Skip to content
Home » «Πήγαινε στη χώρα σου» – Το ξενοφοβικό μήνυμα σε Ελληνίδα στην Κύπρο

«Πήγαινε στη χώρα σου» – Το ξενοφοβικό μήνυμα σε Ελληνίδα στην Κύπρο

    «Πήγαινε στη χώρα σου» – Το ξενοφοβικό μήνυμα σε Ελληνίδα στην Κύπρο

    Published
    Το σημείωμα-απειλή προς μια Ελλαδίτισσα μετανάστρια στην Κύπρο

    «Πήγαινε στη χώρα σου» – Το ξενοφοβικό μήνυμα σε Ελληνίδα στην Κύπρο

    Published
    Το σημείωμα-απειλή προς μια Ελλαδίτισσα μετανάστρια στην Κύπρο
    Η πανεπιστημιακός Βάσω Γιαννακοπούλου αφηγείται ένα ρατσιστικό περιστατικό για ασήμαντη αφορμή που έζησε στην Λευκωσία στην Κύπρο

    Είμαι τέταρτης γενιάς μετανάστρια – όχι με την έννοια που θα περίμενε κάποιος. Η προγιαγιά μου έφυγε για να σωθούν η ίδια και τα δύο κοριτσάκια της από τις φρικαλεότητες της μικρασιατικής καταστροφής. H γιαγιά μου εγκατέλειψε το Παρίσι, όπου μεγάλωσε, για να πάει στη «μητέρα πατρίδα» Ελλάδα. Όπου μαζί με ενάμισι εκατομμύριο άλλους Μικρασιάτες πρόσφυγες περιφρονήθηκαν ως τουρκόσποροι.

    Ο πατέρας μου μετανάστευσε για να αποφύγει διωγμούς από τη δικτατορία επειδή ήταν κομμουνιστής. Εγώ με τη σειρά μου εγκατέλειψα τον γενέθλιο τόπο μου αναζητώντας μια θέση εργασίας. Σήμερα είμαι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή.

    Έπειτα από έντεκα χρόνια στην Κύπρο έχω συνειδητοποιήσει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετική μεταχείριση. Όποιος είναι σε θέση να επενδύσει €1 εκατ. μπορούσε, μέχρι πρόσφατα, να αγοράσει για όλη την οικογένειά του ένα κυπριακό διαβατήριο, δηλαδή διαβατήριο της ΕΕ, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή ποινικό μητρώο.

    Αντιθέτως, όποιος διέφυγε από εμπόλεμη ζώνη –όπου ζούσε υπό διαρκείς απειλές φυλάκισης, βασανιστηρίων ή ακόμη και εκτέλεσης– και κατάφερε να στριμωχτεί σαν σαρδέλα σε ένα ψαροκάικο, καταβάλλοντας τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής, εφόσον κατάφερε να επιβιώσει, ή «επαναπροωθήθηκε» κατευθείαν στις αρχές από τις οποίες προσπαθούσε να διαφύγει ή κρατείται επί μήνες σε κέντρα υποδοχής περιμένοντας να εξεταστεί η αίτησή του για πολιτικό άσυλο. Ή είναι από τους ελάχιστους τυχερούς που εξασφάλισαν πράσινη κάρτα, η οποία του επιτρέπει να κάνει δουλειές του ποδαριού.

    Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία μεταναστών, στην οποία ανήκω, η οποία περιλαμβάνει όσους έχουν τη μεγάλη τύχη να είναι Καυκάσιοι, να προέρχονται από μια «αναπτυγμένη» χώρα και, στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά από την Ελλάδα.

    Ποτέ δεν ένιωσα τον φόβο της απέλασης ανά πάσα στιγμή. Μέχρι σήμερα.

    Βρήκα κολλημένο στην πόρτα μου το μήνυμα της φωτογραφίας: «Γύρνα πίσω στη χώρα σου». Αφού δεν ήταν επίσημη εντολή απέλασης, δεν πανικοβλήθηκα.

    Το σημείωμα αποτελεί απόδειξη πόσο κοντά μας παραμένει ο φασισμός και πώς μπορεί να ξεπηδήσει μετατρέποντας μια μνησικακία σε ξενοφοβικό μήνυμα

    Προφανώς γράφτηκε βιαστικά από τους γείτονές μου στον κάτω όροφο, οι οποίοι έχουν ένα ζωηρό, αξιαγάπητο, αλλά φωνακλάδικο σκυλί.  Εργάζομαι από το σπίτι και το επάγγελμά μου προϋποθέτει διαύγεια πνεύματος, την οποία ο εν λόγω χαριτωμένος σκύλος μου έχει στερήσει.

    Επισκέφτηκα τους γείτονές μου και τους ζήτησα ευγενικά να ελαχιστοποιήσουν τον θόρυβο. Παρά τη διαβεβαίωση, τα γαβγίσματα συνεχίζονταν, οπότε, αφού δεν κατάφερα να τους βρω, τους άφησα μια απλή και λιτή ευγενική παράκληση-υπενθύμιση. Σε απάντηση βρήκα το εικονιζόμενο ξενοφοβικό μήνυμα στην πόρτα μου.

    Συμπεραίνω ότι μου ζητούν να εγκαταλείψω (οικειοθελώς;) τη χώρα επειδή είχα το θράσος να τους αμφισβητήσω. Βρήκα γλωσσικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ απευθυνόμουν στη γειτόνισσά μου στον πληθυντικό, ως ένδειξη σεβασμού και ευγένειας, εκείνη απαντούσε στον ενικό, με σκοπό να με μειώσει και κατ’ επέκταση να με παρουσιάσει ως κατώτερο παρείσακτο. Άλλο που είχε το θράσος να διαμαρτυρηθεί.

    Το σημείωμα πρώτα απ’ όλα είναι μια υπενθύμιση ότι είμαι και θα είμαι πάντα ο Άλλος.  Ίσως πιο κοντά τους από άλλους μετανάστες -π.χ., από τη Συρία ή την Αφρική- αλλά ποτέ αρκετά κοντά. Επίσης αποτελεί απτή απόδειξη πόσο κοντά μας παραμένει ο φασισμός και πώς μπορεί να ξεπηδήσει αστραπιαία μετατρέποντας μια απλή μνησικακία σε ξενοφοβικό μήνυμα.

    Υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να κλιμακωθεί σε κυνήγι μαγισσών και –γιατί όχι;– διώξεις.

    Λευκωσία 27/8/2023

    banner_300_250
    Picture of Βάσω Γιαννακοπούλου
    Η Βάσω Γιαννακοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ work short stories
    Short

    Working class blues στην Αττική Οδό

    Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης μεταφέρει στο Short Stories έναν τυπικό διάλογο εργαζομένων που μοιάζει να συγχρονίζεται με τις blue notes των work songs