Skip to content
Home » Εννιά μελλοθάνατοι στο Γεντί Κουλέ

Εννιά μελλοθάνατοι στο Γεντί Κουλέ

    Εννιά μελλοθάνατοι στο Γεντί Κουλέ

    Published
    Οι Ντούμας, Τσαλικίδης και Τραμπατζής στο Γεντί Κουλέ

    Εννιά μελλοθάνατοι στο Γεντί Κουλέ

    Published
    Οι Ντούμας, Τσαλικίδης και Τραμπατζής στο Γεντί Κουλέ
    Οι dirty ’30s & late ’20s διασώζουν για το Short Stories τη συνάντηση ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελληνική» με μελλοθάνατους στο Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεκαετίας του ’20

    Ηταν Δεκέμβριος του 1928 όταν μια ευγενική πρόσκληση του διευθυντή των φυλακών Επταπυργίου ανάγκασε τον Ι. Α. Ζήρα, ρεπόρτερ της εφημερίδας Ελληνική, να πάρει τον ανηφορικό δρόμο που οδηγούσε στα μπουντρούμια του Γεντί Κουλέ. Στις 10 το πρωί xτυπούσε τη θεόρατη πόρτα των φυλακών. Το παραθυράκι ανοίχτηκε και, αφού δήλωσε την ταυτότητά του, η πόρτα έτριξε βαριά.

    Ο διευθυντής Τρούλης τον δέχτηκε στο διευθυντήριο των φυλακών: «Ήρθατε;». «Ακριβώς. Kαι σας παρακαλώ να με διευκολύνετε. Η έρευνά μου είναι αποκλειστικά για τους εννιά μελλοθάνατους, οι οποίοι από στιγμή σε στιγμή περιμένουν την εκτέλεση της εις θάνατον καταδίκης τους».  

    Στο προαύλιο της τέταρτης ακτίνας εννιά ψυχές περιμένουν. Ο διευθυντής Τρούλης τον κατατοπίζει: «Αυτός είναι ο Αργύρης Μίσιας. Είναι από τους πλέον αιμοβόρους ληστές. Όταν συλλάμβανε τα θύματά του, η πρώτη του δουλειά ήταν να τους βγάλει τα μάτια».  

    «Γιατί οι δόλιοι να βλέπουν τα μαρτύρια που τραβάνε;» δικαιολογήθηκε.  

    «Ποιος έχει σειρά;» ρωτάει ο διευθυντής.  

    «Εκείνος που έχει τις περισσότερες αμαρτίες» φωνάζει ο Ντούμας και πλησιάζει. Ο Ντούμας ήταν το πρωτοπαλίκαρο του άλλοτε βασιλέως των όρεων, του διαβόητου Γιαγκούλα.

    Αφού ο Ι. Α. Ζήρας του υποσχέθηκε ότι θα συνηγορήσει για τη χάρη, ο Ντούμας άρχισε την ιστορία του: «Ο Γιαγκούλας είπε πως πρέπει να σφαχτεί ο Αθανάσιος Μουγκριάτης, διότι τον είχε προδώσει. “Θέλω από σένα” μου είπε ο Γιαγκούλας, “να μας τον βρεις”. Έτσι τους οδήγησα στο δάσος της Τσαπουρνιάς ένα πρωί της 14ης Απριλίου 1923, όπου ο Μουγκριάτης έκοβε ξύλα. Ο προδότης κρεουργήθηκε απαίσια και γύρω από τα κομμάτια του χορεύαμε τον χορό του θανάτου από ληστρικό έθιμο».  

    Με τη σειρά του έρχεται ο φρικαλέος στην όψη Βαρτάν Τσιρουνιάν.  

    «Βρε Βαρτάν» του λέει ο διευθυντής, «πώς τα κατάφερες έτσι;». «Ανάθεμα την τύχη μου! Δεν μου άρεσαν τα ισόβια, αλλά ήθελα σώνει και καλά να μου φορέσουν κόκκινο λαιμοδέτη».

    «Εμείς με το ένα ποδάρι στον τάφο παρακαλούμε η εφημερίδα να ενισχύσει τις αναφορές να μας χαρισθεί το κεφάλι. Οι περισσότεροι είμαστε οικογενειάρχες»

    Η ιστορία του είναι ότι παρέλαβε από την Αθήνα την όμορφη Αρμενίδα Χαμεσπίρ και την έσφαξε στη Θεσσαλονίκη για να σφετεριστεί τις δεκαπέντε χιλιάδες δραχμές της οικονομίας της. Τον Βαρτάν είχε καταδικάσει το στρατοδικείο σε ισόβια δεσμά. Αυτός όμως δεν έμεινε ευχαριστημένος από την απόφαση του δικαστηρίου. Zήτησε αναθεώρηση της δίκης του και στις 11 του Οκτώβρη το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών.

    Ο Σαραχουνιάν και ο Μιράν είναι άλλοι δυο Αρμένιοι μελλοθάνατοι. Οι δυο αυτοί ληστές τη 12η προς 13η του Οκτώβρη 1926 λήστεψαν και δολοφόνησαν εντός του παραρτήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Σερρών τον Κωνσταντίνο Καραπαπά. Στις 19 του ίδιου μήνα δολοφόνησαν τον Χατζή Χρυσάνθη Λατζατή και στις 24 προς 25 λήστεψαν στη δημόσια οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης έξι ανθρώπους.  

    Από τους υπόλοιπους σε θάνατο καταδικασμένους των φυλακών Επταπυργίου, ο Ιωάννης Τσελεπίδης ήταν ο αρχηγός της συμμορίας η οποία διέπραξε τα φρικαλεότερα εγκλήματα. Το τελευταίο όμως κακούργημά του, το «άτυχο» καθώς το ονόμαζε ο ίδιος γιατί έγινε η αφορμή να τον συλλάβουν, το διέπραξε στην Σταυρούπολη τη 12η Νοεμβρίου 1926. Έσφαξε τότε ολόκληρη την οικογένεια του Χρήστου Τσακίρη για να του αφαιρέσει 200.000 σε χρήματα και τιμαλφή.  

    Ήλθε κατόπιν η σειρά του Αλέξανδρου Καμπούρη. Ο Καμπούρης εγκλημάτησε από εκδίκηση. Επανειλημμένως είχε ζητήσει σε γάμο από τον Ιωάννη Σαχανά την κόρη του, Βουζή. Τον παρακαλούσε, τον ικέτευε, έκλαιγε μπρος τα πόδια του, αλλά ο Σαχανάς έμενε ανένδοτος. Ο Καμπούρης δεν κρατήθηκε πια και το 1925 σκότωσε από εκδίκηση πατέρα και κόρη. 

    Ο ένατος των μελλοθάνατων είναι ο Ζιόγας. Αυτός δολοφόνησε και  ληστέψετε τον Άγγελο Πεκή στον Σταυρό Χαλκιδικής την 25η Δεκεμβρίου του 1918.  

    Μετά την εξέταση και του τελευταίου μελλοθάνατου, ο «όμιλος του θανάτου» κάτι ψιθυρίζει και συσσωματωμένος ήρθε εκ νέου προς τον ρεπόρτερ. Εκ μέρους τους λαμβάνει τον λόγο ο Μίσιας, ο οποίος του λέει:  

    «Εμείς που έχουμε το ένα ποδάρι στον τάφο αποτεινόμαστε στα φιλανθρωπικά αισθήματα της  εφημερίδας σας και την παρακαλούμε να ενισχύσει τις αναφορές που ζητάμε να μας χαρισθεί το κεφάλι. Οι περισσότεροι είμαστε οικογενειάρχες. Βεβαιώστε ακόμη την εφημερίδα σας πως όλοι είμαστε πικρά μετανιωμένοι για ό,τι κάναμε. Δεν λέμε πως τιμωρηθήκαμε άδικα, αλλά το να μείνουμε σε όλη τη ζωή μας κλεισμένοι εδώ μέσα είναι αρκετά μεγάλη τιμωρία».  

    Και αφού τους υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορέσει, άφησε με συντετριμμένη ψυχή το άντρο εκείνο της ανθρώπινης δυστυχίας. 

    banner_300_250
    Picture of dirty '30s & late '20s
    Οι dirty ’30s & late ’20s είναι ομάδα δημοσιογράφων και συγγραφέων

    MORE STORIES

    sex mesopolemos athina short stories gr
    Short

    Μια νύχτα στα καταγώγια της Συγγρού του 1930

    Η σελίδα dirty ’30s & late ’20s μεταφέρει στο Short Stories την αστυνομική επιχείρηση στα διαφθορεία της λεωφόρου Συγγρού τον Απρίλη του 1930, όπως την κατέγραψε ο αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας «Πατρίς» Π. Κατ.

    Αγγελος Σικιελιανος Πήλιο shortstories
    Short

    Ηλιογέννητη – Η πανσιόν όπου πλέχτηκε το ειδύλλιο του Άγγελου με την Άννα Σικελιανού

    Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου περιγράφει στο Short Stories στιγμές στην πανσιόν Ηλιογέννητη στο Πήλιο που πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε φιλοξενήσει πολλά μέλη της εγχώριας πνευματικής ελίτ