Skip to content
Home » Έτσι έζησα τη νύχτα των οδοφραγμάτων τον Μάη του ’68 (Β΄ μέρος)

Έτσι έζησα τη νύχτα των οδοφραγμάτων τον Μάη του ’68 (Β΄ μέρος)

  Έτσι έζησα τη νύχτα των οδοφραγμάτων τον Μάη του ’68 (Β΄ μέρος)

  Published
  Οι πεζοί διαβαίνουν πάνω από τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων στο βουλεβάρτο Σεν Μισέλ στο Παρίσι τον Μάη του 1968

  Έτσι έζησα τη νύχτα των οδοφραγμάτων τον Μάη του ’68 (Β΄ μέρος)

  Published
  Οι πεζοί διαβαίνουν πάνω από τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων στο βουλεβάρτο Σεν Μισέλ στο Παρίσι τον Μάη του 1968
  Ο Κώστας Φέρρης συνεχίζει την αφήγηση στο Short Stories των γεγονότων που έζησε τη νύχτα των οδοφραγμάτων στη διάρκεια του Μάη του ’68 και διασώζει τον τρόπο που επινοήθηκε το σύνθημα «Κάτω από τα πλακόστρωτα η αμμουδιά»

  Του λέει: «Κύριε Sauvageot, πρέπει να βρούμε μια λύση γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν είναι σωστό να συγκρουστείτε με την αστυνομία».

  – Αν δεν αφήσετε τους συντρόφους μας, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον αγώνα.

  –  Ναι, αλλά αυτό θέλει μια διαδικασία. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται παρέμβαση εισαγγελέα. Ξέρετε, υπάρχει ο νόμος.

  Και τότε ακούγεται η φωνή χιλιάδων ανθρώπων να φωνάζει: «Libérez nos camarades» (ελευθερώστε τους συντρόφους μας). Και λέει ο Sauvageot στον αέρα και το ακούμε: «Το ακούσατε και μόνος σας. Μέχρι να αφήσετε ελεύθερους τους συντρόφους μας, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα». Κι εκεί καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε σύγκρουση.

  Στο μεταξύ οι μπάτσοι παίρνουν σήματα να ετοιμαστούν για επίθεση. Και λένε στους φοιτητές που είναι μπροστά, στην περιφρούρηση, να ετοιμαστούν και αυτοί. Ένας νεαρός πετάγεται μέσα από τους διαδηλωτές και φωνάζει: «Πατέρα, βγάλε τη στολή σου κι έλα μαζί μας. Η θέση σου είναι με τον λαό και όχι με την εξουσία». Και βλέπουμε μες στους μπάτσους έναν από αυτούς να κλαίει και οι συνάδελφοί του να τον παρηγορούν. Αυτές τις σκηνές του Μάη του ’68 δεν τις μνημονεύει κανένας. Γιατί ξενίζουν.

  Οι μπάτσοι πέταγαν τα δακρυγόνα, αλλά λίγο προς το πλάι. Τα παιδιά τους ήταν απέναντι. Αυτό το χαρακτηριστικό του Μάη δεν το έχουν μεταφέρει.

  Κατά τη μία η ώρα δίνεται η εντολή. Αρχίζει η μάχη. Χαμός. Στρατηγικά σχέδια. Να τρέχουμε ομάδες από δω, να βάζουμε το οδόφραγμα εκεί. Φύγαμε με την τότε γυναίκα μου. Τρέξαμε προς τη Rue d’Assas επειδή μέναμε παλιά. Ξέραμε τους διαδρόμους. Θέλαμε να δούμε αν θα έρθει η κλούβα από εκεί. Μας βλέπει ένας Σπιανιόλος και μας λέει «θα έρθω μαζί σας».

  Βρίσκουμε μια μεγάλη κολώνα. Την κουβαλάμε. Φτιάχνουμε οδόφραγμα. Μόλις τελειώνουμε, έρχεται η κλούβα. Οι μπάτσοι μας κοιτάνε με μίσος. Εμείς το σκάσαμε.

  Καθώς ξηλώνουμε το πλακόστρωτο, βλέπουμε από κάτω αμμουδιά. Άκου τρελά! Αρπάζει κάποιος ένα σπρΕΪ και γράφει στον τοίχο «Sous les pavés, la plage»

  Όταν αρχίσαμε να χτίζουμε τα οδοφράγματα μπροστά στους Κήπους του Λουξεμβούργου, που είναι μια πλατεία, αρχίζουμε και ξηλώνουμε το πλακόστρωτο. Και γίνονται αλυσίδες ο ένας δίπλα στον άλλον μεταφέροντας πέτρες. Οι Γάλλοι έχουν μάθει ότι εάν οι μπάτσοι συλλάβουν κάποιον Έλληνα, θα τον στείλουν στον Παττακό.

  Και έχουν δώσει εντολή: «Μην αφήσετε τους φίλους μας τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή γιατί θα τους χάσουμε». Εννοείται, μείναμε στην πρώτη γραμμή αλλά αποφασίσαμε να μη μιλάμε ελληνικά μεταξύ μας. Είμαι στην πρώτη γραμμή και ανοίγει ο κύκλος, απομακρυνόμαστε.

  Περνάω την πέτρα και μου λέει η γυναίκα μου: «Μη μου τη δίνεις γρήγορα. Θα μου πέσει». Της λέω: «Μη μιλάς ελληνικά. Θα μας πάρουν χαμπάρι». Και μας λέει ο διπλανός: «Κι εγώ Έλληνας είμαι». Ήταν ο Γιάννης Ευαγγελίδης, ο ηθοποιός.

  Ξαφνικά, καθώς ξηλώνουμε το πλακόστρωτο, βλέπουμε από κάτω αμμουδιά. Άκου τρέλα! Σταματάμε και χειροκροτάμε. Και αρπάζει κάποιος ένα σπρέι και γράφει στον τοίχο «Sous les pavés, la plage» (κάτω από τα πλακόστρωτα η αμμουδιά).

  Τα ξημερώματα έχει διαλυθεί πια το σύμπαν.

  •••

  Το πρώτο μέρος της αφήγησης του Κώστα Φέρρη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

  banner_300_250
  Picture of Κώστας Φέρρης
  Ο Κώστας Φέρρης είναι σκηνοθέτης

  Αφήγηση στις
  Αφροδίτη Ερμίδη, Μαρίνα Αγγελάκη

  Κεντρική φωτογραφία
  Günter Zint/Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz (BPK, Berlin)

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Μάη του ’68_1968-May_ shortstories.gr
  Short

  Έτσι έζησα τη νύχτα των οδοφραγμάτων τον Μάη του ’68 (Α΄ μέρος)

  Ο Κώστας Φέρρης γυρίζει για το Short Stories τον χρόνο πίσω, στις 10 του Μάη του ’68 στο Παρίσι, τη νύχτα που οι επαναστατημένοι φοιτητές γέμισαν τη γαλλική πρωτεύουσα οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις κρατικής καταστολής

  Μάη του ’68_MAY 1968_Paris_shortstories.gr ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ
  Short

  Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Παρίσι τον Μάη του ’68

  Μια αφήγηση του Ροβήρου Μανθούλη από το 2018 σχετικά με όσα έζησε ως παρατηρητής στο Παρίσι τον Μάη του ’68, τον καιρό της φοιτητικής επανάστασης και της μαζικής απεργιακής κινητοποίησης