Skip to content
Home » Το Φεστιβάλ Δράμας, το «ανατολικό μπλοκ» και τα «τρία αύριο»

Το Φεστιβάλ Δράμας, το «ανατολικό μπλοκ» και τα «τρία αύριο»

    Το Φεστιβάλ Δράμας, το «ανατολικό μπλοκ» και τα «τρία αύριο»

    Published
    Η πρόσοψη του Hydrama Grand Hotel με το ψηφιακό μήνυμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2023)

    Το Φεστιβάλ Δράμας, το «ανατολικό μπλοκ» και τα «τρία αύριο»

    Published
    Η πρόσοψη του Hydrama Grand Hotel με το ψηφιακό μήνυμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2023)
    Η Σοφία Γεωργιάδου, γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γυρνάει πίσω τον χρόνο στη 2η διεθνή διοργάνωσή του το 1996 και αφηγείται στο Short Stories πώς η Δράμα έγινε η αφορμή να μάθει (και) ρωσικά

    Πάντα μου άρεσαν οι ξένες γλώσσες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα να δουλεύω στο Φεστιβάλ Δράμας. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία που θα διηγηθώ κάποια άλλη φορά.

    Μέσα δεκαετίας του ’90. Είναι τα χρόνια που καινούργιες χώρες ξεφυτρώνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αγεωγράφητων. Το «ανατολικό μπλοκ» έχει καταρρεύσει και καινούργιες πρωτεύουσες –πάντα για τους αγεωγράφητους ομιλώ (όπως εγώ άλλωστε)– μπαίνουν στο λεξιλόγιό  μας.

    Προετοιμάζουμε με τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο το φεστιβάλ. Τηλέφωνα, fax και επισκέψεις σε άλλα φεστιβάλ και σε άλλες χώρες ήταν τα βασικά εργαλεία μας για την αλίευση ταινιών από το διεθνές στερέωμα.

    Μας έρχεται λοιπόν μία ταινία στο Φεστιβάλ Δράμας από το Κιργιστάν. Φυσικά, ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός της δεν μιλούν άλλη γλώσσα παρά ρωσικά και κιργιζιανά. Ο μόνος που μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους ήταν ο Αντώνης, που είχε σπουδάσει στο Κίεβο και μιλούσε άπταιστα ρωσικά.

    Ήταν η μόνη γλώσσα από την οποία δεν καταλάβαινα τίποτε. Έστηνα αυτί όταν ο Αντώνης μιλούσε με σκηνοθέτες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και άλλες περιοχές από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Γιατί, όπως προείπα, οι άνθρωποι από αυτές τις χώρες μιλούσαν μόνο ουκρανικά και ρωσικά ή λευκορωσικά και ρωσικά κ.ο.κ. Είχα καταφέρει να πιάσω κάποιους αριθμούς και λίγες σκόρπιες λέξεις που επαναλάμβανα για να τις μάθω. Εκνεύριζα τον Αντώνη γιατί δεν τις έλεγα σωστά.

    Πέραν όμως της δυσχερούς επικοινωνίας, λόγω γλώσσας, με αυτές τις χώρες, δυσχερή ήταν και τα μέσα επικοινωνίας. Ίντερνετ δεν υπήρχε και στις περισσότερες χώρες και το τηλεφώνημα ακόμη ήταν ένας μικρός άθλος. Μόνο με ραντεβού και με πολλή υπομονή για να πιάσεις γραμμή.

    Άσε δε που οι κάτοικοι αυτών των χωρών ήταν πιθανότερο να κέρδιζαν το Λόττο παρά να εξασφάλιζαν βίζα. Και αυτό παρά τη βοήθειά μας και τις άπειρες επιστολές που στέλναμε στα προξενεία μας.

    Πώς όμως θα μετέφερα το επείγον μήνυμα ότι σε τρεις μέρες ο σκηνοθέτης θα έπρεπε να είναι στην πρεσβεία στη Μόσχα για να πάρει την πολυπόθητη βίζα;

    Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, θέλαμε να προσκαλέσουμε στη Δράμα τον σκηνοθέτη Έρνεστ Αμπντιγιαμπάροφ με μια εξαιρετική ταινία του. Ύστερα από μήνες καταφέραμε να του κλείσουμε ραντεβού στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Η Κιργιζία εξυπηρετείτο ακόμη από τη Μόσχα…

    Μας τηλεφωνούν και μας ζητούν ο κ. Αμπντιγιαμπάροφ να είναι στη Μόσχα τη Δευτέρα το πρωί στις 10.00. Είναι Παρασκευή μεσημέρι και ο Αντώνης δεν είναι στο γραφείο. Παίρνω τηλέφωνο στο σπίτι του σκηνοθέτη, ο οποίος ήξερε δύο τρεις λέξεις στα αγγλικά. Έπειτα από πολλή ώρα και άλλες τόσες προσπάθειες να πιάσω γραμμή, το σηκώνει μία κυρία. Η σύζυγος απ’ ό,τι κατάλαβα στη συνέχεια. Εκείνη δεν μιλούσε καμία ευρωπαϊκή γλώσσα πέραν της ρωσικής.

    – Μr. Abdyjabarov;
    – Niet tam…
    Το «ταμ» το είχα ακούσει ξανά. Σημαίνει εδώ. Άρα είχα καλέσει στο σπίτι του. Πάλι καλά σκέφτηκα.

    Πώς όμως θα μετέφερα το επείγον μήνυμα ότι τη Δευτέρα θα έπρεπε ο κ. Αμπντιγιαμπάροφ να είναι στην πρεσβεία στη Μόσχα; Προσπάθησα να μιλήσω σε όποια γλώσσα ήξερα με λέξεις κλειδιά, μπας και καταλάβει η γυναίκα. Του κάκου.

    Και τότε –τι  μπορεί να σου κάνει η απελπισία– της λέω: «Festival Kino Drame, Grecia, Μr. Abdyjabarov, Maskva , visa… tri zaftra». Που θα πει: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, Ελλάδα, κύριος Αμπντιγιαμπάροφ, Μόσχα, βίζα… τρία αύριο. Πέθανε στα γέλια. Γέλασα κι εγώ, αλλά είχα την αγωνία μου αν θα καταλάβει. «Σπασίμπα» μου είπε και κλείσαμε.

    Τον Σεπτέμβριο του 1996 ο κ. Αμπντιγιαμπάροφ ήρθε στη Δράμα με την κόπια παραμάσχαλα. Πήρε και το GrandPrix, το πρώτο βραβείο του 2ου Φεστιβάλ Διεθνών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η ταινία λεγόταν «Σπουργίτι».

    Στο μεταξύ έμαθα ότι το Μπισκέκ, όπου μένει με την οικογένεια του, απέχει από τη Μόσχα περίπου 3.000 χιλιόμετρα. Κάπως έτσι αποφάσισα να αρχίσω να μαθαίνω ρωσικά και λίγη γεωγραφία!

    •••

    Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα. Το σύνολο των ταινιών του Εθνικού και του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος που συμμετείχαν στο 47ο DISFF θα προβληθεί τις από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου 2024 στον κινηματογράφο Ίριδα (Ακαδημίας 55, Αθήνα). Παράλληλα θα διεξαχθεί το Athens Pitching Lab. Οι προβολές έχουν δωρεάν είσοδο. Προκράτηση θέσεων: iridavisions.gr/

    banner_300_250
    Picture of Σοφία Γεωργιάδου
    Η Σοφία Γεωργιάδου είναι η γενική συντονίστρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Φεστιβάλ Δράμας Ριτσα Καβακα shortstories
    Short

    Γιατί δεν ξαναπήγα στις τελετές του Φεστιβάλ Δράμας

    H Ελευθερία Καβάκα, διευθύντρια Συντονισμού του Φεστιβάλ Δράμας, αφηγείται στο Short Stories ένα τραγελαφικό περιστατικό που έγινε η αφορμή για να μην παρευρίσκεται στις τελετές απονομής των βραβείων εδώ και πολλά χρόνια

    Δράμα_O ILIOS KAI O VORIAS_shortstories.grlarge
    Short

    Η πρώτη μου ταινία και το δράμα μου στη Δράμα

    Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του 47ου DISFF, αφηγείται στο Short Stories πώς ξεκίνησε η κινηματογραφική ζωή του στη Δράμα με ένα «προσωπικό» δράμα

    Φεστιβάλ Δράμας Τερζόπουλος shortstoriesgr
    Short

    Ήμουν ο πρώτος εθελοντής στο Φεστιβάλ Δράμας

    Ο Βασίλης Τερζόπουλος, επικεφαλής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Short and Green του DISFF, θυμάται για λογαριασμό του Short Stories την πρώτη φορά που προσφέρθηκε να εργαστεί ως εθελοντής στο Φεστιβάλ Δράμας