Skip to content
Home » Μια γυναίκα στη φορτοεκφόρτωση αεροσκαφών

Μια γυναίκα στη φορτοεκφόρτωση αεροσκαφών

    Μια γυναίκα στη φορτοεκφόρτωση αεροσκαφών

    Published
    Η Ελευθερία Γιαγή σε αμπάρι αεροσκάφους

    Μια γυναίκα στη φορτοεκφόρτωση αεροσκαφών

    Published
    Η Ελευθερία Γιαγή σε αμπάρι αεροσκάφους
    Η Ελευθερία Γιαγή περιγράφει στο Short Stories πώς είναι να εργάζεται ως εργάτρια φορτοεκφόρτωσης αεροσκαφών, μια εργασία που θεωρείται κατεξοχήν αντρική υπόθεση

    Αλλαξε δουλειά χθες», «ακραίο», «δεν είχαν αλλού θέση να σε βάλουν;», «αυτή η δουλειά δεν είναι για γυναίκες». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που λαμβάνουν τα βιντεάκια μου στο TikTok όταν δείχνω στιγμιότυπα από μια μέρα στη δουλειά μου. 

    «Μακάρι να μου έδιναν και ένα ευρώ κάθε φορά που μου κάνουν τέτοια σχόλια» σκέφτομαι από μέσα μου. 

    Η αλήθεια είναι ότι όντως στη δουλειά μου το 99% των εργαζομένων είναι άντρες. Aν όμως παρατηρήσεις προσεκτικά και για ώρα θα δεις κάπου κάπου και μία γυναίκα. Δεν ξεχωρίζουμε και πολύ αφού φοράμε την ίδια στολή, έχουμε πιασμένα μαλλιά και κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα που κάνουν και οι άντρες. 

    Η συγκεκριμένη εργασία ονομάζεται φορτοεκφόρτωση. Ή, πιο χύμα, «εργάτης πίστας» ή ακόμη πιο άκομψα «σκλάβος»! Είμαστε η τελευταία ομάδα που εργάζεται ώστε να φύγει το αεροπλάνο στην ώρα του. Τοποθετούμε τις σκάλες ώστε να ανέβουν οι επιβάτες, τοποθετούμε τους ιμάντες και φορτώνουμε τις αποσκευές. Παίρνουμε τα καροτσάκια μωρών από τους επιβάτες. Και λίγο πριν φύγει το αεροπλάνο αφαιρούμε τους τροχοεμποδιστήρες και το αποχαιρετούμε.

    Είμαστε αυτοί που δέχονται το φταίξιμο για κατεστραμμένες αποσκευές, αν και οι αποσκευές περνούν από πολλά άλλα σημεία μέχρι να φτάσουν στα χέρια των ιδιοκτητών τους. 

    Είμαστε αυτοί που παραμένουμε στις θέσεις μας κάτω από τον ήλιο, τη βροχή, το κρύο και τον αέρα. Που ασφαλίζουμε ζωάκια, σωρούς, λουλούδια, ψάρια και άλλα περίεργα κατά καιρούς. Που σηκώνουμε αποσκευές που έχουν ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο κιλών. 

    Μάλιστα στις αρχές, όταν ήμουν μες στο αμπάρι και φόρτωνα τις βαλίτσες, έβλεπα τα παιδιά που μου τις έστελναν να μου κάνουν συνέχεια ένα σήμα σαν γροθιά και νόμιζα ότι μου έδιναν κουράγιο και πως μου έλεγαν ότι είμαι δυνατή. Μετά έμαθα πως αυτό το σήμα σημαίνει πως η αποσκευή είναι πολύ βαριά και πρέπει να προσέχουμε. 

    Είμαστε αυτοί που παραμένουμε στις θέσεις μας κάτω από τον ήλιο, τη βροχή, το κρύο και τον αέρα. Που ασφαλίζουμε ζωάκια, σωρούς, λουλούδια

    Αν και στην αρχή είχα μια σχετική επιφύλαξη, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με τους άντρες συναδέλφους. Οι περισσότεροι με αντιμετωπίζουν ως ίση και μοιραζόμαστε την εργασία. Μάλιστα αρκετοί με βοηθάνε δίνοντάς μου το πιο εύκολο πόστο, όπως για παράδειγμα η καταμέτρηση των αποσκευών με σκάνερ.

    Πιστεύω ότι όσοι κάνουμε αυτήν τη δουλειά έχουμε αμέσως αμέσως ένα κοινό, μια μικρή τρέλα, μια παρόμοια ιδιοσυγκρασία. Είμαστε άτομα που δεν τους φοβίζουν οι δυσκολίες και τους αρέσουν οι προκλήσεις.

    Στην εταιρεία στην οποία εργαζόμαστε πάντα ζητάνε άτομα για αυτήν τη θέση, διότι οι πιο πολλοί που έρχονται φεύγουν γρήγορα. Εμένα με κρατάει η φύση της δουλειάς, που είναι σε εξωτερικό χώρο και σε κίνηση, και οι συνάδερφοι. Με τον χαβαλέ, τα αστεία και τη συνεργασία η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Και μην ξεχνάμε τη δωρεάν γυμναστική! 

    banner_300_250
    Picture of Ελευθερία Γιαγή
    H Ελευθερία Γιαγή διατηρεί το blog eleftherizoi

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Ελευθερίας Γιαγή

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    λάιφ στάιλ Ελένη Πριοβόλου σεξισμός γυναικοκτονία shortstoriesgr
    Short

    Η μάτσο ροζ κουλτούρα με αφορμή έναν διάλογο μεταξύ εφήβων

    Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου με αφορμή μια στιχομυθία γυμνασιόπαιδων γράφει στο Short Stories για τo κυρίαρχο λάιφ στάιλ που πριμοδοτεί την αμάθεια και την αναπαραγωγή των πατριαρχικών στερεότυπων για τους ρόλους γυναικών και αντρών

    αυτισμού_Σαρρα_Γιατί τα κορίτσια στο φάσμα του αυτισμού περνάν στα «αζήτητα» shortstoriesgr
    Short

    Γιατί τα κορίτσια στο φάσμα του αυτισμού περνάνε στα «αζήτητα»

    Η Τίνα Σάρρα γράφει στο Short Stories για την περίπτωση της κόρης της και για τις ψευδαισθήσεις που προκαλεί στους γονείς με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ο όρος «υψηλής λειτουργικότητας» που συχνά συνοδεύει τη διάγνωση

    Ελένη Σικελιανός_Nadia Margariti_shortstoriesgr
    Short

    Η Ελένη Σικελιανός και η μυθική γιαγιά της που προκάλεσε την πατριαρχία

    Η Νάντια Μαργαρίτη αφηγείται στο Short Stories τη γνωριμία της με την Ελένη Σικελιανός, αρχικά μέσω του βιβλίου της δισεγγονής του Άγγελου Σικελιανού «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» και στη συνέχεια συναντώντας τη στην Αμοργό

    Μογγολία shortstoriesgr
    Short

    Επιβίωση στα παγωμένα βουνά της Μογγολίας

    Η Ελευθερία Γιαγή, η οποία ζούσε για χρόνια σε τροχόσπιτο και έχει ταξιδέψει σε 43 χώρες, γράφει στο Short Stories για το ταξίδι της στη Μογγολία και την «παγωμένη» εμπειρία της στους -20 °C