Skip to content
Home » Πώς γεννήθηκε το Κυνήγι Θησαυρού των διπλωματούχων ξεναγών

Πώς γεννήθηκε το Κυνήγι Θησαυρού των διπλωματούχων ξεναγών

    Πώς γεννήθηκε το Κυνήγι Θησαυρού των διπλωματούχων ξεναγών

    Published
    Ξενάγηση στο Μετρό, στο Κυνήγι Θησαυρού του 2014

    Πώς γεννήθηκε το Κυνήγι Θησαυρού των διπλωματούχων ξεναγών

    Published
    Ξενάγηση στο Μετρό, στο Κυνήγι Θησαυρού του 2014
    Ο Κρίτων Πιπέρας, με αφορμή την διοργάνωση του 14ου Κυνηγιού Θησαυρού για την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού, αφηγείται στο Short Stories πώς γεννήθηκε η ιδέα της δράσης που έγινε ένας δημοφιλής θεσμός για την Αθήνα

    Χειμώνας του 2010. Κάθε Φεβρουάριο, εμείς οι ξεναγοί, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού στις 21 του μηνός. Καθε Φεβρουάριο ετοιμάζαμε δράσεις και δωρεάν ξεναγήσεις προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, με τους Αθηναίους, για να κάνουμε γνωστό το επαγγελμά μας. Για να μας γνωρίσουν, να μάθουν για την εκπαίδευσή μας και τις σχολές ξεναγών. Να μάθουν ότι είμαστε διπλωματούχοι και ότι είμαστε κάτω απο τη σκέπη του υπουργείου Τουρισμού. Να κατανοήσουν τη διαφορά των διπλωματούχων ξεναγών από τους συνοδούς.

    Για να καταλάβουν ότι είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα, με τους ξεναγούς να βρίσκονται μέρες, μήνες, μακριά από τα σπίτια τους, με μια βαλίτσα στο χέρι, να γυρίζουν την Ελλάδα με τουριστικά λεωφορεία, με πλοία και αεροπλάνα, μακριά από οικογένεια και φίλους, και να μεταδίδουν στα εκατομμύρια των επισκεπτών την ομορφιά, τον πολιτισμό, την ιστορία αυτής της χώρας. Για να κατανοήσουν ότι ο ξεναγός δεν είναι απλή δουλειά.

    Οι περισσότεροι, όταν ακούν το επάγγελμα «ξεναγός», σκέφτονται: «α, ωραία, κάνετε συνέχεια ταξίδια, διασκεδάζετε, γνωρίζετε κόσμο, βλέπετε ωραία μέρη». Ο ξεναγός όμως είναι ομιλητής, είναι ψυχολόγος, νοσοκόμος, διασκεδαστής. Δεν κάνει απλά μια ξερή παράθεση γνώσεων, ημερομηνιών και γεγονότων. Είναι ο φίλος του επισκέπτη σε μια ξένη χώρα, ο κρίκος, αυτός που θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τη χώρα του με τον καλύτερο τρόπο.

    Αυτός ήταν ο στόχος. Αυτό έπρεπε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο. Και τότε μου γεννήθηκε η ιδέα μιας διάδρασης. Ένα κυνήγι γνώσης. Η γνώση είναι θησαυρός. Ένας κρυμμένος θησαυρός που εμείς έπρεπε να δώσουμε στους Αθηναίους. Να τους φέρουμε πιο κοντά στην ομορφιά αυτής της πόλης, που δυστυχώς όλοι αγαπάμε να την πληγώνουμε.

    Ίσως, αν την γνωρίσουμε καλύτερα, να την σεβαστούμε. Να σεβαστούμε τα μνημεία και τα μουσεία της, τους αρχαιολογικούς της χώρους, την ιστορία της, που κρύβεται σε κάθε γωνιά. Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσουμε στους Αθηναίους την αίσθηση της ανακάλυψης.

    όλα αυτά γέννησαν μέσα μου την ιδέα ενός κυνηγιού θησαυρού. Να δώσουμε γρίφους που θα οδηγούν τους παίκτες στους θησαυρούς της πόλης

    Αυτών που όλοι μας προσπερνάμε αδιάφορα κάθε μέρα, τρέχοντας να προλάβουμε τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Και πιο σημαντικό: να γνωρίσουμε την πόλη στα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες της πόλης.

    Όλα αυτά γέννησαν μέσα μου την ιδέα ενός κυνηγιού θησαυρού. Να δώσουμε γρίφους που θα οδηγούν τους παίκτες στους θησαυρούς της πόλης και εκεί οι ξεναγοί θα τους περιμένουν για να τους ξεναγήσουν, να τους βοηθήσουν να γνωρίσουν τα διαμάντια που κρύβονται παντού στην Αθήνα.

    Ξεκινήσαμε το πρώτο κυνήγι το Φεβρουάριο του 2010, με καμιά εκατοστή συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, και φτάσαμε, πέρσι, να αγγίξουμε τους 1.000 συμμετέχοντες!

    Πραγματικά, είμαστε περήφανοι που 14 χρόνια μετά, έχουμε δημιουργήσει έναν θεσμό, με φανατικούς ακολούθους, που κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού μας, έρχονται με τα παιδιά τους, τους φίλους τους, τις παρέες τους, διψασμένοι για άλλο ένα κυνήγι γνώσης.

    Φέτος, θα ανακαλύψουμε τους θησαυρούς του Α’ Νεκροταφείου και της περιοχής του Μέτς. Ελάτε λοιπόν στην παρέα μας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, εγγραφές θα γίνουν απο τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο καφέ Dejavu (Πρώην Καφέ Ποπολάρος) στην οδό Αναπαύσεως 18. Οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς την αποστολή θα κερδίσουν δωρεάν ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Μαρτίου, ενώ τα παιδιά θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και αποκριάτικα αναμνηστικά δώρα.

    Σας περιμένουμε όλους!

    •••

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) διοργανώνουν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 το 14ο Κυνήγι Θησαυρού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

    banner_300_250
    Picture of Κρίτων Πιπέρας
    Ο Κρίτων Πιπέρας είναι διπλωματούχος ξεναγός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο του Κρίτωνα Πιπέρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Κρίτων Πιπέρας_Το κανάλι της Κορίνθου, το δικό μου μικρό χαντάκι_shortstories.gr
    Short

    Το κανάλι της Κορίνθου, το αγαπημένο μου «μικρό» χαντάκι

    Ο Κρίτων Πιπέρας γράφει στο Short Stories για την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με το κανάλι (διώρυγα) της Κορίνθου, λόγω της δουλειάς του ως ξεναγός, αλλά και για την παιχνιδιάρικη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει το πέρασμά του από το σημείο

    στο Πήλιο ΞΕΝΑΓΟΣ_ COVID_ΤΣΙΠΟΥΡΟ SHORTSTORIES
    Short

    Ένα «παράνομο» τσίπουρο στο Πήλιο επί πανδημίας

    Η Έφη Καλαμπουκίδου γράφει στο Short Stories για τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που έζησε στο Πήλιο ως ξεναγός μιας ομάδας Γερμανών τουριστών την περίοδο που ήταν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα προστασίας από τη διάδοση του covid-19

    Kriton Piperas_επάγγελμα ξεναγός -ta-giati-mias-polychronis-ergasiakis-poreias_Filippoi
    Short

    Επάγγελμα ξεναγός: Τα γιατί μιας πολύχρονης εργασιακής πορείας

    Ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, συνοψίζει στο Short Stories τους λόγους που τον κάνουν να παραμένει ξεναγός παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα