από τον πάγκο η κυρία, βρίσκει την τσάντα το παιδί και έρχεται και μας λέει: «Βρήκαμε αυτή την τσάντα. Δεν είναι δικιά μου, από αυτές που πουλάω». Ανοίγεται η τσάντα για να δούμε τα στοιχεία της γυναίκας. Και βρίσκουμε μέσα 15.000 ευρώ.

  Είμαστε τέσσερα πέντε άτομα και κάνουμε πηγαδάκι για να δούμε τι θα κάνουμε. Λέω του Νίκου: «Κοίταξε, αγόρι μου, αυτά τα λεφτά είναι ξένα, το ξέρετε». Λέει κι ο μπαμπάς του παιδιού: «Τα λεφτά αυτά δεν μας ανήκουν, πρέπει να δοθούν». Αποφασίζουμε λοιπόν να πάμε στην αστυνομία για να τα δώσουμε.

  Στο μεταξύ η γυναίκα αυτή αφού αντιλήφθηκε ότι χάθηκαν τα λεφτά της, πίστεψε πως της έκλεψε την τσάντα ένα ζευγάρι Αλβανών. Και πάει στην αστυνομία και ισχυρίζεται ότι τα πήραν αυτοί.

  Όταν πήγε ο Νίκος και αρχίζει να λέει πως βρήκαμε μια τσάντα με 15.000 ευρώ μέσα, είχαν πάει ήδη τους Αλβανούς εκεί. Έκλαιγαν αυτοί και ορκίζονταν ότι δεν πήραν τίποτε και δεν είχαν ιδέα για την υπόθεση.

  Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας με την εργασία μας κι όχι πάνω σε ξένες πλάτες

  Μόλις είδαν τον Νίκο και άκουσαν τι είπε, συνέχισαν να κλαίνε. Αυτήν τη φορά από χαρά, γιατί σώθηκαν οι άνθρωποι. Η κατηγορία ήταν σοβαρή και καθώς η γυναίκα εκείνη είναι επώνυμη στη Δράμα, δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσουν οι δύο Αλβανοί από τα χέρια της αστυνομίας.

  Η κυρία με την τσάντα, που ήταν εκεί, είχε μείνει άγαλμα. Δεν μπορούσε να πει κουβέντα. Είπε ένα απλό «ευχαριστώ» μόνο στην αρχή, μέχρι να συνέλθει και να καταλάβει τι είχε γίνει.

  Οι αστυνομικοί, που λίγο πολύ μας ξέρανε γιατί είναι μικρή η κοινωνία στη Δράμα, είχαν μείνει κι αυτοί όλοι παγωτό.

  Έρχεται κι ο διοικητής και λέει: «Τι γίνεται, παιδιά, βρέθηκαν τα λεφτά;». Βλέποντας και τον πιτσιρικά του λέει: «Εσύ τα βρήκες τα λεφτά;». «Ναι, εγώ» λέει ο Νίκος, «τα βρήκα σε μια τσάντα αυτά και αφού δεν ανήκουν σ’ εμάς, τα φέραμε». «Μπράβο, αγορίνα μου» του λέει ο διοικητής.

  Βρέθηκαν λοιπόν τα λεφτά, παραδόθηκαν, αφέθηκαν κι οι Αλβανοί ελεύθεροι.

  Την επόμενη μέρα έγινε μεγάλος ντόρος σε όλη τη Δράμα. Είναι πολύ μικρή η πόλη και ακούστηκε παντού αυτό, ότι Τσιγγάνοι βρήκαν 15.000 ευρώ και τα πήγανε στην αστυνομία.

  Έρχεται και το τοπικό κανάλι της Δράμας στον συνοικισμό μας, για να μας πάρει μια συνεντευξούλα για το γεγονός. Είπαμε κι εμείς πως βρήκαμε κάτι που δεν είναι δικό μας και το παραδώσαμε. Και πως συνεχίζουμε να προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας με την εργασία μας. Κι όχι πάνω σε ξένες πλάτες. Αυτό για μια εβδομάδα έπαιζε στις ειδήσεις της Δράμας.

  Για κάποιο διάστημα όταν ο κόσμος μας έβλεπε έλεγε:

  Εσείς είστε που βρήκατε τα λεφτά και τα δώσατε;

  Ναι, τα δώσαμε γιατί έτσι έπρεπε.

  Μπράβο, ρε παιδιά, μπράβο, ρε παιδιά. Είστε άξιοι συγχαρητηρίων.

  Το περιστατικό αυτό έκανε την κοινωνία της Δράμας και τους αστυνομικούς και τους τοπικούς άρχοντες να σκεφτούν πως εδώ υπάρχει μια κουλτούρα, μια κοινότητα ανθρώπων, που ίσως τους είχαμε λίγο στο περιθώριο, λόγω χρώματος και λόγω του ότι είναι Τσιγγάνοι.

  banner_300_250
  Νίκος Τσακίρης
  Ο Νίκος Τσακίρης είναι διαμεσολαβητής στο παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας

  Κεντρική φωτογραφία
  Νίκος Τσακίρης

  MORE SHORT STORIES

  ρομα τσιγγανοι
  Short

  «Aέρας στους δρόμους είμαστε οι Τσιγγάνοι»

  Η Στέλλα Φαϊτάκη αφηγείται για το Short Stories στιγμές από τη συνεργασία της με την Κατερίνα και μια ομάδα νεαρών Ρομά της Χίου, σε μια δράση γνωριμίας με τα μνημεία της πόλης της Χίου

  ΡΟΜΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ παιδια απο την πατρα Μαρίνα Δανέζη Sam Roma
  Short

  «Jastar amenge dur» (Έλα να πάμε μακριά)

  Ο Τσιγγάνος τραγουδιστής Λευτέρης Ματθαίου θυμάται την επιμονή του Χρήστου Παπαδόπουλου να ανοίγει τις συναυλίες που έδωσαν μαζί πριν από 28 χρόνια με ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι