Skip to content
Home » Ανακαλύπτοντας πρωτότυπο αρχειακό υλικό για τον Βιζυηνό

Ανακαλύπτοντας πρωτότυπο αρχειακό υλικό για τον Βιζυηνό

    Ανακαλύπτοντας πρωτότυπο αρχειακό υλικό για τον Βιζυηνό

    Published
    Πρωτότυπη φωτογραφία και απόσπασμα από επιστολή του Γεώργιου Βιζυηνού, που φυλάσσονται στο αρχείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής

    Ανακαλύπτοντας πρωτότυπο αρχειακό υλικό για τον Βιζυηνό

    Published
    Πρωτότυπη φωτογραφία και απόσπασμα από επιστολή του Γεώργιου Βιζυηνού, που φυλάσσονται στο αρχείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής
    Η Νάγια Δαλακούρα γράφει στο Short Stories για την απροσδόκητη ανακάλυψη πρωτότυπου υλικού του μεγάλου Θρακιώτη πεζογράφου και ποιητή Γεώργιου Βιζυηνού, σε ένα ξεχασμένο ιστορικό αρχείο της Κομοτηνής

    Νοέμβριος 2023. Είναι η δεύτερη μέρα που αναζητώ πληροφορίες για τη συγκρότηση της συλλογής του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κομοτηνής στο αρχείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Στο γραφείο μιας αρχοντικής οικίας του 19ου αιώνα βρίσκονται παραταγμένοι μαύροι φάκελοι ασφυκτικά γεμάτοι αρχειακό υλικό χωρίς συνοχή ή ταξινόμηση.

    Τους έχω επιλέξει τυχαία μέσα από πολλά ερμάρια, όπου φυλάσσονται αζήτητοι για χρόνια. Το υλικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι μόνο στο μουσειακό αρχείο που αναζητώ. Όμως δεν τα καταφέρνω. Αποσπώμαι κάθε λίγο από τους θησαυρούς που συναντώ και υποκύπτω στον πειρασμό να ρίξω μια ματιά στο περιεχόμενο και άλλων φακέλων του αρχείου, στενά συνδεμένου με τη μνήμη της Κομοτηνής.

    Περιεργάζομαι βιαστικά το αρχείο, είναι πολυάριθμο και ετερογενές. Συναντώ έναν λεπτό γκρίζο φάκελο Salko με την ένδειξη «ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ».

    Προς στιγμή αμφιταλαντεύομαι να τον ανοίξω ή να προχωρήσω σε επόμενο φάκελο με την ελπίδα να ανακαλύψω αυτό που αναζητώ. Τον αφήνω στην άκρη για αργότερα, καθώς παρακάτω ελκύουν την προσοχή μου φωτογραφίες από μια λαογραφική έκθεση της δεκαετίας του ’80. Λίγη ώρα αργότερα επανατοποθετώ το υλικό της έκθεσης στον μεγάλο φάκελο. Θυμάμαι τον μικρό Salko που αφορά τον Γεώργιο Βιζυηνό.

    Δεν γνωρίζω πάρα πολλά για τον Θρακιώτη λογοτέχνη. Λίγα από τα έργα του έχω διαβάσει. Όσα παραπάνω έμαθα για την προσωπικότητα και τη δράση του αλλά και την Κομοτηνή ως σημαίνουσα πόλη σήμερα για τις βιζυηνικές σπουδές οφείλονται κυρίως στον Βιζυηνομανή φίλο μου Θανάση Κούγκουλο, καθηγητή Λογοτεχνίας στο Τμήμα Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

    Ανοίγω τον γκρίζο φάκελο. Κατά καιρούς ο Κούγκουλος με έχει παροτρύνει να αναζητήσω αρχειακό υλικό σχετικό με τον Γεώργιο Βιζυηνό. Μάλιστα έχει κάνει αναφορές σε επιστολές και υλικό του εκπαιδευτικού Μαρίνου Ξηρέα που αφορά τον Βιζυηνό στο αρχείο του ομίλου. Αλλά εγώ είμαι κατά βάση μουσειομανής και την προσοχή μου κεντρίζουν ως επί το πλείστον τρισδιάστατα αντικείμενα.

    Περιεργάζομαι βιαστικά το αρχείο, είναι πολυάριθμο και ετερογενές. Συναντώ έναν λεπτό γκρίζο φάκελο Salko με την ένδειξη «ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ»

    Περιεργάζομαι δύο φωτογραφίες σε σέπια που συναντώ πρώτες. Στη μια εικονίζεται ο Βιζυηνός, τον αναγνωρίζω. Στην άλλη μια ηλικιωμένη γυναίκα με τρία παιδιά. Αυτούς δεν τους αναγνωρίζω. Εστιάζω για λίγο στα αστικά ενδύματα της εποχής και γυρίζω στην πίσω όψη των εικόνων. Υπάρχουν σφραγίδες και αντιλαμβάνομαι ότι είναι πρωτότυπες.

    Τις αφήνω στην άκρη και πιάνω στα χέρια μου ένα δισέλιδο πρωτότυπο χειρόγραφο. Το χαρτί είναι παλιό και κηλιδωμένο, η γραφή δυσανάγνωστη και το μόνο που μου τραβάει την προσοχή είναι η εικόνα ενός αλπικού τοπίου με ένα καμπαναριό στο βάθος.

    Ο χρόνος μελέτης στερεύει και πρέπει να φύγω. Βγάζω βιαστικά φωτογραφίες του υλικού με το κινητό μου και τις περνάω στο messenger του Κούγκουλου, χωρίς χαιρετισμό και χωρίς προσδοκίες.

    Λίγες ώρες αργότερα μου τηλεφωνεί: «Συγχαρητήρια, είσαι θησαυρός». 

    banner_300_250
    Picture of Νάγια Δαλακούρα
    Η Νάγια Δαλακούρα είναι αρχαιολόγος – μουσειολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Θαλάσσης_«Μεγάλη Μαγειρική υπό Αντωνίου Βλαχούλη» SHORTSTORIESGR
    Short

    H «Μεγάλη μαγειρική» του Αντωνίου Βλαχούλη, ένα σπουδαίο βιβλίο μιας αντιφατικής εποχής

    Ο Γιώργος Θαλάσσης γράφει για τη «Μεγάλη διεθνή μαγειρική και ζαχαροπλαστική υπό Αντώνιου Βλαχούλη», ένα αγαπημένο του βιβλίο του 1925, σημειώνοντας ωστόσο και τη θέση του μες στις κοινωνικές αντιφάσεις της εποχής που εκδόθηκε

    Μαρία Πετρά_Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων
    Short

    Η πεταμένη ντουλάπα του Γιουδά Περαχιά και η ιστορία τριών πόλεων

    Η Μαρία Πετρά ξεδιπλώνει στο Short Stories την ξεχωριστή ιστορία μια ξύλινης ντουλάπας του μεσοπολέμου που βρέθηκε πεταμένη στην Ξάνθη, αλλά αναδείχτηκε σε σημαντικό τεκμήριο της βιομηχανικής, της εβραϊκής και της τοπικής ιστορίας τριών πόλεων