Skip to content
Home » Οι πρώτες μου μουσειοσκευές ήταν για τις μνήμες της Μικρασίας

Οι πρώτες μου μουσειοσκευές ήταν για τις μνήμες της Μικρασίας

    Οι πρώτες μου μουσειοσκευές ήταν για τις μνήμες της Μικρασίας

    Published
    Από το στήσιμο των μουσειοσκευών στην έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης», που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ το 2022

    Οι πρώτες μου μουσειοσκευές ήταν για τις μνήμες της Μικρασίας

    Published
    Από το στήσιμο των μουσειοσκευών στην έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης», που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ το 2022
    Η Ελένη Ζιάβρα γράφει στο Short Stories για τις πρώτες μουσειοσκευές που σχεδίασε, στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης»

    2 Φεβρουαρίου 2022. Η συμφοιτήτριά μου Μελίνα Παπαδοπούλου γράφει στην ομαδική μας συνομιλία στο Facebook πως το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει μια έκθεση για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και όποιος/α ενδιαφερόταν να επικοινωνήσει μαζί της. Απάντησα αμέσως χωρίς να ξέρω τι ακριβώς ετοιμάζεται. Αλλά έτσι κάνω πάντα. Λέω αμέσως το ναι. Στη συνέχεια έρχομαι αντιμέτωπη με όλες τις προκλήσεις.

    Η Μελίνα μου εξηγεί πως υπάρχουν δύο θέσεις που μπορώ να αναλάβω. Η μία του νοηματικού μουσειολόγου και η άλλη του μουσειοπαιδαγωγού. Ήθελα την πρώτη θέση. Όμως απαιτούσε φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Εγώ έμενα και μένω στα Γιάννενα. Έτσι αναλαμβάνω τη θέση του μουσειοπαιδαγωγού, χωρίς να ξέρω τι πρόκειται να σχεδιάσω.

    Όσο περνούσαν οι μέρες, η ομάδα του έργου άρχισε να παίρνει μορφή. Δύο νοηματικοί αρχαιολόγοι – μουσειολόγοι (Ιωάννα Αξιώτη και Ειρήνη-Μαργαρίτα Τζεμοπούλου), μία αρχιτεκτόνισσα – μουσειολόγος (Μελίνα Παπαδοπούλου), ένας γραφίστας – μουσειολόγος (Σοφοκλής Μπινιέρης), μία πληροφορικός – μουσειολόγος (Αθηνά Γραμματικοπούλου), μία κινηματογραφίστρια – μουσειολόγος (Λουκία Κυριακίδου) και η αφεντιά μου.

    Απρίλιος-Μάιος 2022. Αρχικά λέγαμε πως παράλληλα με την έκθεση θα σχεδιάσουμε κάποια μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα. Ύστερα από συναντήσεις με τους ανθρώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης και από ατελείωτες διαδικτυακές συζητήσεις της ομάδας έργου καταλήξαμε πως θα ήταν ωφέλιμο να σχεδιαστεί μία μουσειοσκευή. Η μουσειοσκευή είναι ένα μετακινούμενο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο βγαίνει από το περιβάλλον του μουσείου και «ταξιδεύει» σε σχολικό περιβάλλον.

    Η ομάδα μου πρότεινε να σχεδιάσω μια μουσειοσκευή για σχολική ομάδα. Αλλά ήθελα να ζήσω όλη την εμπειρία. Έτσι σχεδίασα τέσσερις μουσειοσκευές. Από μια για νηπιαγωγείο, για πρώτη με τρίτη και για τετάρτη με έκτη δημοτικού και για γυμνάσιο – λύκειο. Δεν είχα σχεδιάσει ξανά μουσειοσκευή. Οπότε ξεκοκάλισα ό,τι είχα μαζέψει σε σχετική βιβλιογραφία.

    Ιούνιος 2022.΄Εχω καταλήξει στις κεντρικές ιδέες για τις μουσειοσκευές και τις συζητώ με την ομάδα. Ζητάω και από τον άντρα μου, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, θεατρολόγο στο επάγγελμα, να με βοηθήσει.

    Το ταξίδι των μουσειοσκευών ξεκινά τον Μάρτιο του 2023. Σήμερα έχουν δανειστεί τις μουσειοσκευές πάνω από 30 σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων

    Γράφει έναν μονόλογο για το κουκλοθέατρο, το κεντρικό εργαλείο στη μουσειοσκευή για το νηπιαγωγείο, η οποία έχει ως θεματική την κουζίνα της Μικρασίας. Επίσης γράφει ένα παραμύθι, Το όνειρο του Μιχάλη, το οποίο θα είχε κεντρικό ρόλο στη μουσειοσκευή για την ηλικιακή ομάδα πρώτης με τρίτης δημοτικού, με θεματική τα αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.

    Για την ηλικιακή ομάδα τετάρτης με έκτης δημοτικού επιλέγω ως θεματική τα συναισθήματα, αλλά και τις προφορικές μαρτυρίες της έκθεσης. Διαλέγω έναν ξύλινο πύργο. Σε κάθε τουβλάκι του γράφουμε τέσσερα συναισθήματα: χαρά, λύπη, φόβος και θυμός.

    Για την ηλικιακή ομάδα γυμνασίου – λυκείου σχεδίασα την περιήγηση τους στην ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης. Καθώς και τη δημιουργία από μαθητές και μαθήτριες των δικών τους podcast, τα οποία θα αντλούσαν έμπνευση από τις θεματικές της περιοδικής έκθεσης.

    14 Σεπτεμβρίου 2022. Η αγωνία μας κορυφώνεται πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, όπου εκτίθενται και οι μουσειοσκευές. Το ταξίδι των μουσειοσκευών ξεκινά όμως λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2023.

    Μέχρι σήμερα έχουν δανειστεί τις μουσειοσκευές πάνω από 30 σχολεία. Η δική μου δουλειά συνεχίζεται. Εξακολουθώ να επισκέπτομαι το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, να διαβάζω τις αξιολογήσεις, να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές και να ανεβάζω στο Spotify όσα podcast μου στέλνουν τα σχολεία.

    Ήταν η πρώτη μου προσωπική δουλειά και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για το πρώτο μου «παιδάκι». Φυσικά τίποτε δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την καταπληκτική ομάδα που υλοποίησε μια τόσο απαιτητική δουλειά.

    Εις το επανιδείν, παιδιά…

    banner_300_250
    Picture of Ελένη Ζιάβρα
    Η Ελένη Ζιάβρα είναι αρχαιολόγος – μουσειολόγος

    Κεντρική φωτογραφία
    Ελένη Ζιάβρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Maria Chatzidaki_Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια short stories gr
    Short

    Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

    Η Μαρία Χατζιδάκη εξιστορεί στο Short Stories την περιπέτεια της μετάβασής της από τον χώρο της αρχαιολογίας σε αυτόν της εκπαίδευσης, αλλά και της συνάντησης των δύο σε εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές που σχεδίασε για το μινωικό ανάκτορο Μαλίων

    Αρετή Κονδυλίδου_ παιδιά καθεστώς Ταλιμπάν Αφαγανιστάν_ shortstories
    Short

    Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν;

    Η Αρετή Κονδυλίδου μοιράζεται με το Short Strories τις αγωνίες της πίσω από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Μεσσίνη με θέμα τους Ταλιμπάν και πώς ένα τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα βοήθησε στην υλοποίησή του