Skip to content
Home » Όταν στα 13 μου αποκάλυψα σπείρα Αυστριακών αρχαιοκάπηλων

Όταν στα 13 μου αποκάλυψα σπείρα Αυστριακών αρχαιοκάπηλων

  Όταν στα 13 μου αποκάλυψα σπείρα Αυστριακών αρχαιοκάπηλων

  Published

  Όταν στα 13 μου αποκάλυψα σπείρα Αυστριακών αρχαιοκάπηλων

  Published
  Η Μεταξία Τσιποπούλου θυμάται για λογαριασμό του Short Stories το καλοκαίρι που εντόπισε και βοήθησε να συλληφθούν Αυστριακοί αρχαιοκάπηλοι που ανέλκυαν παράνομα αμφορείς στα ανοιχτά του Πηλίου

  Εκείνο το καλοκαίρι του μακρινού 1966, έχοντας τελειώσει τη Β΄ γυμνασίου, έζησα τρεις σημαντικές εμπειρίες. Πρώτον, κάναμε για πρώτη και μόνη φορά διακοπές σε κάμπινγκ με τους γονείς μας. Δεύτερον, διάβασα στην άμμο και στο ράντζο το εντελώς φρέσκο τότε βιβλίο «Μινωικός πολιτισμός» του Στυλιανού Αλεξίου. Και έτσι αποφάσισα με ποιον κλάδο της αρχαιολογίας επρόκειτο να ασχοληθώ. Και τρίτον, οδήγησα στη σύλληψη αρχαιοκάπηλων.

  Εκεί στο κάμπινγκ, στο Πήλιο, διέμενε και μια μεγάλη παρέα Αυστριακών. Σάλπαραν καθημερινά με μεγάλα φουσκωτά με δυνατές εξωλέμβιες και πλήρη καταδυτικό εξοπλισμό. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι ανάλογο και τους χαζεύαμε με τον αδελφό μου. Κάθε πρωί έφευγαν και επέστρεφαν αργά το απόγευμα.

  Η αφελής πρώτη εντύπωσή μας ήταν ότι θα πήγαιναν σε απρόσιτους κολπίσκους, κάπου προς Τρίκερι μεριά, για μπάνιο και φωτογράφιση του βυθού. Νομίζαμε μάλιστα ότι ίσως να γύριζαν κάποια ταινία. Εμείς βέβαια που περιοριζόμαστε στην εξερεύνηση του μικρού κολπίσκου μας με τις μάσκες και τα βατραχοπέδιλά μας, είχαμε πολύ εντυπωσιαστεί από όλη αυτήν τη μαγευτική επιχείρηση που βλέπαμε για πρώτη μας φορά.

  Πολύ γρήγορα παρατηρήσαμε ότι κουβαλούσαν κάθε απόγευμα μεγάλα πλαστικά σακιά. Ήταν γεμάτα με κάτι ακανόνιστου σχήματος, αρκετά βαριά και δεμένα σφιχτά με σχοινιά. Σίγουρα δεν είχαν μέσα ψάρια. Τη δεύτερη τρίτη μέρα τους παρακολουθήσαμε και τους είδαμε να ανοίγουν προσεκτικά τα σακιά, να βγάζουν από μέσα αμφορείς –ακέραιους– και να τους ξεπλένουν στην κοινή βρύση του κάμπινγκ.

  Αυτό δεν μπορούσα και δεν επρόκειτο να το ανεχτώ.

  Εξήγησα αμέσως στον πατέρα μου τι συνέβαινε και του ζήτησα να πάμε με το αυτοκίνητο στον Βόλο, καμιά εικοσιπενταριά χιλιόμετρα μακριά, και να τους καταγγείλουμε. Δεν χρειάστηκε να επιχειρηματολογήσω πολύ. Το δέχτηκε αμέσως.

  Από τη μια ήταν αδύνατο να αρνηθεί οτιδήποτε στο κοριτσάκι του. Από την άλλη αντιλαμβανόταν πλήρως το πατριωτικό του καθήκον και κατανοούσε την υποχρέωσή του να μην αφήσει να χαθούν αυτές οι αρχαιότητες.

  Εμφανίζονται δύο αστυνομικά τζιπ, κάνουν κατάσχεση στα σακιά με τους αμφορείς και στον καταδυτικό εξοπλισμό, τους συλλαμβάνουν όλους και αποχωρούν

  Εννοείται βέβαια ότι με προειδοποίησε πως ύστερα από την καταγγελία θα έπρεπε να διακόψουμε βίαια τις υπέροχες διακοπές μας και να εγκαταλείψουμε τον τόπο, διότι πιθανότατα κινδύνευε η ζωή μας. Ένιωθα να με πλημμυρίζει αδρεναλίνη – αν και μάλλον δεν ήξερα ακόμη τη λέξη.

  Όχι, δεν ήταν για μένα μια απλή περιπέτεια.

  Πήγαμε στον Βόλο, βρήκαμε το αστυνομικό τμήμα, κάναμε την καταγγελία, γυρίσαμε πίσω. Το επόμενο απόγευμα, την ώρα ακριβώς που επέστρεφαν οι Αυστριακοί με τη λεία τους, εμφανίζονται δυο αστυνομικά τζιπ, κάνουν κατάσχεση στα σακιά με τους αμφορείς και στον καταδυτικό εξοπλισμό τους, ερευνούν στις σκηνές τους, μαζεύουν καμιά τριανταριά αμφορείς ακόμη, τους συλλαμβάνουν όλους και αποχωρούν.

  Αμέσως μετά λέει ο πατέρας μου σοβαρά σοβαρά: «Ε, καιρός να τα μαζέψουμε να φύγουμε κι εμείς, μη μας βρουν αύριο το πρωί σφαγμένους και ακέφαλους».

  banner_300_250
  Picture of Μεταξία Τσιποπούλου
  Η Μεταξία Τσιποπούλου είναι αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Metaxia Tsipopoulou_sto-idio-taxi-me-ton-niko-koemtzi-kai-pos-epezisa-na-to-diigitho
  Short

  Στο ίδιο ταξί με τον Νίκο Κοεμτζή και πώς επέζησα για να το διηγηθώ 

  Η Μεταξία Τσιποπούλου γράφει στο Short Stories για την αναπάντεχη συνάντηση σε ένα ταξί που είχε πριν από χρόνια με τον Νίκο Κοεμτζή, τον δράστη του πολύνεκρου φονικού του 1973 που έγινε τραγούδι από τον Σαββόπουλο και ταινία από τον Τάσσιο

  υπουργειο πολιτισμου
  Short

  Πώς ο Αριστοτέλης με βοήθησε να μη γίνω γενική διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

  Η επίτιμη διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Μεταξία Τσιποπούλου καταθέτει στο Short Stories τη μαρτυρία της για τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης που έδωσε, στις αρχές του αιώνα, σε ειδική Επιτροπή Κρίσεων

  Mεταξία Τσιποπούλου αρχαιολόγος short stories
  Short

  «Δεν μιλώ με γυναίκες»: Η σεξιστική συμπεριφορά προς μια διευθύντρια ανασκαφής

  Η Μεταξία Τσιποπούλου αφηγείται στο Short Stories ένα ιλαροτραγικό επεισόδιο από την πρώτη μέρα της ανασκαφής στα Αχλάδια Σητείας το 1991 όταν η φράση «Εγώ δε μιλώ με γυναίκες» κατέληξε σαν γλυκόπικρο ανέκδοτο