Skip to content
Home » Το μεροκάματο του τρόμου του stand-up comedian Αριστοτέλη Ρήγα

Το μεροκάματο του τρόμου του stand-up comedian Αριστοτέλη Ρήγα

  Το μεροκάματο του τρόμου του stand-up comedian Αριστοτέλη Ρήγα

  Published

  Το μεροκάματο του τρόμου του stand-up comedian Αριστοτέλη Ρήγα

  Published
  Ο Αριστοτέλης Ρήγας περιγράφει στο Short Stories μια stand-up comedy παράστασή του που από θαύμα δεν του κόστισε τη ζωή...

  Κάπου στα τέλη του 2012 επικοινωνεί μαζί μου ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού σε μια διαβόητη συνοικία της Αθήνας, Aαπό αυτές που ακούς κοκόρια, φτιαγμένα μηχανάκια και Καλάσνικοφ, και μου λέει ότι θέλει να οργανώσουμε μια παράσταση κωμωδίας. Το σκέφτομαι περίπου δύο millisecond και του λέω ναι. Θα είναι τρίτη παράσταση stand-up comedy της ζωής μου.

  Κανονίζουμε να πάμε το ένα τρίτο συνολικά της ελληνικής σκηνής κωμωδίας, οι πέντε από τους συνολικά δεκαπέντε. Ένας έμπειρος κωμικός, που θα αναλάμβανε την παρουσίαση, και τέσσερις λιγότερο έμπειροι, δηλαδή με μηδενική εμπειρία.

  Φτάνει λοιπόν η αποφράδα μέρα, πάμε στον χώρο και διαπιστώνουμε ότι είναι όλα λάθος.

  Το μαγαζί είναι μισό παραδοσιακό καφενείο, μισό lounge bar και μάλιστα διχοτομημένο ακριβώς στη μέση. Απλώς κάποια στιγμή τελείωναν οι ψάθινες καρέκλες και άρχιζαν οι λευκοί καναπέδες. Παίζαμε στο επίπεδο του εδάφους και μάλιστα μπροστά στην πόρτα, απέναντι από το μπαρ. Όποιος έμπαινε μέσα αναγκαστικά άνοιγε την πόρτα πίσω μας, διέσχιζε τη σκηνή (μ’ εμάς πάνω) και πήγαινε να καθίσει στο τραπεζάκι του.

  Η παράσταση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9.30 ξεκίνησε τελικά γύρω στις 11.00. Γιατί πού να το ξέρουν οι θαμώνες του μαγαζιού τι σημαίνει «ώρα έναρξης 9.30». Ξεκινάει λοιπόν ο παρουσιαστής και προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να νιώσει ασφάλεια, να τον ησυχάσει για να προσέχει. Και το όλο πράγμα πάει καλά, μέχρι φυσικά τη στιγμή που δεν πάει! Καθώς εξαιτίας της χωροθέτησης της σκηνής έχει διακοπές κάθε τρεις και λίγο.

  Κόσμος περνάει από πίσω του ενώ παίζει. Περπατάει μπροστά του, χαιρετάει τους φίλους του, κάθεται, του γυρνάει πλάτη, ρωτάει το μπαρ τι έχει το μενού και παραγγέλνει, με απόλυτη φυσικότητα. Την τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό –και για να μην πιαστεί στα χέρια με τον τρίτο γλυκούλη άνιωθο– φέρνει στη σκηνή τον πρώτο λιγότερο έμπειρο κωμικό, εμένα.

  Προχωράει στο σετ του με την αφέλεια της μπαλαρίνας που χορεύει σε ναρκοπέδιο και η αντίδραση του κοινού περνά από το παγωμένο στο εχθρικό

  Ύστερα από δέκα λεπτά αγνού σκηνικού θανάτου, φέρνω στη σκηνή τη δεύτερη κωμικό, η οποία εκμαιεύει θριαμβικά χαμόγελα που μας δημιούργησαν την προσδοκία μιας κανονικής παράστασης, αλλά φευ. Σε αυτό το κλίμα έρχεται στη σκηνή ο τρίτος κωμικός ο οποίος λέει αστεία που θα άρμοζαν μόνο σε βραδιές εξειδικευμένης θεματολογίας για ενηλίκους. Αυτά είχε. Οπότε το κοινό παγώνει. Εντελώς.

  Ακολουθεί ο τελευταίος της βραδιάς ο οποίος ξεκινά το σετ του ως εξής: «Πόσοι από εσάς κάνετε την προσευχή σας προτού πέσετε για ύπνο;» όπου χειροκροτά όλο το μαγαζί. Όλο. Και σαν να μην κατάλαβε τι συνέβη, αγνοώντας εντελώς τη βασική οδηγία «read the room», συνεχίζει λέγοντας: «Εσείς κλείστε τα αυτιά σας». Σε όλο το κοινό.

  Προχωράει λοιπόν στο σετ του με την αφέλεια της μπαλαρίνας που χορεύει σε ναρκοπέδιο και η αντίδραση του κοινού περνά από το παγωμένο στο ξεκάθαρα εχθρικό με δολοφονική πρόθεση.

  Σε αυτό το κλίμα τρόμου τελειώνει η παράσταση, αλλά όχι και η βραδιά. Γιατί ακολουθεί ένα «stand-up comedy» από ζευγάρι τοπικών ηρώων-ηθοποιών, οι οποίοι εξετέλεσαν «κωμικούς» διαλόγους και απέσπασαν γέλια και χειροκροτήματα, ανατρέποντας τη δολοφονική διάθεση του κοινού.

  Όπου και να είστε, σας ευχαριστώ πολύ γιατί χάρη σ’ εσάς είχα τη δυνατότητα να κάνω και τέταρτη παράσταση στη ζωή μου.

  banner_300_250
  Picture of Αριστοτέλης Ρήγας
  Ο Αριστοτέλης Ρήγας είναι stand-up comedian

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  θανος αλεξανδρης Μαλβίνα καραλη shortstories
  Short

  Ο Θάνος Αλεξανδρής, η Μαλβίνα Κάραλη και το underground

  O Θάνος Αλεξανδρής γράφει στο Short Stories για το πως ενώ ονειρευόταν ανταποκρίσεις από μέτωπα πολεμικών συρράξεων, βρέθηκε σε δημοσιογραφική αποστολή σε ταβέρνα στο Παγκράτι με «εντολή» της Μαλβίνας Κάραλη