Skip to content
Home » Μια περιπατητική performance στη Λάρισα δυο χρόνια μετά τις πλημμύρες

Μια περιπατητική performance στη Λάρισα δυο χρόνια μετά τις πλημμύρες

    Μια περιπατητική performance στη Λάρισα δυο χρόνια μετά τις πλημμύρες

    Published

    Μια περιπατητική performance στη Λάρισα δυο χρόνια μετά τις πλημμύρες

    Published
    Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Σιούτης μεταφέρει στο Short Stories στιγμές από τις συναντήσεις με πλημμυροπαθείς στη Λάρισα, στο πλαίσιο της περιπατητικής παράστασης "REBEARTH"

    Κάθε φορά, σε κάθε παραστατική δράση, ψάχνουμε να βρούμε τον λόγο, μέσα και έξω. Μια ωραία ιδέα είναι μια ωραία ιδέα. Στην ενσάρκωση όμως έρχεσαι αντιμέτωπος με παράλληλα σύμπαντα και μυήσεις που ούτε καν έχεις σκεφτεί. Είμαστε στη Λάρισα και περπατάμε ήδη δυο ώρες. Διασχίζουμε το δάσος, πουλιά – πολλά πουλιά, το τραγούδι τους μας υψώνει. Χωράφια σπαρμένα με σιτάρια και κριθάρια -τόσο ψηλά που σχεδόν μας καλύπτουν, Μάης μήνας βλέπεις.

    Μας συνοδεύουν ως τον οικισμό μυρωδιές από κοπριά και χαμομήλι, αναστενάζουν αρώματα σε κάθε μας πάτημα ενώ στα αυτιά μας ηχούν οι μαρτυρίες των πλημμυροπαθών από τις συνεντεύξεις που έχουμε πάρει για τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023.

    Επιλέξαμε να περάσουμε μέσα από τις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης στη Λάρισα. Τα αποτυπώματα από τις πλημμύρες στον οικισμό είναι ακόμα φανερά δυο χρόνια μετά. Μετά τις πρώτες μας συνεντεύξεις, κατά την διαδικασία της προετοιμασίας, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη δραματουργία της δράσης μιας και αφουγκραστήκαμε την βαθιά ανάγκη κάποιων κατοίκων να μιλήσουν. Θελήσαμε να τους δώσουμε χώρο και λόγο μέσα από αυτήν την περιπατητική παράσταση.

    Ψάχναμε καιρό τον τρόπο: Ποιος μιλάει και με ποιόν τόνο, σε τι πλαίσιο; Η τέχνη είναι ενημέρωση; Διαμαρτυρία; Αυτό που θέλουν να πουν οι κάτοικοι είναι αυτό που θέλουμε να πούμε και εμείς; Δοκιμές, σκέψεις, συζητήσεις μας οδήγησαν σε αυτήν την ακουστική διαδρομή, με μια ταυτόχρονη ένθεση – κατάθεση αντικειμένων, σε σημεία του οικισμού, σαν μια μνημοσύνη δέηση για όσα χάθηκαν.

    Σαν μια τελετή για να φωτίσουμε την απουσία, ακούγοντας δηλώσεις από τους κατοίκους  -όλα  ηχογραφημένα με την φωνή της Ζωής. Το ντοκουμέντο επανερχόταν ξανά και ξανά, είτε ήταν αντικείμενο, είτε λόγος ή κείμενο, είτε φυσικό αποτύπωμα αλλά πάντα φιλτραρισμένο από την τέχνη μας.

    Περπατάμε ήδη δύο ώρες. Φτάνουμε στα σημεία της κατάθεσης των αντικειμένων, σε σπίτια ισόγεια, κλειστά και εγκαταλελειμμένα. Οι θεατές-συνοδοιπόροι ανταποκρίνονται, μιλούν.

    “Ακόμα μέσα στην λάσπη μένω”, μου λέει μετά από μια άγαρμπη παύση και σπρώχνοντας με όση δύναμη έχει, ανοίγει τελείως το ξεχαρβαλωμένο παραθυρόφυλλο

    “Να! Αυτό είναι του Βασίλη, ακόμα περιμένει την αποζημίωση, τα παράτησε όλα και έφυγε”.  Κάποια γειτόνισσα που παρακολουθεί, φωνάζει: “όλα μου τα πήρε η λάσπη, ακόμα παλεύω”.

    Δεν γνωρίζουμε τις ιστορίες όλων των σπιτιών αλλά σιγά – σιγά τις μαθαίνουμε μέσα από τις πρόβες και τις παραστάσεις. Ο οικισμός ζωντανεύει, μιλά.

    Φτάνοντας στο εγκαταλελειμμένο μπαλκόνι που η Ζωή τοποθετεί ένα γαμήλιο στέφανο, ένας κύριος, γύρω στα εξήντα, ανοίγει με φοβερή προσπάθεια το σάπιο παντζούρι του μπαλκονιού και με φωνή βγαλμένη από τα έγκατα, φωνάζει:  “Τι κάνετε εδώ; Φύγετε. Τι σκουπίδια αφήνετε στο μπαλκόνι μου;”

    Η πορεία των θεατών σταματάει απότομα. Μένω πίσω για να εξηγήσω τι κάνουμε. Να μπορέσουν οι υπόλοιποι να συνεχίσουν την διαδρομή.  Άναυδος που το σπίτι αυτό δεν είναι εγκαταλελειμμένο, λέω “Καλησπέρα, κάνουμε μια παράσταση”. “Τι κάνετε;” με ρωτάει σα να μην χωράει στο μυαλό του η λέξη.

    “Μια παράσταση για τις πλημμύρες του 2023. Θέλουμε να μιλήσουμε για όσα έγιναν και να δείξουμε ότι ακόμα παλεύετε”, λέω με ύφος απολογητικό.

    Εκείνος μένει με το στόμα ανοιχτό, φανερώνοντας μια χαμένη οδοντοστοιχία. Σαν να είχε καιρό να ακούσει άνθρωπο να του μιλά.

    “Ακόμα μέσα στην λάσπη μένω”, μου λέει μετά από μια άγαρμπη παύση και σπρώχνοντας με όση δύναμη έχει, ανοίγει τελείως το ξεχαρβαλωμένο παραθυρόφυλλο. Στο βάθος φαίνεται η ντουλάπα. Είναι ακόμα λασπωμένη. Τα πόδια του κρεβατιού έχουν χωμάτινα υπολείμματα.

    “Δεν έχει έρθει κανείς”, μου λέει κοιτώντας με στα μάτια, καθώς μου φανερώνει το υπνοδωμάτιό του. “Πείτε το σε όλους, μας έχουν ξεχάσει. Δύο αιτήσεις έκανα για τις ηλεκτρικές συσκευές και ακόμα περιμένω, τι άλλο να κάνω; Προσπάθησα, έτρεξα, τώρα περιμένω, περιμένω και ζω όπως μπορώ. Όπως μπορώ. Δεν έχει έρθει κανείς. Με ξέχασαν. Έτσι με άφησαν. Κανείς”.

    Η φωνή του σπάει μέσα στην επανάληψη. Με ξέχασαν. Κανείς. “Να κάνετε παραστάσεις μπας και μας ακούσουν, μπας και μας θυμηθούν”, λέει και φεύγει προς τα μέσα.

    Μέρες μετά, με ανάμεικτα συναισθήματα για το τι κάνουμε κι αν αφορά αυτό που κάνουμε τον κόσμο, ενώ ξεστήναμε και μαζεύαμε, πλησίασα και πάλι το μπαλκόνι του κυρίου. Ήταν ακόμα ανοιχτό και ο μαγιάτικος ήλιος έμπαινε μέσα.

    Και αν με ρωτάς τι κάναμε, νομίζω η καλύτερη απάντηση είναι μια παράσταση που κατάφερε να ανοίξει μια ξεχαρβαλωμένη λασπωμένη μπαλκονόπορτα.

    •••

    Η performance “REBEARTH” πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα τον Μάιο του 2025 σε σύνθεση Ζωής Δρακοπούλου, Πέτρου Ρούσσου και Γιάννη Σιούτη.

    banner_300_250
    Picture of Γιάννης Σιούτης
    O Γιάννης Σιούτης είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας

    Κεντρική Φωτογραφία
    John Kouskoutis

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ REBEARTH

    MORE STORIES

    δρόμους Ηρακλής Παναγούλης_Όλοι οι δρόμοι με οδηγούσαν να γράψω το βιβλίο για τους δρόμους_ shortstories.gr
    Short

    Οι διαδρομές μου στους «Δρόμους της Πελοποννήσου»

    Ο Ηρακλής Παναγούλης εξηγεί στο Short Stories τις περιπέτειες και τις παράδοξες διαδρομές που ακολούθησε, διαπιστώνοντας τελικά ότι όλοι οι δρόμοι συνέκλιναν στο να γράψει το βιβλίο του για τους δρόμους της Πελοποννήσου τον 18ο αιώνα

    Τέμπη NTELLAS_GRIES_shortstories.gr
    Short

    Από τα Τέμπη στις βαλκανικο-ανατολίτικες θεατρικές λάσπες

    Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας γράφει στο Short Stories μια ιστορία με αφορμή τη sold out παράσταση «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα». Το έγκλημα των Τεμπών, η εκκωφαντική σιωπή των γυναικών της περιφέρειας, το θέατρο που γεννιέται με χειροποίητα υλικά.

    ποταμός Αχέροντας ΜΑΤΑ ΚΟΥΡΤΗ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ SHORTSTORIES
    Short

    Το ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα

    Η Μάτα Κούρτη, σεναριογράφος της ταινίας «Αχέροντας», γράφει στο Short Stories για την αναπάντεχη επίσκεψή της στον ποταμό Αχέροντα που γέννησε το σενάριο μιας ταινίας για τις ανθρώπινες σχέσεις και για τη ζωή και τον θάνατο