Skip to content
Home » Πώς ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε «Τα τραγούδια της αμαρτίας»

Πώς ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε «Τα τραγούδια της αμαρτίας»

    Πώς ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε «Τα τραγούδια της αμαρτίας»

    Published
    Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Ανδρέα Καρακότα το 1987 στον Σείριο

    Πώς ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε «Τα τραγούδια της αμαρτίας»

    Published
    Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Ανδρέα Καρακότα το 1987 στον Σείριο
    Ο Ανδρέας Καρακότας αφηγείται στο Short Stories πώς ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι του στο τραγούδι με συνταξιδιώτες τον Μάνο Χατζιδάκι και «Τα τραγούδια της αμαρτίας», τα οποία σημάδεψαν τη ζωή του

    Η παραπάνω φωτογραφία είναι η μοναδική που έχω με τον Μάνο Χατζιδάκι. Την τράβηξε ένας φίλος μου, ο Λουκάς. Είναι ένα βράδυ του 1987 στον Σείριο, όπου συμμετείχα στις παραστάσεις με τα Επτά ρεμπέτικα σε πρώτη εμφάνιση. Είμαστε στα καμαρίνια. Είμαι είκοσι χρόνων.

    Λίγα χρόνια αργότερα, το 1990, τραγουδούσα στην μπουάτ Όνειρο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γνώρισα έναν νεαρό συνθέτη, κάναμε παρέα και μου ζήτησε να τραγουδήσω κάποια τραγούδια του. Τα δουλέψαμε και κατεβήκαμε στην Αθήνα να τα ηχογραφήσουμε.

    Είχα ήδη ενημερώσει τον Μάνο. Για μένα ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ο μουσικός πατέρας μου στον τότε δύσκολο χώρο του τραγουδιού.

    Ηχογραφήσαμε εκείνα τα τραγούδια σε μορφή πιάνο και φωνή. Παίρνω την κασέτα και πηγαίνω στο σπίτι του. Μπαίνω στο σαλόνι και τον βρίσκω παρέα με τον Μένη Κουμανταρέα. Ακούμε όλοι μαζί τα τραγούδια. Στον Μάνο άρεσαν τρία από αυτά. Μου λέει: «Ωραία, κρατάμε αυτά και θα βρούμε και άλλο υλικό».

    Όταν είπα στον συνθέτη ότι ο Μάνος Χατζιδάκις διάλεξε τρία από τα τραγούδια και αποφάσισε να τραγουδήσω έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο με τη συμμετοχή και άλλων δημιουργών, θύμωσε. Μου είπε: «Να πας να πεις του Χατζιδάκι: “Όλα ή τίποτε”».

    Πώς να το πω αυτό στο Χατζιδάκι; Μου κόπηκαν τα πόδια. Μαζεύω όλο μου το κουράγιο και πηγαίνω πάλι στο σπίτι του. «Μάνο, ο Γιώργος είπε ή όλα ή κανένα». Και μου απαντάει με το γνωστό του ύφος – και θυμωμένα και παιχνιδιάρικα: «Ώστε έτσι σου είπε; Δεν τα θέλουμε τότε τα τραγούδια του! Θα σου δώσω εγώ υλικό αντάξιο της φωνής σου».

    Αμέσως τηλεφωνεί μπροστά μου στον Θεοδωράκη, τον Σαββόπουλο, τον Ξυδάκη και τον Κυπουργό και τους ζητά να γράψει ο καθένας από δύο τραγούδια «για έναν πολύ ωραίο τραγουδιστή από τη Θεσσαλονίκη, τον Ανδρέα Καρακότα», όπως τον άκουγα να τους εξηγεί.

    Λέω στον Γιώργο Χατζιδάκι που παρακολουθεί, «τσίμπα με!». Πετούσα στα σύννεφα.

    Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα τολμούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα ότι ο Μάνος Χατζιδάκις θα μου έδινε ποτέ δικά του τραγούδια

    Και δεν φτάνει αυτό. Μόλις τελείωσε με τα τηλεφωνήματα, με κοίταξε και μου είπε: «Έλα τώρα να σου γράψω κι εγώ δύο τραγούδια».

    Καθίσαμε στο πιάνο. Μπροστά μου, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μου, έγραψε τα δύο τραγούδια που έμελλε να γίνουν από τα πιο συγκινητικά του κύκλου, τα Ενός λεπτού σιγή και Η διαδρομή.

    Εντάξει… όνειρο τρελό. Μάλλον ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν θα τολμούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα ότι ο Μάνος Χατζιδάκις θα μου έδινε ποτέ δικά του τραγούδια.

    Πήρα την κασέτα στα χέρια μου και έτρεξα να τα δουλέψω. Ήθελα να τα μάθω, να τα τραγουδήσω σωστά, να τα τιμήσω όπως τους άξιζε. Καθώς έφευγα από το σπίτι του Μάνου, πέτυχα στην είσοδο τον Νίκο Κυπουργό. Είχε ήδη ξεκινήσει να έρχεται μετά το τηλεφώνημά του.

    Ο Νίκος Κυπουργός μου είπε κάτι που με συγκλόνισε: «Αυτό που έκανε ο Χατζιδάκις, να ζητήσει από τόσο σπουδαίους συνθέτες να σου γράψουν τραγούδια, δεν είναι συνηθισμένο. Τέτοιες κινήσεις τις κάνεις για μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η Χάρις Αλεξίου. Αυτό σημαίνει πως πιστεύει σ’ εσένα. Στη φωνή σου, στον τρόπο σου. Σε αγαπάει πολύ».

    Και την επόμενη μέρα έγινε κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Όταν ξαναπήγα στο σπίτι του το πρωί μου λέει: «Ξέρεις, μου άρεσε πολύ ο τρόπος που είπες τα τραγούδια μου. Θα κάνουμε μαζί έναν δίσκο. Θα κάνουμε Τα τραγούδια της αμαρτίας».

    Τα τραγούδια αυτά γράφονταν τέσσερα χρόνια. Από το 1990 μέχρι να αναχωρήσει ο Μάνος για τον Σείριό του, το 1994. Δέκα από αυτά τα έγραψε παρουσία μου.

    Την ημέρα που τον αποχαιρετήσαμε, καθώς έφευγα από το σπίτι του, ο Γιώργος Χατζιδάκις στάθηκε στην πόρτα και μου είπε: «Ο Μάνος είπε ότι Τα τραγούδια της αμαρτίας είναι κληρονομιά του Ανδρέα, και θα γίνουν όπως ακριβώς τα ονειρευόταν».

    Τα ηχογραφήσαμε με την επιμέλεια του Νίκου Κυπουργού και τη στήριξη του Γιώργου Χατζιδάκι, με την σπουδαία Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, μετά το μεγάλο ταξίδι του. Ήταν σχεδόν αδύνατον να ενορχηστρωθούν με τον τρόπο που σχεδίαζε ο Μάνος Χατζιδάκις.

    •••

    Ο Ανδρέας Καρακότας θα ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι Τα τραγούδια της αμαρτίας, σε ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα του Γιώργου Χρονά, συνοδεία του Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο, τη Μεγάλη Τρίτη 15.04.2025 στον πολυχώρο Μικρή Σκηνή στη Θεσσαλονίκη.

    Μια μέρα πριν, τη Μεγάλη Δευτέρα, 14.04.2025, θα ερμηνεύσει τα έργα Επιτάφιος και Το τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη στη μουσική σκηνή Πριγκηπέσσα με τους Μαρία Φραγκούλη (φωνή), Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι, φωνή), Μίλτο Τσαλιγόπουλο (κοντραμπάσο) και Δημήτρη Σφίγγο (κιθάρα, φωνή).

    banner_300_250
    Picture of Ανδρέας Καρακότας
    Ο Ανδρέας Καρακότας είναι τραγουδιστής και διδάσκει δημοτικό τραγούδι στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Κεντρική φωτογραφία
    Προσωπικό αρχείο Ανδρέα Καρακότα

    Πορτρέτο
    Μάνος Χατζιδάκις (1987)

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ shortstoriesgr
    Short

    Η μέρα που αγάπησα την τζαζ μουσική

    Ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας αφηγείται στο Short Stories την πρώτη του επαφή με το σαξόφωνο και πώς αυτό του άνοιξε τον δρόμο για να γνωρίσει και να μυηθεί στις αυτοσχεδιαστικές τεχνικές της τζαζ