Skip to content
Home » Η δικαστική απόφαση στον Βόλο που δικαίωσε ακτιβιστές απέναντι σε πολυεθνική

Η δικαστική απόφαση στον Βόλο που δικαίωσε ακτιβιστές απέναντι σε πολυεθνική

    Η δικαστική απόφαση στον Βόλο που δικαίωσε ακτιβιστές απέναντι σε πολυεθνική

    Published
    Στο Πρωτοδικείο Βόλου οι κατηγορούμενοι Στέλιος Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου (φορώντας μπλουζάκια αφιερωμένα στον Βασίλη Μάγγο) και οι (από αριστερά) μάρτυρας υπεράσπισης Κώστας Μανωλίδης, κατηγορούμενος Γιώργος Λέτσιος, συνήγοροι Δημήτρης Σαραφιανός, Γιάννης Διαμάντης, Νίκος Μόσχος

    Η δικαστική απόφαση στον Βόλο που δικαίωσε ακτιβιστές απέναντι σε πολυεθνική

    Published
    Στο Πρωτοδικείο Βόλου οι κατηγορούμενοι Στέλιος Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου (φορώντας μπλουζάκια αφιερωμένα στον Βασίλη Μάγγο) και οι (από αριστερά) μάρτυρας υπεράσπισης Κώστας Μανωλίδης, κατηγορούμενος Γιώργος Λέτσιος, συνήγοροι Δημήτρης Σαραφιανός, Γιάννης Διαμάντης, Νίκος Μόσχος
    Ο Νίκος Παναγιωτίδης εξηγεί στο Short Stories πώς η αθώωση τριών συμπολιτών του στον Βόλο (ύστερα από μήνυση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – LafargeHolcim για την ακτιβιστική δράση τους) είναι ιστορικής σημασίας για το οικολογικό κίνημα

    Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του 110 ετών τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ στον Παγασητικό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν αποδυθεί σε αγώνα για να καταγράψουν τα στοιχεία του, προκειμένου να προστατευτούν η ζωή και η υγεία των κατοίκων στο Βόλο.

    Αλλά η βιομηχανία και η πολιτεία –υπουργείο, περιφέρεια, δήμος– προτιμούν να συσκοτίζουν το πρόβλημα αντί να βοηθούν. Έτσι η καχυποψία μεγαλώνει και μαζί της το οικολογικό κίνημα.

    Μετά την αρθρογραφία και τα υπομνήματα, τις διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται βίαια, τις μηνυτήριες αναφορές που τίθενται στο αρχείο –και ενώ ο δήμαρχος καλεί τους διαμαρτυρόμενους να το βουλώσουν (!) ή τους συκοφαντεί ως εγκάθετους και υπηρέτες άλλων συμφερόντων (τα οποία φυσικά δεν κατονομάζει, αφού δεν υπάρχουν)– το μόνο που μένει στους πολίτες είναι να μπουν μπροστά και να σαμποτάρουν (προφανώς συμβολικά και προσωρινά) τις εργασίες, προκειμένου να αφυπνιστεί η κοινωνία η οποία –όχι μόνο τοπικά– βρίσκεται σε περίοδο αφασίας.

    Και τότε έρχεται η ώρα των SLAPP. Των μηνύσεων και αγωγών κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών με σκοπό τον εκφοβισμό και τη φίμωσή τους. Τέτοιες στον Βόλο έχουμε δει πολλές, συχνά με δράστη την ίδια τη δημοτική αρχή που ενώ παριστάνει την ουδέτερη για τον πολύ κόσμο, στην πραγματικότητα είναι το πιο πιστό σκυλί των συμφερόντων.

    Η ΑΓΕΤ στον Βόλο δεν καίει τα υπολείμματα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων της πόλης. Επιδοτείται για να εισάγει σκουπίδια από αλλού (Ευρώπη, Αφρική) και να τα καίει εδώ. Μετατρέπει δηλαδή την πόλη μας σε σκουπιδότοπο μιας ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό για να ξεσηκωθούν και οι πέτρες.

     

    Η ΑΓΕΤ δεν καίει τα υπολείμματα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων της πόλης, αλλά μετατρέπει την πόλη μας σε σκουπιδότοπο μιας ευρύτερης περιοχής

    Πριν από λίγες μέρες εκδικάστηκε μήνυση της ΑΓΕΤ κατά τριών ακτιβιστών συμπολιτών μας που μπήκαν παράνομα στον χώρο της, άπλωσαν ένα πανό και βάζοντας μπροστά τα σώματά τους παρεμπόδισαν για λίγες ώρες την εκφόρτωση ενός πλοίου που μετέφερε τις γιγαντιαίες μπάλες συσκευασμένων υπολειμμάτων σκουπιδιών προς καύση στο εργοστάσιο.

    Η δίκη κράτησε επτά ώρες. Όσο εξελισσόταν, σκεφτόμουν ότι η έκβασή της θα είχε ιστορική σημασία για το κίνημα στη χώρα.

    Ο ακτιβισμός εξ ορισμού είναι μια μορφή αυτοδικίας και εν δυνάμει παράνομος. Η ανάγκη του προκύπτει από την ανεπάρκεια ή και απροθυμία της πολιτείας να προστατέψει τους πολίτες. Τολμάει ένας δικαστής μονομελούς πλημμελειοδικείου να πάρει μια απόφαση που αντίκειται στη δράση της πολιτείας και μιας πανίσχυρης πολυεθνικής, ενθαρρύνοντας τον ακτιβισμό;

    Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν με ειλικρίνεια. Ο εισαγγελέας, παρά τη συμπάθεια που δήλωσε προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρότεινε την ενοχή τους. Στην ίδια γραμμή και η εταιρεία, η οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι οι κατηγορούμενοι είναι συστηματικά επικίνδυνοι τύποι.

    Το επίδικο όμως δεν ήταν εάν είχε τελεστεί παρανομία – αυτό ήταν προφανές. Η υπεράσπιση έδωσε το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα: όταν οι ανησυχίες των πολιτών είναι βάσιμες, η αγωνία τους ισχυρή και η πολιτεία δεν κάνει αυτό που οφείλει για να τις κατευνάσει, τους φέρνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δικαιολογεί τις πράξεις τους.

    Ο δικαστής πήρε μια ιστορική απόφαση που δεν αφορά μόνο την παρούσα υπόθεση, αλλά αναφέρεται και στο μέλλον: οι πολίτες δεν πρέπει ούτε να είναι ούτε να νιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα.

    banner_300_250
    Picture of Νίκος Παναγιωτίδης
    Ο μουσικός Νίκος Παναγιωτίδης είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών

    Κεντρική φωτογραφία Αρχείο Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    παλιες καρτ ποσταλ ελλαδα
    Photo

    «Για να με θυμάσαι…» – Μικρές ιστορίες 60 χρόνων μέσα από παλιές καρτ ποστάλ

    Καρτ ποστάλ ποτισμένες με την ώχρα του χρόνου, ένα φευγαλέο «για να με θυμάσαι», μικρές προσωπικές ιστορίες που πλέκονται πίσω από τα χαιρετίσματα, ο αγώνας της μνήμης να δαμάσει την αποτρόπαια λήθη