Skip to content
Home » Αλλάζοντας σελίδα στη ζωή μου, μια απόφαση δύσκολη αλλά λυτρωτική

Αλλάζοντας σελίδα στη ζωή μου, μια απόφαση δύσκολη αλλά λυτρωτική

    Αλλάζοντας σελίδα στη ζωή μου, μια απόφαση δύσκολη αλλά λυτρωτική

    Published

    Αλλάζοντας σελίδα στη ζωή μου, μια απόφαση δύσκολη αλλά λυτρωτική

    Published
    Η Διονυσία Παπαδοπούλου γράφει στο Short Stories πως κατάφερε να πάρει μια απόφαση ζωής, να παραιτηθεί από στέλεχος σε ασφαλιστική εταιρία και να να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπά περισσότερο: το κέντημα.

    Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Ιούνιου του 1973. Παιδί της επανάστασης, όπως έλεγε ο πατέρας μου. Άγρια αντίσταση και μόνη άρνηση για οτιδήποτε συμβατικό όπως εξηγούσε η μητέρα μου. Μεγαλωμένη όμως μέσα σε μια κλασική μικροαστική οικογένεια των Αθηνών, τα «σωστά καμωμένα» ήταν φυτεμένα στο μυαλό μου από την γέννησή μου. Η πρώτη μου και ουσιαστική ρήξη με τα πρέπει της μητέρας μου ήταν το κέντημα.

    Αφού για αυτή τα καλοκαίρια μας θα έπρεπε να κεντάμε και να διαβάζαμε υποχρεωτικά. «Για να μη τεμπελιάζει το μυαλό» όπως έλεγε. Εγώ αρνήθηκα με πείσμα να κεντώ. Διάβαζα ασταμάτητα και έπαιζα μπάλα με τα αγόρια της γειτονιάς.

    Η ενηλικίωση ήρθε με το συμβιβασμό. «Μεγάλη τύχη» όπως έλεγαν γνωστοί και φίλοι. «Σίγουρη εργασία, όμορφο περιβάλλον, προοπτική για επαγγελματική ανέλιξη» το αφήγημα που καλέστηκα να υπηρετήσω. Και εντάχθηκα ξεχνώντας όνειρα, και θέλω. Η μικρή ατίθαση Διονυσία όμως, πάντα εκεί, βαθιά μέσα μου ξεπεταγόταν με θόρυβο και με έβαζε να πατάω κρυφά και σε άλλες βάρκες.

    Γράφτηκα σε Γραφιστική σχολή, έκανα ένα χρόνο δημοσιογραφικές σπουδές. Παρακολουθούσα μαθήματα φωτογραφίας και παράλληλα εργαζόμουν σκληρά και με ζήλο. Γιατί αυτό ήξερα να κάνω. «Ότι κάνεις να το κάνεις σωστά και χωρίς γκρίνια».

    Τα βράδια, γυρνώντας από τη δουλεία, από περιβάλλον ξένο για εμένα, άρχισα να βρίσκω παρηγοριά στο κέντημα. Ένα κομμάτι λευκό πανί γινόταν ο καμβάς ζωγραφικής μου, μέσα από τις βελονιές και τα χρώματα, ταξίδευε το μυαλό σε εικόνες και σκέψεις που δεν μπορούσα να μοιραστώ με τους υπόλοιπους.

    Το κέντημα έγινε η προέκταση των χεριών μου, η φωνή που δεν έβγαινα από το στόμα μου για να εκφράσει τα άλλα σχέδια, τις άλλες απαιτήσεις που είχα από τη ζωή. Με το κέντημα τα πρωινά μου στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του γραφείου μου, γινόταν πιο εύκολο. Ηρεμούσα η ψυχή μου και το μυαλό έμπαινε σε μια σειρά.

    Εντάχθηκα ξεχνώντας όνειρα, και θέλω. Η μικρή ατίθαση Διονυσία όμως, πάντα εκεί, βαθιά μέσα μου ξεπεταγόταν με θόρυβο

    Τα χρόνια περνούσαν, η ζωή μου προχωρούσε, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά και ξαφνικά covid. Όλοι μέσα, τρόμος σε όλο το κόσμο και εγώ απολύτως ευτυχισμένη. Δεν είμαι υποχρεωμένη να βγαίνω από το φιλικό ευτυχισμένο περιβάλλον μου, δεν μπορώ να πάω στο γραφείο, έχω δικαιολογία να αφήσω το ρόλο μου που έπαιζα με απόλυτη αφοσίωση καθημερινά ως στέλεχος.

    Είμαι αυτό που βαθιά επιθυμώ. Η μαμά που ξυπνάει το πρωί και τρώει πρωινό με τα παιδιά της, στο βάθος ακούγονται τραγούδια, τα παιδιά τρέχουν και γελούν στο σπίτι μαζί μας και εγώ σε μια καρέκλα κεντάω και απολαμβάνω τη μυρωδιά του φρέσκο ψημένου μου καφέ με τη παρέα του άντρα μου. Ο άντρας μου, που συμπορευόμαστε χρόνια μαζί με ρωτάει γιατί. Γιατί δεν παίρνω απόφαση να κάνω πραγματικά αυτό που θέλω, να γίνω ευτυχισμένη συνειδητά, να το τολμήσω.

    Ο φόβος είναι πιστεύω το πιο δυνατό συναίσθημα, φοβάμαι να το τολμήσω, νιώθω σαν να είμαι με το μαγιό μου σε μια υπέροχη παραλία και βλέποντας τα κρυστάλλινα νερά η λαχτάρα και ο φόβος αναμιγνύονται. Έχω πολλά χρόνια να τολμήσω να «κολυμπήσω». 29 χρόνια περιμένω μαζί με άλλους στη παραλία και όλοι μαζί λέμε ο ένας στον άλλον να μην το τολμήσουμε.

    Στο μυαλό μου η φωνούλα της μικρής Διονυσίας φωνάζει «βούτααααααα», παίρνω φόρα και φεύγω από την δουλειά μου.

    Είμαι ελεύθερη, μπορώ να κάνω ό,τι μου αρέσει μέσα στη μέρα μου. Αρχίζω ατελείωτες βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, μυρίζω τις ανθισμένες νεραντζιές, χαζεύω το υπέροχο φως, βλέπω ορίζοντα και κεντάω, κεντάω ατελείωτα. Μου γεννιέται η ιδέα για τη δημιουργία μιας εταιρίας που θα εμπεριέχει όλα αυτά που αγαπώ.

    Να μάθει ο κόσμος να αγαπά και πάλι τα κεντήματα μέσα από τα δικά μου μάτια. Να προσέξουν όλοι την υπέροχη αισθητική που είχαν οι άνθρωποι μιας άλλης εποχής. Πως οι γυναίκες μέσα από το κέντημα «ζωγράφιζαν» την καθημερινότητα τους με χρώματα και μοτίβα που αντιλαμβάνονταν η κάθε μια διαφορετικά. Το κέντημα ως τέχνη ήταν μια συνθήκη καταναγκασμού και προσβολής για τις γυναίκες του παρελθόντος μιας και ήταν μέρος της προίκας τους και δήλωση της προκοπής τους. Μέσα από εμένα θα ήθελα να αναγεννηθεί στα μάτια των νέων παιδιών και να γίνει μια όμορφη εικόνα ζεστασιάς στο χώρο τους.

    Το κέντημά μου θέλω να έχει αφή, μυρωδιά και άκουσμα. Θέλω όταν το βλέπει κάποιος να αναγνωρίζει τη μυρωδιά των γιασεμιών, τη γεύση από γλυκό του κουταλιού κεράσι και την αφή των χεριών με τις κηλίδες και τις ρυτίδες των γιαγιάδων μας.

    Άλλωστε για εμένα αυτή είναι η ευτυχία, ένα τραπέζι γεμάτο αγαπημένους ανθρώπους, παιδιά, φίλους και ζώα, ένα κίτρινο τρανζίστορ να παίζει μουσική, ένα κεντημένο τραπεζομάντιλο που να «μιλάει» με τους αχνούς λεκέδες του για τα ευτυχισμένα γλέντια που έχει δει και τα δικά μου παχουλά ρυτιδιασμένα χέρια να μοσχοβολάνε αγάπη και φροντίδα για όλους.

    Αυτή είναι η ευτυχία και αυτή κατακτώ και προσδοκώ να μεταλαμπαδεύσω σε όλους μέσα από τα κεντήματα μου.

    •••

    Η έκθεση «Νήμα, Βελόνα, Σταυρός» της Διονυσία Παπαδοπούλου, σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού κάνει εγκαίνια στις 27 Μάϊου στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης (Βρυσακίου 17, Πλάκα)

    banner_300_250
    Picture of Διονυσία Παπαδοπούλου
    Η Διονυσία Παπαδοπούλου είναι κεντρήστρα

    MORE STORIES

    οριακή διαταραχή short stories gr
    Short

    Ένα short story για τη ζωή που νίκησε

    Η αναγνώστρια του Short Stories Μαργαρίτα Πουλοπούλου καταθέτει τη μαρτυρία της για την οριακή διαταραχή από την οποία πάσχει και την οδήγησε σε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας, αλλά και για την επιμονή της να δει τη ζωή να νικάει

    Μιμίκα Γιαννοπούλου Ιστορίες πηλού και εγκλεισμού στις φυλακές της Αγιάς Χανίων SHORTSTORIES
    Short

    Ιστορίες πηλού και εγκλεισμού στις φυλακές της Αγιάς Χανίων

    Η Μιμίκα Γιαννοπούλου γράφει στο Short Stories για τις ιδιόμορφες συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, στις χανιώτικες φυλακές τη δεκαετία του 1990, η καταγραφή της τεχνικής κατασκευής της στάμνας με την κοίλη βάση με τη βοήθεια του παπά του χωριού