Skip to content
Home » Οι φιλόξενοι Ρομά και μια αχνιστή σούπα από σκαντζόχοιρο

Οι φιλόξενοι Ρομά και μια αχνιστή σούπα από σκαντζόχοιρο

  Οι φιλόξενοι Ρομά και μια αχνιστή σούπα από σκαντζόχοιρο

  Published

  Οι φιλόξενοι Ρομά και μια αχνιστή σούπα από σκαντζόχοιρο

  Published
  Ο σεναριογράφος Φώτης Μιχαλόπουλος αφηγείται στο Short Stories μια από τις περιπέτειες που έζησε κατά τα γυρίσματα της ταινίας «GRAS», με θέμα τη ζωή των Ρομά της Πελοποννήσου

  Φορτωμένοι με μια χρεωμένη σε πολλές δόσεις mini-dv κάμερα και ελάχιστο άλλο εξοπλισμό –γεγονός που καταλάβαμε για τα καλά, αφού είχαμε υποτιμήσει τις θερμοκρασίες που επικρατούν ακόμη και τις έναστρες καλοκαιρινές νύχτες στο οροπέδιο της Τρίπολης– ξεκινήσαμε, κάπου εκεί στο millenium, τη μεγαλεπήβολη εκστρατεία καταγραφής πτυχών της ζωής των Ρομά της Πελοποννήσου.

  Λίγο ο εγγύς τόπος καταγωγής μας, κάποια φανταστική ή πραγματική κουμπαριά, η νεανική θρασύτητα και βέβαια το ανύπαρκτο μπάτζετ παραγωγής του φιλμ GRAS, μας έφεραν να κοιμόμαστε σε βελέντζες ανάμεσα σε κουρασμένους από τον κάματο της ημέρας Ρομά, καθώς μας ζέσταιναν, λες και βρισκόμασταν σε φάτνη, τα ρουθούνια των αλόγων που έστεκαν από πάνω μας, περιμένοντας ακούσια κάποιον αγοραστή στο παρακείμενο παζάρι ιπποειδών που έφθινε χρόνο με τον χρόνο.

  Όταν ο πάγος της επικοινωνίας σπάει, συνήθως ανάβει η φωτιά της φιλοξενίας. Τότε αυτοί που έχουν λίγα προσφέρουν τα πάντα, κυρίως προσφέρουν αυτό που θεωρούν εξίσου σημαντικό και για τους ίδιους.

  Σε αυτήν τη φωτιά λοιπόν σιγόβραζε το νερό μέσα σε ένα καπνισμένο τσουκάλι, όταν ο σκύλος του μαχαλά ξετρύπωσε μια μπάλα με τέσσερα πόδια και πολλά αγκάθια που κουλουριαζόταν κάθε τόσο σαν περικάρπιο κάστανου.

  «Καντζούρα» αναφώνησαν τα παιδιά που έτρεχαν πίσω από τον σκύλο και το παιχνίδι του. «Να περιποιηθούμε τους μουσαφίρηδες» ανέκραξε ο παππούς Ρομά, κάτω από τα λευκά παχιά μουστάκια του, και με αριστοτεχνική κίνηση με ένα ξύλο έδωσε τέλος σε αυτό τον ιδιόμορφο ποδοσφαιρικό αγώνα.

  Το πολιτιστικό σοκ εναλλασσόταν με αποικιακού τύπου περιέργεια αλλά και λύπη, που ανακατεύονταν με τη διόλου δυσάρεστη μυρωδιά του βραστού κρέατος

  Τα μάτια του σκαντζόχοιρου, κλειστά πια, έμοιαζαν με σταυρουδάκια, υπενθυμίζοντας τον ευφυώς αληθοφανή τρόπο που οι σκιτσογράφοι αποτυπώνουν τη δουλειά τους στα καρτούν.

  Στη συνέχεια με ένα και μόνο απότομο φύσημα το τρωκτικό μετατράπηκε σε μπαλόνι ηλίου που νόμιζες πως θα παρασυρθεί από το πρώτο κύμα αέρα, ενώ τα αγκάθια της ράχης διαχωρίστηκαν έτσι ώστε με μερικές επιδέξιες κινήσεις του μαχαιριού να καθαριστούν εύκολα.

  Το πολιτιστικό σοκ που δεχτήκαμε εναλλασσόταν με μια αποικιακού τύπου περιέργεια αλλά και λύπη, που ανακατεύονταν με τη διόλου δυσάρεστη –είναι η αλήθεια– μυρωδιά του βραστού κρέατος, μες στην πολύβουη διατροφική τελετουργία του τσαντιριού.

  Εκεί κάπου, για να απενοχοποιηθούμε κιόλας, θυμηθήκαμε τις όχι και τόσο παλιές αφηγήσεις των μπαλαμών παππούδων μας για τις θρεπτικές ιδιότητες της καντζούρας, όπως και της χελωνόσουπας, σε περιόδους πείνας, αλλά ίσως και ως έδεσμα σε άλλες πιο τρυφηλές εποχές.

  Όταν πια το μαγείρεμα είχε ολοκληρωθεί, ο γενναιότερος από εμάς δοκίμασε με κάποια διστακτικότητα, ενώ οι υπόλοιποι προφασίστηκαν ανόητες στομαχικές δικαιολογίες ώστε να μη φανούν ακατάδεκτοι μπροστά στην απλόχερη φιλοξενία.

  Η ανάμεσά μας καζούρα μετά την καντζούρα οδήγησε τον θαρραλέο γευσιγνώστη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εξαίρετο το γεύμα, να το εξαγάγει επεξεργασμένο κατά την επιστροφή μας το ίδιο βράδυ από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

  banner_300_250
  Picture of Φώτης Μιχαλόπουλος
  Ο Φώτης Μιχαλόπουλος είναι σεναριογράφος – κειμενογράφος

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το ντοκιμαντέρ GRAS των Κώστα Σταματόπουλου και Φώτη Μιχαλόπουλου

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Ρομά Τσιγγάνοι Σταύρος Ψυλλάκης shortstories.gr
  Short

  «Δώσε μου ένα ευρώ…»

  Ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη γνωριμία του με μια οικογένεια Ρομά από το Ζεφύρι, την περίοδο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Μικρές ιστορίες Ρομά»

  Να μην δώσετε τρόφιμα στους γύφτους_Μαρίνα Δανέζη Sam Roma
  Short

  «Να δώσετε σε όλους τρόφιμα εκτός από τους γύφτους»

  Η Μ. Λ. αφηγείται στο Short Stories μια συγκλονιστική εργασιακή εμπειρία που την οδήγησε στην απόφαση να μην αποκαλύπτει την τσιγγάνικη καταγωγή της, προκειμένου να μην πέσει θύμα του γενικευμένου αντιτσιγγανισμού