Skip to content
Home » Είχαμε και «δυναμικές μορφές πάλης», πρωτότυπες και πρωτόγνωρες

Είχαμε και «δυναμικές μορφές πάλης», πρωτότυπες και πρωτόγνωρες

    Είχαμε και «δυναμικές μορφές πάλης», πρωτότυπες και πρωτόγνωρες

    Published
    2 Σεπτεμβρίου 1970, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τα συντρίμμια του διαλυμένου από την έκρηξη αυτοκίνητο του Τσικουρή και της Αντζελόνι

    Είχαμε και «δυναμικές μορφές πάλης», πρωτότυπες και πρωτόγνωρες

    Published
    2 Σεπτεμβρίου 1970, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τα συντρίμμια του διαλυμένου από την έκρηξη αυτοκίνητο του Τσικουρή και της Αντζελόνι
    Ο Γιάννης Ρέγκας που συνέβαλε στη συγκρότηση της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ θυμάται ειρηνικές αλλά και «εκρηκτικές» δράσεις γράφει στο Short Stories

    Πάντα είχαμε βασική προτεραιότητά μας την πλατιά ενότητα του φοιτητικού κινήματος, γι’ αυτό και ο πρώτος γραμματέας του «Ρήγα» ήταν ο Μανώλης Συμβουλάκης, ένα εξαιρετικά ανοιχτόμυαλο και θαρραλέο στέλεχος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Τον χάσαμε σε αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής όταν ερχόταν για δουλειά της οργάνωσης από την Κρήτη στην Αθήνα.
    Ο προσανατολισμός των πλατιών πολιτικών συμμαχιών κρατήθηκε σταθερός από την οργάνωση σε όλα τα χρόνια της δικτατορίας. Προς το τέλος του 1968 και 1969, όσα στελέχη του παλαιού φοιτητικού κινήματος ήταν ακόμα ελεύθεροι, παράνομοι ή και νόμιμοι, όπως ο Κώστας Αλαβάνος, παλιός πρόεδρος της ΔΕΣΠΑ, ο Κώστας Κωσταράκος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της τελευταίας διοίκησης της ΕΦΕΕ, ο Σήφης Βαλυράκης κι εγώ, πήραμε την πρωτοβουλία και συγκροτήσαμε την αντιδικτατορική ΕΦΕΕ.

    Συντάξαμε τη διακήρυξη με τον Κ. Αλαβάνο, τον Κ. Κωσταράκο, τον Σ. Βαλυράκη και η ανακοίνωση της συγκρότησης της ΕΦΕΕ δημοσιεύτηκε στο τεύχος του «Θούριου» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1968, της οποίας το πρωτότυπο επίσης φυλάω.

    Παρά το ότι δεν απομακρυνθήκαμε ποτέ από τη λογική της προτεραιότητας ανάπτυξης του μαζικού κινήματος, χρησιμοποιήσαμε και τις λεγόμενες «δυναμικές μορφές πάλης», οι οποίες είχαν πρωτότυπο αλλά και πρωτόγνωρο χαρακτήρα.

    Το αυτοκίνητο ενός στρατιωτικού στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας, το οποίο κάηκε στη Γλυφάδα το 1968, ήταν ενέργεια δική μας

    Δηλαδή το κόλπο με τα μαγνητόφωνα τα οποία ξαφνικά αρχίζανε και φωνάζανε συνθήματα μέσα στο Σύνταγμα. Ακουμπούσαμε το κασετόφωνο, το βάζαμε μπρος και ξαφνικά ακουγόταν μέσα στο Σύνταγμα «Εδώ Ρήγας» «Εδώ ΠΑΜ Νέων» και μετά «έπεφταν» τα συνθήματα. Και 3 με 4 λεπτά μετά, αφού πρώτα είχαμε ειδοποιήσει τον κόσμο για την έκρηξη, έσκαγε ο μηχανισμός και καταστρεφόταν το κασετόφωνο.Έτσι έγινε και με το ψυγείο που αφήσαμε κοντά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, μέσα στο οποίο είχαμε βάλει το κασετόφωνο.

    Πολλά έχουν να πουν για όλες αυτές τις ενέργειες τα στελέχη του πρώτου Κ.Σ. του «Ρήγα Φεραίου» που συνελήφθησαν Μάρτιο και Απρίλιο του ’68 και καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο σε βαρύτατες ποινές. Στελέχη όπως ο Θανάσης Αθανασίου, ο Νίκος Κιάος, ο Παύλος Καυδιανός και οι Κώστας Καρυωτάκης, Νίκος Γιανναδάκης, Αριστείδης Θεοδωρίδης, τρεις αγαπημένοι σύντροφοι που δεν είναι πια στη ζωή, και πολλοί άλλοι εξίσου σημαντικοί. Ο Λευτέρης Τσίλογλου, ο Γιάννης Καούνης που διετέλεσαν επίσης γραμματείς του «Ρήγα» μέχρι τη σύλληψή τους πολλά θα είχαν να πουν.

    Τοποθετήσαμε και μικρής ισχύος βόμβες κατά τη διάρκεια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Το αυτοκίνητο ενός στρατιωτικού στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας, το οποίο κάηκε στη Γλυφάδα το 1968, ήταν ενέργεια δική μας.
    Και η Αντζελόνι και ο Τσικουρής που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη μέσα στο αυτοκίνητό τους μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία πάλι στελέχη του «Ρήγα Φεραίου», της οργάνωσης του Μιλάνου.
    Αυτές οι πλευρές του αγώνα όμως είχαν έναν εξαιρετικά προσεκτικό και επικουρικό χαρακτήρα. Μάλιστα όσον αφορά το ζήτημα των δυναμικών ενεργειών, εμείς του «Ρήγα» στην Ελλάδα βρεθήκαμε ορισμένες φορές σε διαφωνία με τους καθοδηγητές μας που είχαν τότε την έδρα τους στο εξωτερικό.
    Στη νεολαία του «Ρήγα Φεραίου» δεν χάσαμε ποτέ τον στόχο μας, που ήταν πάντα ο πλατύς πολιτικός χαρακτήρας της δράσης μας, οι επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή και ο μαζικός προσανατολισμός του κινήματος· ούτε πέρασε ποτέ η γραμμή ότι η χούντα θα ανατραπεί με τα όπλα.
    Αυτόν τον αγωνιστικό μαζικό ενωτικό χαρακτήρα διατήρησε πάντα ο «Ρήγας», ο οποίος με τις επτά δίκες του είχε τη λαμπρότερη αγωνιστική παράδοση.

    Picture of Γιάννης Ρέγκας
    Ο Γιάννης Ρέγκας είναι συνταξιούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός

    MORE STORIES

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΤΕΖΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
    Short

    Δύο μόνα γαρίφαλα για τον Μιχάλη Καλτεζά

    Ο Αντώνης Ζήβας ξετυλίγει το νήμα που οδηγεί από την εξέγερση του 1973 στη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά από τις δυνάμεις καταστολής στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 ΧΟΥΝΤΑ συνεργείο
    Short

    Οι τοίχοι του συνεργείου είχαν τη δική τους ιστορία

    Η Μαριάννα Τζιαντζή, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής το 1973, μεταφέρει στο Short Stories την αφήγηση του συμφοιτητή της Δ.Κ. για μια παρέα νέων σε ένα συνεργείο μοτοσικλετών λίγες μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

    ARISTOTELIS SARRIKOSTAS τανκ πολυτεχνείο
    Short

    «Αλκμηνάκι, πάμε να δούμε το τανκ;»

    Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής το 1973, ένιωσε ότι ζούσε την τελευταία της νύχτα όταν βρέθηκε απέναντι στο τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου