Skip to content
Home » Πώς βρέθηκα στο Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας»

Πώς βρέθηκα στο Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας»

    Πώς βρέθηκα στο Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας»

    Published
    Από εκδρομή του «Οδυσσέα» στη Βέροια το 2011. Ο Αντώνης Γαζάκης διακρίνεται πρώτος από αριστερά

    Πώς βρέθηκα στο Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας»

    Published
    Από εκδρομή του «Οδυσσέα» στη Βέροια το 2011. Ο Αντώνης Γαζάκης διακρίνεται πρώτος από αριστερά
    Ο φιλόλογος Αντώνης Γαζάκης γράφει στο Short Stories για τη σχέση του με το Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» στη Θεσσαλονίκη και για όσα ανεκτίμητα αποκόμισε από αυτήν

    Το 2004 ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου στην ελληνική εκπαίδευση ως φιλόλογος στη Δράμα. Τρία χρόνια μετά πήρα μετάθεση στην Πέλλα. Επιτέλους λοιπόν μπόρεσα να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου να ζήσω στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη κι αν χρειαζόταν να πηγαινοέρχομαι καθημερινά δύο και βάλε ώρες με το λεωφορείο.

    Πολύ γρήγορα, ο Δημήτρης Κ., ένας συνάδελφος φιλόλογος με τον οποίο ήμασταν και είμαστε στην ίδια συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών, τις Παρεμβάσεις, μου μίλησε για τον «Οδυσσέα». Μου πρότεινε μάλιστα να εμπλακώ και εγώ σε αυτόν.

    Τι ήταν όμως ο «Οδυσσέας»; Επρόκειτο για ένα Σχολείο Αλληλεγγύης. Για μια εθελοντική οργάνωση εκπαιδευτικών που μετρούσε ήδη δέκα χρόνια ζωής. Πρόσφερε κάθε χρόνο δωρεάν μαθήματα ελληνικών, αλλά και ξένων γλωσσών, σε εκατοντάδες ενήλικες μετανάστες, πρόσφυγες, παλιννοστούντες. Στεγαζόταν στην κακόφημη τότε γειτονιά της Αισώπου στον Βαρδάρη, σε ένα κτίριο που ανήκε στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και του οποίου οι αίθουσες είχαν παραχωρηθεί στον «Οδυσσέα» για τις ανάγκες του.

    Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτικός, καθώς δεν είχα καμία παρόμοια εμπειρία. Ανέλαβα ένα τμήμα Β΄ επιπέδου ελληνικών από κοινού με μια άλλη συνάδελφο, κάνοντας μάθημα μία φορά την εβδομάδα.

    Γρήγορα όμως άρχισε να μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό που γινόταν εκεί. Δεν ήταν απλώς ένα διδακτικό δίωρο με λεξιλόγιο και γραμματική, αλλά κάτι απείρως πολύ πιο ενδιαφέρον. Αλληλεπιδρούσα με ανθρώπους ξεριζωμένους από όλο τον κόσμο που είχαν έρθει στην Ελλάδα κυνηγώντας μια καλύτερη μοίρα.

    Από τους ανθρώπους αυτούς μάθαινα και εγώ πολλά. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι όλοι μαζί μαθαίναμε να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε μια κοινότητα με κατανόηση. Αλλά και με απορίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν μια Αλβανίδα μαθήτριά μου είχε ρωτήσει γιατί η Αφρική είναι τόσο φτωχή. Μια Νιγηριανή μαθήτρια της απάντησε ότι δεν είναι η Αφρική φτωχή. Φτωχοί είναι οι Αφρικανοί καθώς άλλοι παίρνουν όλο τον πλούτο της ηπείρου τους.

    Στον «Οδυσσέα» έκανα φίλους και φίλες, ερωτεύτηκα και με ερωτεύτηκαν, γνώρισα τη μέλλουσα –ύστερα από πολλά χρόνια– γυναίκα μου και έζησα πολλά ακόμη

    Ούτε βέβαια ξεχνώ τη χαρά με την οποία έρχονταν οι περισσότερες γυναίκες στον «Οδυσσέα» όχι τόσο γιατί καίγονταν να κάνουν μάθημα, αλλά επειδή αυτές οι ώρες ήταν από τις λίγες δικές τους, μακριά από τη δουλειά και τις σκοτούρες του σπιτιού.

    Έτσι όταν έπαψε να έρχεται στα μαθήματά της η συναδέλφισσα με την οποία είχαμε αναλάβει το τμήμα, η Γιάντρανκα, η πανταχού παρούσα Σερβίδα γραμματέας του σχολείου μού πρότεινε να το αναλάβω εξ ολοκλήρου. Δεν δίστασα στιγμή.

    Από τότε ξεκίνησε μια ιστορία που για μένα κρατάει 17 χρόνια, κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μου. Τόσο που κάποιοι με φωνάζουν Οδυσσέα και όχι Αντώνη!

    Κι αυτό γιατί στον «Οδυσσέα» εκτός από το να διδάσκω, έγινα μέλος της θεατρικής του ομάδας, περνώντας υπέροχες στιγμές με καταπληκτικούς ανθρώπους, εκλέχθηκα και πρόεδρος του ΔΣ του, σε μια στιγμή που αποχωρούσε η παλιά φρουρά που τον είχε ιδρύσει.

    Σε αυτήν τη θέση μας βρήκε μια μεγάλη περιπέτεια με την εφορία που είχε αίσιο τέλος ύστερα από εφτάχρονη ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία.

    Στον «Οδυσσέα» έκανα νέους φίλους και φίλες, ερωτεύτηκα και με ερωτεύτηκαν, γνώρισα τη μέλλουσα ύστερα από πολλά χρόνια γυναίκα μου και έζησα πολλά ακόμη, τα οποία χρειάζονται πολύ περισσότερες από 500 λέξεις για να τα αφηγηθώ.

    banner_300_250
    Picture of Αντώνης Γαζάκης
    Ο Αντώνης Γαζάκης είναι φιλόλογος, πρόεδρος του ΔΣ του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας»

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο του Αντώνη Γαζάκη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ρία Παπαμανώλη_Τα μάτια του Καρίμ, του πρόσφυγα μαθητή μας, 26 χρόνια μετά
    Short

    Είκοσι έξι χρόνια μετά είδα ξανά τα μάτια του Καρίμ, του πρόσφυγα μαθητή μου

    Η Ρία Παπαμανώλη γράφει στο Short Stories για τη συγκινητική επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου του Καρίμ, του ασυνόδευτου αφγανόπουλου μιας τάξης υποδοχής του 1998, που ήρθε για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους που τον βοήθησαν