Skip to content
Home » Πολυπολιτισμικά Χριστούγεννα στην Ντόχα του Κατάρ

Πολυπολιτισμικά Χριστούγεννα στην Ντόχα του Κατάρ

    Πολυπολιτισμικά Χριστούγεννα στην Ντόχα του Κατάρ

    Published

    Πολυπολιτισμικά Χριστούγεννα στην Ντόχα του Κατάρ

    Published
    Ο Γιώργος Καπογιάννης και η Ελένη Οικονόμου περιγράφουν στο Short Stories την εμπειρία τους από τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη μουσουλμανική χώρα

    Στην Ντόχα του Κατάρ ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μετά το lockdown της Κίνας, η Ντόχα ήταν για εμάς μια πολύ καλή ευκαιρία για αλλαγή.

    Αυτό που κυρίως μας έχει εντυπωσιάσει είναι πως το Κατάρ, μια κατεξοχήν μουσουλμανική χώρα με πλούσιο ωστόσο θρησκευτικό και πολιτιστικό μωσαϊκό, επιτρέπει τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε όλους τους κατοίκους του. Συγκεκριμένα στην πόλη υπάρχει ένα μοναδικό θρησκευτικό συγκρότημα που εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες όλων των μελών της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του χριστιανικού πληθυσμού.

    Εκκλησίες όπως οι ελληνορθόδοξες του Αγίου Ισαάκ και του Αγίου Γεωργίου σηματοδοτούν την παρουσία τους με τις καμπάνες τους να χτυπούν σε αρμονία με το ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή.

    Η ελληνορθόδοξη κοινότητα τιμά αυτές τις μέρες με ειδικές πρωινές τελετές και εορταστικά γεύματα στις 24 και 25 Δεκεμβρίου. Πέρυσι πήγαμε για πρώτη φορά και εντυπωσιαστήκαμε. Είδαμε για πρώτη φορά χριστιανούς από άλλες χώρες αλλά και τη θεία λειτουργία να ακούγεται σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αραβικά, σερβικά και ρωσικά.

    Αν και τα Χριστούγεννα στην Ντόχα είναι άλλη μια καθημερινή εργάσιμη ημέρα, ωστόσο είναι η εποχή κατά την οποία διαφορετικοί πολιτισμοί συγκλίνουν με αρμονία και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Πότε δεν βιώσαμε αυτό στο παρελθόν, πόσο μάλλον σε ένα κατεξοχήν μουσουλμανικό κράτος. Η πόλη λάμπει όχι μόνο από τα φώτα, αλλά από τη ζεστασιά και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων της.

    Αν και τα Χριστούγεννα στην Ντόχα είναι άλλη μια καθημερινή εργάσιμη ημέρα, ωστόσο είναι η εποχή κατά την οποία διαφορετικοί πολιτισμοί συγκλίνουν

    Η κοσμοπολίτικη πλευρά της πόλης είναι εμφανής σε περιοχές όπου καθένας μπορεί να απολαύσει γιορταστικά γαστρονομικά πιάτα, όπως η γαλοπούλα και τα παραδοσιακά γλυκά. Αυτά τα μέρη γίνονται κόμβοι χαράς, ειδικά για τα παιδιά που απασχολούνται με χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες φτιάχνοντας χειροτεχνίες, πλάθοντας gingerbread houses και κουλουράκια. Η επίσκεψη του Άγιου Βασίλη φέρνει απίστευτη χαρά στα παιδιά. Την είδαμε στα μάτια του ενάμισι έτους γιου μας Χάρη.

    Φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα το δείπνο που οργανώθηκε από την πολυκατοικία στην οποία μένουμε. Βρεθήκαμε μαζί 450 άτομα απ’ όλο το κόσμο. Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν άτομα από τον Λίβανο, την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα κ.ά. Όλοι κατέβηκαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα τρώγοντας γαλοπούλα και παραδοσιακά γλυκά, ενώ υπήρχαν και πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.

    Η γιορτή αυτή πρέπει να πούμε ότι δεν γίνεται με την αφορμή της γέννησης του θεανθρώπου, αλλά είναι ουσιαστικά μια γιορτή της χαράς, της αγάπης και της ομόνοιας. Είναι ένα συναίσθημα που ζώντας σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ελλάδα, δεν το είχαμε βιώσει. Παρά ταύτα το γεγονός πως είμαστε είκοσι τρεις ώρες μακριά (οδηγώντας) από τη χώρα μας μας δημιούργησε ένα περίεργο συναίσθημα οικειότητας.

    Picture of Γιώργος Καπογιάννης
    Ο Γιώργος Καπογιάννης είναι αν. καθηγητής Διοίκησης στο AFG College (University of Aberdeen in Doha) και επίτιμος αν. καθηγητής στο University of Aberdeen (UK). Η Ελένη Οικονόμου ασχολείται με τα οικιακά

    Κεντρική φωτογραφία
    Γιώργος Καπογιάννης

    MORE STORIES