Skip to content
Home » Μικρά ημερολόγια των σπουδών μου στην Κίνα

Μικρά ημερολόγια των σπουδών μου στην Κίνα

    Μικρά ημερολόγια των σπουδών μου στην Κίνα

    Published

    Μικρά ημερολόγια των σπουδών μου στην Κίνα

    Published
    Σημειώματα ανεπεξέργαστα, σαν ένα είδος προσωπικού ημερολογίου, κρατούσε η Μαρία Γιαννακάκη όταν πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πεκίνο. Μερικά από αυτά μοιράζεται με το Short Stories, επιστρέφοντας έτσι σε μια Κίνα που δεν υπάρχει πια

    10 Σεπτεμβρίου 1983 – Πεκίνο

    Γνώρισα σήμερα έναν Κινέζο σε ένα εστιατόριο, έναν νεαρό γιατρό 24 ετών. Δείχνει ευγενικός και προσεγμένος! Μου είπε ότι του αρέσω και με κάλεσε να πάμε μαζί στο Yuan Ming Yuan, ένα τεράστιο πάρκο. Περπατήσαμε για ώρες κι εγώ προσπαθούσα να καταλάβω τη γλώσσα του καθώς δεν μιλάει αγγλικά. Όμως, παρά τις προσπάθειες, φαίνεται αδύνατο να προχωρήσει η σχέση μας σε κάτι περισσότερο. Οι Κινέζοι φοβούνται να κυκλοφορούν με ξένους μην τύχει και μπλέξουν σε προβλήματα. Ακόμα και στο ινστιτούτο για να έρθει κάποιος Κινέζος φίλος πρέπει να υπογράψει στην είσοδο και την έξοδο. Αν οι επισκέψεις γίνουν τακτικές, τον θεωρούν ύποπτο!

    11 Σεπτεμβρίου 1983 – Πεκίνο

    Σήμερα βγήκαμε με τη συγκάτοικό μου στο κέντρο του Πεκίνου. Τεράστια πόλη, γεμάτη αντιθέσεις, αλλά τόσο γκρίζα. Το βλέπεις παντού, σαν να χάνεται κάθε ίχνος χρώματος. Οι ντόπιοι μας κοιτάζουν περίεργα, σαν να είμαστε εξωτικά πλάσματα. Στριμωχτήκαμε στο λεωφορείο και ήταν σχεδόν σοκαριστικό: με σπρώχνουν, με πατούν και πολλοί φτύνουν αδιάκριτα στο πάτωμα!

    Η πιο έντονη εμπειρία της ημέρας ήταν όταν πήγαμε σε μια υπαίθρια αγορά για να αγοράσουμε μια ψάθα για το δωμάτιο. Δεν υπήρχε τρόπος να συνεννοηθούμε. Και ξαφνικά μαζεύτηκε όλη η αγορά γύρω μας, γελώντας με τις αδέξιες προσπάθειές μας να κάνουμε μια τόσο απλή αγορά. Το βράδυ πήγαμε βόλτα με τους συγκάτοικους και είδαμε ανθρώπους να κάθονται στο χώμα, μες στη νύχτα, να παίζουν χαρτιά και να κουρεύουν ο ένας τον άλλο κάτω από το φως μιας φτωχής λάμπας του δρόμου.

    21 Ιανουαρίου 1984 – Πεκίνο

    Βράδυ, στο λεωφορείο, γυρνώντας πίσω στο ινστιτούτο από το κέντρο. Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω: γιατί τα λεωφορεία εδώ δεν ανάβουν φώτα τη νύχτα; Το εσωτερικό είναι βυθισμένο σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με ένα αδύναμο φως, τόσο χαμηλό που μετά βίας διακρίνεις τους άλλους επιβάτες και τη φτωχή εισπράκτορα.

    Βγήκαμε με τη συγκάτοικό μου στο κέντρο του Πεκίνου. Τεράστια πόλη, γεμάτη αντιθέσεις, αλλά τόσο γκρίζα. Σαν να χάνεται κάθε ίχνος χρώματος

    Συνήθως είναι κοπέλα, με λεπτή φωνή, σχεδόν σβησμένη από την κούραση, να επαναλαμβάνει μηχανικά «mei biao, mai biao» (αν δεν έχεις εισιτήριο, αγόρασε). Έχει ένα μικρό ξύλινο ραβδί στο χέρι, το οποίο χτυπάει έξω από το παράθυρο για να ειδοποιήσει όσους στέκονται κοντά να κάνουν λίγο πίσω. Παράξενο που δεν χρησιμοποιούν κορνάρισμα, αλλά μάλλον εδώ το θεωρούν αρκετό.

    Και η αναμονή στη στάση; Εικόνα μοναδική! Τεράστιες ουρές, μόνιμα, ανεξάρτητα από την ώρα. Όσοι δεν χωράνε να μπουν σπρώχνουν με όλη τους τη δύναμη αυτούς που βρίσκονται ήδη μέσα, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να κλείσουν οι πόρτες!

    17 Σεπτεμβρίου 1984 – Hangzhou

    Το φαγητό στο σχολείο δεν είναι εύκολο, οπότε τρώω μόνο το μεσημέρι και το βράδυ συμβιβάζομαι με μήλα και μπισκότα. Τα σπίτια εδώ είναι σκοτεινά, ξύλινα, μικρά. Σε κάθε σπίτι ζουν πέντε με επτά άτομα. Έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά μούχλας που μοιάζει να μη φεύγει ποτέ. Το δωμάτιό μου είναι γλυκό, όμως πρόσφατα ανακάλυψα ότι έχει ποντίκια! Κρύβονται στο ξύλο της εντοιχισμένης ντουλάπας και βγαίνουν γύρω στις τρεις τα ξημερώματα. Φοβήθηκα απίστευτα.

    Κάθε πρωί στις έξι ακούγεται μουσική από τον δρόμο και από τα μεγάφωνα αντηχούν συνθήματα, κάτι σαν ηθικές οδηγίες. Από αύριο, ξεκινώ Tai chi Tsouang στις 6.30 το πρωί – το βλέπω σαν μια μορφή γαλήνης, καθώς η μέρα θα ξεκινάει μαζί με τον ήλιο.

    •••

    Η πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Hangzhou (1983-1985). Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει στην Κίνα περισσότερα από 20 ταξίδια.

    Στην Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την τελευταία της ενότητα έργων με τίτλο Beauty, με στοιχεία  της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής στο προσωπικό της ύφος, σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά. Έως τις 09.11.2024.

    banner_300_250
    Picture of Μαρία Γιαννακάκη
    Η Μαρία Γιαννακάκη είναι ζωγράφος

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Δημήτρης Ανδρεάδης ΖΩΓΡΑΦΟΣ SHORT STORIES GR
    Short

    Ο ζωγράφος Δημήτρης Ανδρεάδης και τα έργα που πονάνε αλλά λάμπουν

    Λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του ο Δημήτρης Ανδρεάδης κάνει στο Short Stories μια προσωπική κατάθεση για τον καλλιτέχνη που αν και ζει μέσα σε συνθήκες οικονομικής αγριότητας, καταφέρνει να βγει στο φως