Skip to content
Home » Γυρίζοντας ταινία για το ολοκαύτωμα δύο χωριών της Κοζάνης

Γυρίζοντας ταινία για το ολοκαύτωμα δύο χωριών της Κοζάνης

    Γυρίζοντας ταινία για το ολοκαύτωμα δύο χωριών της Κοζάνης

    Published

    Γυρίζοντας ταινία για το ολοκαύτωμα δύο χωριών της Κοζάνης

    Published
    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αργυρίου γράφει στο Short Stories για το ταξίδι του με το ντοκιμαντέρ «Μνήμες Κατοχής και διάλογος για το μέλλον», που έχει στο επίκεντρό του το ολοκαύτωμα των χωριών Πύργοι και Μεσόβουνο στην περιοχή της Κοζάνης

    Τα γειτονικά χωριά Πύργοι και Μεσόβουνο στον νομό Κοζάνης λεηλατήθηκαν, σφαγιάστηκε ο πληθυσμός τους και κάηκαν ολοσχερώς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Από το 2010 ο ελληνογερμανικός πολιτιστικός σύλλογος Διάλογος, με έδρα το Ντέλμενχορστ, κοντά στη Βρέμη, βρίσκεται σε στενή επαφή με τα δύο χωριά.

    Ξεκίνησε μάλιστα,ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών μεταξύ ενός γερμανικού και τριών ελληνικών σχολείων. Το ντοκιμαντέρ Μνήμες Κατοχής και διάλογος για το μέλλον καταγράφει αυτή την εμπειρία μαθητών και καθηγητών. Επιπλέον οι μαρτυρίες επιζώντων των δύο χωριών φωτίζουν τα τραγικά γεγονότα του 1941-1944. Στόχος είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η ενίσχυση της φιλίας, με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον.

    Το ταξίδι μου με αυτό το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020. Τότε έλαβα ένα email από τον σύλλογο Διάλογος. Οι άνθρωποι του συλλόγου μου εξηγούσαν τους στόχους του προγράμματος ανταλλαγής. Ανέφεραν ότι βρήκαν τα στοιχεία μου από το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που είχα συνιδρύσει και πως χρειάζονταν έναν σκηνοθέτη/μοντέρ να μιλάει ελληνικά και γερμανικά. Ήθελαν να φτιαχτεί ένα ντοκιμαντέρ από ερασιτεχνικά βίντεο των συμμετεχόντων.

    Με ενημέρωναν επίσης ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 θα μάθαιναν αν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου από ένα γερμανικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Με ρωτούσαν αν θα με ενδιέφερε να το αναλάβω, σε περίπτωση έγκρισης.

    Η απάντηση μου ήταν θετική. Τους επόμενους μήνες συζητούσαμε τα ιστορικά γεγονότα, κάποια τεχνικά θέματα που είχαν με το υπάρχον υλικό, ζητήματα κόστους. Άρχισα παράλληλα τη δική μου έρευνα για το θέμα. Τον Μάρτιο του 2021 ζήτησα και έλαβα έναν σκληρό δίσκο με το υπάρχον οπτικοακουστικό υλικό.

    Μου ξεκαθάρισαν πως δεν είχαν ακόμη την αναγκαία χρηματοδότηση. Αν ήθελα να αρχίσω να δουλεύω πάνω στο πρότζεκτ, δεν θα μπορούσαν να με πληρώσουν. Παρά ταύτα ξεκίνησα να δουλεύω. Γιατί απλώς με ενδιέφερε πολύ το θέμα του ντοκιμαντέρ και ήθελα να εμπλακώ.

    Τον Οκτώβριο του 2021, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 80 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και των Πύργων, πραγματοποιήσαμε γυρίσματα στα χωριά

    Ήδη πριν δω το υλικό, μου είχε ζητηθεί να προγραμματίσουμε δύο ταινίες. Ένα ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζεται στα σχολεία, θα προετοιμάζει τους μαθητές για το επόμενο πρόγραμμα ανταλλαγής και θα μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου το ευρύτερο κοινό να ενημερωθεί για τις σφαγές που έγιναν στα δύο χωριά.

    Και ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ που θα λειτουργήσει ως αρχείο, με συγκεντρωμένες όλες τις συνεντεύξεις από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος των χωριών, με γερμανικούς υπότιτλους. Και αυτό το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε και έχει διάρκεια 10 ώρες.

    Το αρχικό υλικό που έλαβα περιλάμβανε 170 GB, πάνω από 50 ώρες βίντεο, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και άλλα. Ωστόσο η ποιότητα ήταν μέτρια και έτσι πρότεινα να γυρίσουμε νέες συνεντεύξεις με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα εξηγούσαν τον σκοπό αυτής της πολιτιστικής ανταλλαγής. Τελικά συμφωνήσαμε να προστεθούν και τα νέα γυρίσματα, αλλά με τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερου αρχειακού υλικού.

    Στις αρχές του Ιουνίου του 2021 λάβαμε θετική απάντηση για τη χρηματοδότηση. Τον επόμενο μήνα βρέθηκα στα χωριά Μεσόβουνο και Πύργοι για να κάνω επιτόπια έρευνα για χώρους και συμμετέχοντες.

    Τον Οκτώβριο του 2021, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 80 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου, πραγματοποιήσαμε γυρίσματα στα χωριά, καθώς και συνεντεύξεις με τους Έλληνες καθηγητές στην Πτολεμαΐδα. Τον Φεβρουάριο του 2022 πήγα στο Ντέλμενχορστ για συνεντεύξεις με Γερμανούς καθηγητές και μέλη του συλλόγου.

    Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2024 και άρχισε να προβάλλεται σε επιλεγμένα γερμανικά σχολεία και σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

    banner_300_250
    Picture of Δημήτρης Αργυρίου
    Ο Δημήτρης Αργυρίου είναι σκηνοθέτης και κινηματογραφικός παραγωγός

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»