Η «βίλα Τρούμαν» στο Πότσνταμ στη Γερμανία είναι μια έπαυλη με βαριά αλλά εν πολλοίς άγνωστη ιστορία. Οικοδομήθηκε ως θερινή κατοικία το 1891 στην οδό Κάιζερ 2 από τον Καρλ Μίλερ-Γκρότε που εξέδιδε δερματόδετους τόμους Γερμανών κλασικών.
Ήταν γνωστή ως οικία Έρλενκαμπ (Haus Erlenkamp) προτού ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν την αποκαλέσει «Μικρό Λευκό Οίκο» το 1945. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη ναζιστική εποχή η οδός αφιερώθηκε στα Τάγματα Εφόδου (Straße der SA Nr 2) και σήμερα η έπαυλη βρίσκεται στην οδό Καρλ Μαρξ 2.
Η διώροφη βίλα σε στιλ αγγλικής εξοχικής κατοικίας, η οποία είχε λεηλατηθεί από τα σοβιετικά στρατεύματα, επιτάχθηκε. Οι ένοικοί της εκδιώχτηκαν μισό χλμ. μακριά προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί επί 17 ημέρες ο πρόεδρος Τρούμαν και το επιτελείο του κατά τη διάσκεψη του Πότσνταμ τον Ιούλιο του 1945. Λίγους μήνες μετά, την άνοιξη του 1946, διέμεινε εκεί ο Σοβιετικός στρατάρχης Ζούκοφ.
Τη δεκαετία του 1950 η βίλα στέγαζε την κομματική σχολή της Σοσιαλιστικής Ενότητας Γερμανίας (SED) που κυβερνούσε στην Ανατολική Γερμανία (DDR). Το 1961-1974 έδρευε εκεί εκπαιδευτικό ίδρυμα και ακολούθως έως το 1994 μια αποθήκη επίπλων.
Επέστρεψε στους αρχικούς ιδιοκτήτες που προσπάθησαν να την πουλήσουν, αλλά οι 17 κληρονόμοι δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν. Εκεί βρήκε προσωρινή στέγη το Truman Memorial Center. Ώσπου το 1998 την αγόρασε για 10 εκατ. μάρκα το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν.
«Το σπίτι ήταν πολύ περίεργα επιπλωμένο» έγραψε ο Τρούμαν στο ημερολόγιό του. Και αυτό διότι οι Σοβιετικοί, που έλεγχαν το ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας, είχαν αφαιρέσει τα έπιπλα αναμένοντας ότι θα έχει δικά της η αμερικανική αντιπροσωπεία. Όταν αυτό δεν συνέβη, άρπαξαν άλλα από γειτονικές βίλες.
Η λατινική επιγραφή στο τζάκι του ισογείου προστάζει ακόμη «μακριά από δουλειές» (procul negotiis). Αλλά εκεί σχεδιάστηκε και δόθηκε η εντολή να ριχτεί ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.