Skip to content
Home » Το σκίτσο μου για τα Τέμπη και την ελληνική πραγματικότητα

Το σκίτσο μου για τα Τέμπη και την ελληνική πραγματικότητα

    Το σκίτσο μου για τα Τέμπη και την ελληνική πραγματικότητα

    Published

    Το σκίτσο μου για τα Τέμπη και την ελληνική πραγματικότητα

    Published
    Η Μαρία Τζαμπούρα γράφει στο Short Stories πώς εμπνεύστηκε το καυστικό σκίτσο της το οποίο θα παρουσιαστεί, από κοινού με άλλα, στην έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας «5 εις την TAF»

    Είμαι επαγγελματίας σκιτσογράφος αλλά αρκετό καιρό άνεργη, δηλαδή δεν δημοσιεύω πολιτικά σκίτσα σε σταθερή βάση σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Μου έχει λείψει αυτό, να εκφράζω άποψη και θέση άμεσα και με αποδέκτη.

    Η συμμετοχή μου στην ομαδική έκθεση 5 εις την TAF ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσω σκίτσα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα. Και επιτέλους να έχουν κοινό, κάπου να απευθύνονται. Ήθελα πολύ να δημιουργήσω ένα σκίτσο με θέμα την τραγωδία στα Τέμπη και πού βρισκόμαστε σε σχέση με το γεγονός δυο χρόνια μετά.

    Για να σχεδιάσω κάτι λειτουργώ με σημειωματάρια (sketchbook) που έχω πάντα μαζί μου. Στο σχεδιαστήριο, στην τσάντα, τη βόλτα… παντού. Εκεί σημειώνω διάφορες ιδέες οι οποίες είτε μένουν σε αρχικό στάδιο είτε αν τις βρω ενδιαφέρουσες τις εξερευνώ λίγο περισσότερο.

    Σε αυτό και ανέτρεξα. Είχα σημειώσει κάποια πράγματα, κάποιες πρώτες σκέψεις, ακριβώς όπως κρατάει κάποιος ένα ημερολόγιο. Αλλά οι δικές μου σημειώσεις είναι ανάκατες με σκίτσα. Μάλιστα χρησιμοποίησα τα αρχικά σκαριφήματα για το εικαστικό. Αυτά δεν τα άλλαξα καθόλου. Στο συγκεκριμένο σκίτσο πιο πολύ με παίδεψε ο λόγος, η ατάκα.

    Ήθελα να αποφύγω τους συναισθηματισμούς. Ήθελα ο λόγος και το εικαστικό να λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, σαν σήμα. Όπως αυτά που βλέπουμε στα μέσα μεταφοράς. Να λειτουργήσει ως κώδικας και ως αναφορά για κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητά μας: την εγκληματική αδιαφορία. Να λειτουργήσει συνειρμικά.

    Ήθελα να εμπλέξω τον αναγνώστη σε αυτό. Ελπίζοντας ότι καθώς διαβάζει τα καρέ, στη σειρά, συνεκδοχικά πια, τα ενώνει στο μυαλό του και φτάνει στο συμπέρασμα που θέλω να αναδείξω.

    Ήθελα το σκίτσο μου να λειτουργήσει ως κώδικας και ως αναφορά για κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητά μας: την εγκληματική αδιαφορία

    Η ρουτίνα μου; Δουλεύω από το σπίτι και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη αυτοπειθαρχία. Κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση του χρόνου. Με την καραντίνα αλλά και ύστερα από αυτή πολλοί περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την τηλε-εργασία. Έτσι καταλαβαίνετε καλύτερα πλέον για τι πράγμα μιλάω.

    Προσπαθώ λοιπόν να ενεργώ λες και είμαι σε εργασιακό περιβάλλον εφημερίδας. Έχω συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που κλείνω ραντεβού με την έμπνευση. Ενημερώνομαι για την ατζέντα και την επικαιρότητα σαν να ήμουν παρούσα στην ημερήσια σύσκεψη. Δεν κάθομαι στο σχεδιαστήριο αν πριν δεν έχω διαβάσει/τσεκάρει όλες τις πηγές (ειδησεογραφικά και πολιτιστικά σάιτ, σόσιαλ μίντια, εκπομπές στην τηλεόραση κ.λπ.).

    Επίσης στις «πηγές» μου συμπεριλαμβάνονται φράσεις, κρίσεις και ατάκες σχετικές με το θέμα που θέλω να σχολιάσω, βγαλμένες από την καθημερινότητα και στηριγμένες στην παρατήρηση ή ύστερα από απλή συζήτηση και κουβέντα με τους άλλους γύρω μου.

    Μετά; Αρκεί ένα εσπρεσάκι, αρκετά τσαλακωμένα χαρτιά και συγκεκριμένο deadline που θέτω η ίδια στον εαυτό μου – γιατί αλλιώς δεν είμαι αποτελεσματική!

    •••

    Το T.A.F. / the art foundation στο Μοναστηράκι παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο 5 εις την TAF από τις 21.02.2025 έως τις 02.03.2025, με δωρεάν είσοδο. Συμμετέχουν: Τάσος Αναστασίου, Ιάκωβος Βάης, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σάκης Κουτσαντάς, Μαρία Τζαμπούρα.

    Το έργο της Μαρίας Τζαμπούρα

     

    banner_300_250
    Picture of Μαρία Τζαμπούρα
    Η Μαρία Τζαμπούρα είναι freelancer σκιτσογράφος και διδάσκει κόμικ και εικονογράφηση στο Tabula Rasa

    MORE STORIES

    γελοιογραφία Γεωργοπάλης shortstoriesgr
    Short

    Πώς έφτιαξα τη γελοιογραφία που κέρδισε τον διαγωνισμό του Φεστιβάλ ΛΕΑ

    Ο Δημήτρης Γεωργοπάλης περιγράφει στο Short Stories τη διαδικασία που ακολούθησε για να συνθέσει τη γελοιογραφία στην οποία η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ ΛΕΑ έδωσε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού με θέμα τις πολιτιστικές γέφυρες

    stelios anemodouras mikros iros short stories
    Short

    Ο παππούς μου ο Στέλιος Ανεμοδουράς

    Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τη ζωή του παππού του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού και εκδότη του θρυλικού «Μικρού Ήρωα», του περιοδικού που φέτος κλείνει 71 χρόνια παρουσίας