Skip to content
Home » Κλαούντια Μάτολα – Από τον Κόσμο στη Δονούσα

Κλαούντια Μάτολα – Από τον Κόσμο στη Δονούσα

    Κλαούντια Μάτολα – Από τον Κόσμο στη Δονούσα

    Published

    Κλαούντια Μάτολα – Από τον Κόσμο στη Δονούσα

    Published
    H ραδιοφωνική παραγωγός Κλαούντια Μάτολα αφηγείται στο Short Stories την ιστορία μέχρι να στήσει ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Δονούσας

    Ολη μου τη ζωή, από παιδάκι, από 19 χρόνων, δούλευα σεζόν στη Μύκονο. Περνούσα τον μισό χρόνο δουλεύοντας σε μεγάλα μαγαζιά, είτε ως μπαργούμαν, όπως στο Remezzo και το Mercedes, είτε ως Dj, όπως στα Άστρα. Έξι μήνες στο νησί, έξι μήνες στην Αθήνα. Είχα μάθει τη ζωή στο νησί. Όταν πέρασαν τα χρόνια κι έμενα μόνιμα στην Αθήνα, ένιωθα ότι δεν άντεχα να μη ζω στις Κυκλάδες.

    Σκέφτηκα ότι μόνο έτσι θα κατάφερνα να ζήσω στις Κυκλάδες, ανοίγοντας ένα μαγαζί, ένα μπαρ. Όμως συνειδητοποίησα ότι η νύχτα είχε τελειώσει για μένα. Είχα μεγαλώσει. Δούλευα στη νύχτα 30 χρόνια, πόσο ακόμη; Ήθελα να φτιάξω κάτι πρωινό, πρωινό με κοκτέιλ και ωραία μουσική, Παβαρότι.

    Ο συνεργάτης μου στο Φραγκόσυκο Γιάννης Ζώρας επισκεπτόταν τη Δονούσα επί 15 χρόνια. Ήταν το αγαπημένο του μέρος σε όλο τον πλανήτη – εγώ είχα κόλλημα με την Αμοργό. Κάποιο καλοκαίρι πήγαμε για διακοπές στη Δονούσα και μου λέει: «Το όνειρό σου έγινε πραγματικότητα. Δίνουν το Τζι Τζι – έτσι λεγόταν τότε το Φραγκόσυκο».

    Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, ειδικά για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη δουλειά, ήταν τεράστιες. Περάσαμε από χίλια κύματα.

    Αλλά η Δονούσα είναι ο πιο αγνός τόπος που έχω πατήσει. Είναι όλα τόσο καθαρά, τόσο φυσικά και τόσο προσεγμένα· δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού αυτό. Και το πιο σημαντικό: έχει πολύ καλούς ντόπιους ανθρώπους. Μας αγκάλιασαν όλοι, ενώ δεν ήμασταν από το νησί. Μας στήριξαν στα σοβαρά προβλήματα που μας έτυχαν. Γιατί μας έτυχαν πολλές στραβές στην αρχή, πάρα πολλές. Έπεσαν όλοι πάνω μας να μας βοηθήσουν. Ο Τσίφτης μας έφτιαξε ένα σκόρδο για να φύγει το κακό, ήρθε ο παπάς έκανε αγιασμό. Μας έδιναν πέτρες από το Borealis, μας έστελναν το δικό τους προσωπικό όταν είχαμε ανάγκη.

    Η Δονούσα είναι ο πιο αγνός τόπος που έχω πατήσει. Είναι όλα τόσο καθαρά, τόσο φυσικά και τόσο προσεγμένα· δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού αυτό

    Δεν ξέραμε καθόλου τη δουλειά. Όταν ανοίξαμε δεν ξέραμε πώς να στήσουμε το πάσο. Στην αρχή σέρβιρα εγώ και οι πελάτες μου έλεγαν: «Κοπελιά, πρέπει να πάρεις μια σερβιτόρα». Είναι hard core η εστίαση.

    Η βασική μου δουλειά είναι το ραδιόφωνο, αγαπάω πολύ τη μουσική. Αυτό που με κάνει να χαίρομαι τρομερά είναι ότι το φαγητό στο Φραγκόσυκο παίρνει την ίδια καλή κριτική με τη μουσική. Φέρνουμε και μουσικούς από τα νησιά που κάνουν live με ρεμπέτικα, νησιώτικα. Έρχονται και Djs, φίλοι από ραδιόφωνα και παίζουν.

    Θα σου πω μια ιστορία που τη θεωρώ τη σημαντικότερη – όχι απλώς του ραδιοφώνου αλλά της ζωής μου. Κάνω εκπομπή στον Εν Λευκώ το 2015, με παίρνει τηλέφωνο ακροατής και μου ζητάει ένα συγκεκριμένο τραγούδι το οποίο μάλιστα ταίριαζε τρελά με αυτό που έπαιζα, ήταν η καλύτερη παραγγελιά του κόσμου.

    Το βάζω αμέσως και με παίρνει πάλι και μου λέει κλαμένος: «Σ’ ευχαριστώ, μου έσωσες τη ζωή.  Έχω αγοραφοβία και εδώ και 20 χρόνια δεν βγαίνω ούτε στο μπαλκόνι. Επειδή έπαιξες το τραγούδι μου, βγήκα και φώναζα με χαρά στον δρόμο».

    Τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις πως ακόμη και μια ελάχιστη προσφορά μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο. Και πόσο σημαντικό είναι να είσαι γενναιόδωρος στη ζωή, αλλιώς δεν είσαι χρήσιμος.

    banner_300_250
    Picture of Κλαούντια Μάτολα
    Η Κλαούντια Μάτολα είναι ραδιοφωνική παραγωγός και συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου Φραγκόσυκο στη Δονούσα

    Αφήγηση στην
    Αφροδίτη Ερμίδη

    Κεντρική φωτογραφία
    amalia_gfish

    Πορτρέτο
    Panos Giannakopoulos / photography

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    ταβέρνα_TEBELIS SYROS_shortstories.gr
    Short

    H θρυλική ταβέρνα του Τεμπέλη στο Βροντάδο της Σύρας

    Ο Λευτέρης Ζάννες ανασύρει μνήμες για λογαριασμό του Short Stories από την ταβέρνα του Τεμπέλη στη Σύρο, στέκι εργατών και φοιτητών, και ιστορίες για τους ξεχωριστούς ιδιοκτήτες του, τον αθυρόστομο Μιχάλη και τη μαστόρισσα στο τηγάνι Μαρουλιώ