Skip to content
Home » Οι καβγάδες στην πολυκατοικία μου και ο μπουζουκτσής

Οι καβγάδες στην πολυκατοικία μου και ο μπουζουκτσής

    Οι καβγάδες στην πολυκατοικία μου και ο μπουζουκτσής

    Published

    Οι καβγάδες στην πολυκατοικία μου και ο μπουζουκτσής

    Published
    Ο Γιάννης Μισουρίδης γράφει στο Short Stories για τους τσακωμούς που γίνονται στην πολυκατοικία του για τα χρήματα, την ίδια στιγμή που όλοι ακούνε με ευχαρίστηση ένα κοινό σάουντρακ: τα τραγούδια που παίζει ο μπουζουκτσής του δεύτερου ορόφου

    Στην πολυκατοικία μου οι άνθρωποι τσακώνονταν γιατί τα νούμερα στο τέλος δεν έβγαιναν σωστά. Δέκα διαμερίσματα είμαστε όλα κι όλα. Τα κοινόχρηστα είναι πλέον λίγα, αφού λόγω των διαφωνιών καταργήσαμε τον καυστήρα του πετρελαίου. Εδώ και μερικά χρόνια ο καθένας ψάχνει να ζεστάνει το σπίτι του με τον δικό του τρόπο. Οι άνθρωποι στην πολυκατοικία νιώθουν πως έχει ο καθένας δίκιο.

    Κάποιος δεν φέρθηκε «σωστά» και  –κάπου μέσα σε δυο τρεις δεκαετίες–  έχουν χαθεί καμιά διακοσαριά ευρώ. Όντως ο μεγάλος φόβος και η μεγάλη πρόκληση για κάποιον είναι να μην αισθανθεί πως τον έχουν κοροϊδέψει, εκμεταλλευτεί ή δεν έχει ερωτηθεί για κάτι που το θεωρεί μέτρια σημαντικό. Νομίζω πως δεν συμβαίνει μόνο στην πολυκατοικία μου αυτό.

    Έχω σταματήσει να πηγαίνω στις συνελεύσεις της πολυκατοικίας. Εισηγήθηκα και τελικά έγινε τα οικονομικά να τα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Είναι γελοίο, αλλά αυτό έκανα. Δεν άντεχα άλλο να τσακώνομαι γι’ αυτά που θεωρώ αυτονόητα. Το θέμα είναι πως καθένας στην πολυκατοικία μου έχει μεγαλώσει με διαφορετικά «αυτονόητα».

    Κάποτε με τον τύπο από τον κάτω όροφο ήμασταν σχεδόν φίλοι. Είναι μπουζουκτσής και συνεχώς, εδώ και δεκαετίες, ανεβοκατεβαίνει τις κλίμακες του Τσιτσάνη, του Ζαμπέτα, του Θεοδωράκη και άλλων. Για χρόνια το μπουζούκι του είναι το soundtrack της πολυκατοικίας μου. Έχω ακούσει εκατοντάδες φορές μια μια τις εισαγωγές του Χιώτη (τώρα μόλις σταμάτησε να παίζει τις Περασμένες μου αγάπες για να φταρνιστεί). Παίζει την ίδια εισαγωγή πολλές φορές ένα ολόκληρο απόγευμα.

    Όταν πιάνει τον Θεοδωράκη, συγκινούμαι δι’ αντανακλάσεως, μιας και ενώ δεν άκουγα ποτέ λαϊκά τραγούδια, είμαι τόσο συνδεμένος με αυτά, γιατί μου έχουν ξεπλύνει το μυαλό με δαύτα. Τα δάκρυα έρχονται με τη μορφή εξαρτημένου αντανακλαστικού, όπως κάποιοι κλαίνε για τη σημαία και όπως όλοι οι Κινέζοι κλαίγανε γοερά, όταν πέθανε ο Μάο, ακόμη και τα δίχρονα παιδιά.

    Έχω βαρεθεί να ζητώ συγνώμη και να συγχωρώ ταυτόχρονα. Όλη τη ζωή μου τσακώνομαι και ζητώ συγνώμη. Έχω βαρεθεί τον εαυτό μου με αυτή μου την αντίδραση

    Με τον τύπο στον δεύτερο όροφο τσακώθηκα άσχημα. Ίσως να ήταν πιωμένος εκείνη τη μέρα, μάλλον ήμουν σκοτεινός κι εγώ… τέλος πάντων. Επειδή η Ρόζα έκανε θόρυβο παίζοντας κουτσό, διαμαρτυρήθηκε πως ενοχλείται. Εγώ αυστηρά υπερασπίστηκα το παιχνίδι του παιδιού σε ώρα μη κοινής ησυχίας και το κακό έγινε. Από τότε δεν μιλάμε. Δεν του συγχωρώ πως με άρπαξε από τον γιακά μπροστά στον μεγάλο μου γιο. Και δεν το συγχωρώ επειδή εγώ (ισχυρίζομαι εντός μου πως) δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο.

    Δεν μου ζήτησε ποτέ συγνώμη κι έτσι αποφάσισα να μην τον συγχωρήσω. Έχω βαρεθεί να ζητώ συγνώμη και να συγχωρώ ταυτόχρονα. Όλη τη ζωή μου τσακώνομαι και ζητώ συγνώμη. Έχω βαρεθεί τον εαυτό μου με αυτή μου την αντίδραση. Έχω σταματήσει λοιπόν τις συγνώμες εδώ και έναν χρόνο. Δεν ξέρω πώς έγινε, αλλά σιγά σιγά άλλαξα.

    Στην πολυκατοικία μου τσακωνόμαστε για τα χρήματα. Δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους. Ακούμε όλοι όμως το κοινό σάουντρακ και ξέρω πως ακόμη και οι ακροδεξιοί κάποιου διαμερίσματος κάτι νιώθουν ακούγοντας τη Δραπετσώνα.

    Ο τύπος με το μπουζούκι είναι φάλτσος στο τραγούδι. Είμαι όμως διατεθειμένος να του συγχωρήσω τα φάλτσα, μιας και το μπουζούκι του είναι πολύ γλυκό. Όταν παίζει την εισαγωγή των Δειλινών της Μοσχολιού και του Ζαμπέτα, η πολυκατοικία σιγανεύει. Τα καζανάκια της τουαλέτας σταματούν. Εγώ ακινητώ για λίγο, μέχρι η μελωδία να τρυπώσει για τα καλά.

    Αυτά γι’ αυτό τον τύπο, τον μπουζουκτσή του δεύτερου, που δεν θα του μιλήσω. Ο φίλος μου ο Χρήστος μου είπε πως και «συ να μαλάκωνες, αυτός μπορεί να το ξανάκανε». Καλύτερα λοιπόν, σκέφτομαι, να ακούω το μπουζουκάκι, να μην τον απεχθάνομαι αλλά και να μην τον συγχωρώ.

    banner_300_250
    Picture of Γιάννης Μισουρίδης
    Ο Γιάννης Μισουρίδης είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, κινηματογραφιστής

    Κεντρική φωτογραφία
    Γιάννης Μισουρίδης

    MORE STORIES

    Photo

    Στον Αϊ-Στράτη, το βασίλειο της εξορίας

    Ο φωτογράφος Γιάννης Μισουρίδης αποτύπωσε με τον φακό του τους ανθρώπους και τη φύση του Αϊ-Στράτη, του νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου που προπολεμικές και μεταπολεμικές κυβερνήσεις είχαν επιλέξει για τόπο πολιτικής εξορίας