Skip to content
Home » Στο κρατητήριο με την αρκούδα των Εξαρχείων

Στο κρατητήριο με την αρκούδα των Εξαρχείων

  Στο κρατητήριο με την αρκούδα των Εξαρχείων

  Published
  Μια αρκούδα χορεύτρια με τον αρκουδιάρη σε κεντρική πλατεία της Σόφιας στη Βουλγαρία (1994)

  Στο κρατητήριο με την αρκούδα των Εξαρχείων

  Published
  Μια αρκούδα χορεύτρια με τον αρκουδιάρη σε κεντρική πλατεία της Σόφιας στη Βουλγαρία (1994)
  Ο Σπύρος Ψαρούδας, πρώην στέλεχος του Αρκτούρου και τώρα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, γράφει στο Short Stories την ιστορία μιας καφέ αρκούδας που εντοπίστηκε στα Εξάρχεια, έναν όχι και τόσο τυπικό βιότοπό της

  Στη χώρα μας οι καφέ αρκούδες ζουν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης. Τελευταία οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν και εξαπλώθηκαν μέχρι και το όρος Καλλίδρομο, στη Βοιωτία. Τα Εξάρχεια δεν μπορούν να θεωρηθούν τυπικοί βιότοποί τους. Του θρυλικού «Αττικάρχη» Αρκουδέα, τη δεκαετία του ’80, μπορεί. Των αρκούδων, όχι.

  Βέβαια κατά καιρούς, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κάποιοι αρκουδιάρηδες έσερναν με το ζόρι κάποιες αρκούδες χορεύτριες, ακόμη και στα Εξάρχεια. Έπειτα από πιέσεις φιλόζωων, ντόπιων και ξένων, η Δασική Υπηρεσία άρχισε τις κατασχέσεις, με σκοπό να σταματήσει αυτή η πρακτική, που δυσφήμιζε τη χώρα και μεταξύ άλλων έβλαπτε και τον τουρισμό.

  Οι κατασχέσεις των ζώων δεν γίνονταν αδιαμαρτύρητα. Ένα στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας, του τμήματος Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας, είχε να λέει πως ένας από τους Τσιγγάνους αρκουδιάρηδες τον παρακαλούσε να κατασχέσει μία από τις κόρες του (είχε πολλές), αντί για την αρκούδα, που ήταν και αυτή μέλος της πολυπληθούς οικογένειας, αλλά του πρόσφερε και τα αναγκαία για τον βιοπορισμό τους.

  Το ίδιο στέλεχος μου αφηγήθηκε την ιστορία της αρκούδας των Εξαρχείων, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κατασχέθηκε από αρκουδιάρη κάπου κοντά στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από καταγγελία. Έσπευσαν οι αρχές, συνέλαβαν τον αρκουδιάρη και η αστυνομία ανέλαβε τα περαιτέρω. Η πρώτη αντίδραση του οδηγού του περιπολικού που κατέφτασε ήταν: «Εγώ πάντως την αρκούδα στο περιπολικό δεν τη βάζω».

  «Τι να κάνουμε;» συνέχισε το στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας. «Το περιπολικό πήγαινε μπροστά και ακολουθούσα με τα πόδια εγώ, μαζί με έναν αστυνομικό και τον αρκουδιάρη, που έσερνε πίσω του την αρκούδα. Όταν επιτέλους φτάσαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, κλείσαμε στο κρατητήριο την αρκούδα και κάτσαμε να συμπληρώσουμε τα σχετικά έγγραφα. Λόγω πολλών διακοπών, η διαδικασία μας πήρε κάτι παραπάνω. Ξαφνικά ακούσαμε ποδοβολητά, φωνές και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. 

  Οι αρχές συνέλαβαν τον αρκουδιάρη. Η πρώτη αντίδραση του οδηγού του περιπολικού που κατέφτασε ήταν: «Εγώ την αρκούδα στο περιπολικό δεν τη βάζω»

  »Ένας κάτωχρος μικροπωλητής, που είχε συλληφθεί πριν από λίγο δίχως άδεια, εξηγούσε ότι τον έβαλαν για λίγο σε ένα κελί στο κρατητήριο. Στο λιγοστό φως που υπήρχε διέκρινε κάποιον να στέκεται όρθιος δίπλα στο μοναδικό παραθυράκι και να κοιτάζει έξω. Τον ρώτησε αν είχε κάνα τσιγάρο να του δώσει και όταν αυτός γύρισε, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα!».

  Φαίνεται ότι όσο κρατούσε η γραφειοκρατία, κάποιος αστυνομικός, που δεν ήταν παρών νωρίτερα στο τμήμα, είχε βάλει στο ίδιο κελί τον μικροπωλητή με την αρκούδα.

  Απ’ ό,τι έμαθα από το στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας, η ιστορία είχε καλό τέλος για τον μικροπωλητή. Για να μη γίνει γνωστό το περιστατικό στο τμήμα, απολάμβανε για λίγα χρόνια ακόμη άσυλο από διώξεις στη συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.

  Αλλά και για την αρκούδα το τέλος ήταν αίσιο. Φιλοξενήθηκε τελικά στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου –όπου εργαζόμουν τότε–, στη δυτική Μακεδονία.

  Δεν θυμάμαι ποια ήταν η αρκούδα αυτή. Ήταν ωστόσο μία από τις τρεις πρώτες που φιλοξενήθηκαν, αρχικά στον Φανό και αργότερα στο Νυμφαίο Φλώρινας.

  Αν ήταν η Κούκλα, πέρασε πρώτα από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα. Αν ήταν ο Μάρκος, υιοθετήθηκε αργότερα από τα Εκπαιδευτήρια Δούκας και μετονομάστηκε σε Duke.

  Αν επρόκειτο για τη Μαίρη, μια ατίθαση και ζωηρή αρκουδίτσα, τότε ήταν αυτή που κατάφερε να αποδράσει το 1994 από την πρώτη δοκιμαστική περίφραξη στο Νυμφαίο, που αργότερα ενισχύθηκε και εξελίχθηκε στο σημερινό Καταφύγιο Αρκούδας.

  banner_300_250
  Picture of Σπύρος Ψαρούδας
  Ο Σπύρος Ψαρούδας είναι συνιδρυτής και γενικός συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ

  Κεντρική φωτογραφία
  Robert Schediwy, CC BY-SA 4.0

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Δήμητρα Ρούπα, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων short stories gr
  Short

  Το βλέμμα του σκύλου είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω αξιωθεί

  Η εκπαιδευτικός Δήμητρα Ρούπα γράφει στο Short Stories για τις συγκινητικές αντιδράσεις των μαθητών της όταν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων αντί για μάθημα γαλλικών επέλεξε να ανοίξει συζήτηση για τη ζωοφιλία

  Papasotirioy-ο σκύλος και η μπάντα_katie-bernotsky-unsplash
  Short

  Ο σκύλος και η μπάντα του δήμου

  Ο φιλόλογος Γιώργος Παπασωτηρίου γράφει στο Short Stories για έναν αδέσποτο σκύλο που ακολουθούσε κατά πόδας προ εικοσαετίας την μπάντα του Δήμου Πειραιά, μια ανάμνηση ανεξίτηλη, στενά συνυφασμένη με εκείνη του δικού του σκύλου