Skip to content
Home » Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

    Published
    Έτσι ξεκίνησαν όλα. Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας φωτογραφίζει τα τανκ στους δρόμους της Αθήνας το πρωί της 21ης Απριλίου 1967

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Α΄ μέρος)

    Published
    Έτσι ξεκίνησαν όλα. Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας φωτογραφίζει τα τανκ στους δρόμους της Αθήνας το πρωί της 21ης Απριλίου 1967
    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, εκθέτει στο Short Stories τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι να καταγράψει την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο τα χαράματα της 17ης του Νοέμβρη

    Στις 15 Νοεμβρίου κατέβασαν τις αστυνομικές αύρες στο Πολυτεχνείο. Ένα από αυτά τα οχήματα πέρασε πάνω από μια φοιτήτρια στα Χαυτεία – εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στην Πατησίων. Την έκανε λιώμα. Το μόνο που πρόλαβα να φωτογραφίσω ήταν οι κηλίδες του αίματός της. Την έκανε λιώμα. Πέρασε από πάνω της όπως την κυνηγούσε.

    Η Αθήνα ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Τα μάτια μας έκλαιγαν από τα δακρυγόνα που έπεφταν. Εμείς, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, ήμασταν από το πρωί έως που έδυε ο ήλιος στους δρόμους.

    Φωτογράφιζα τα γεγονότα και το βράδυ επέστρεφα στο γραφείο, έμπαινα στον σκοτεινό θάλαμο και στη συνέχεια έψαχνα να βρω τις εικόνες εκείνες που θα έστελνα στο εξωτερικό και θα μετέφεραν την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις μέρες στην Αθήνα.

    Στις 16 του μηνός έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου που θα μπορούσες να φανταστείς έξω από το Πολυτεχνείο. Μέχρι το μεσημέρι. Στη συνέχεια κατέβασαν ξανά τις αύρες. Οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

    Την ημέρα πυροβολούσαν με σφαίρες καουτσούκ. Το βράδυ χρησιμοποιούσαν πραγματικά πυρά, σφαίρες κανονικές. Είχαν ακροβολιστεί γύρω από το Πολυτεχνείο σε όλες τις ταράτσες και τις σκεπές των σπιτιών για να μην τους βλέπουμε. Από εκεί πυροβολούσαν. Είδα αρκετό κόσμο να τραυματίζεται μπροστά μου…

    Νοέμβρης μήνας, πεντέμισι έξι φεύγαμε, γυρίζαμε στα γραφεία μας. Το Assosciated Press ήταν ψηλά στην Ακαδημίας, κοντά στη Βουλή. Κατά τις εννιά εννιάμισι βγαίνω έξω να πάρω λίγο καθαρό αέρα από τα χημικά. Τότε άκουσα ερπύστριες τανκ, τα οποία κατέβαιναν μπροστά από τη Βουλή με κατεύθυνση προς την Πατησίων.

    Πήγα στον διευθυντή μου και του είπα να βγει για να ακούσει τον θόρυβο των ερπυστριών. Βγαίνουμε μαζί, ακούει και μου λέει: «Shit, man. Tanks. Take your cameras and go».

    ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ. ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ, ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ

    – Εγώ θα πάρω τις μηχανές μου και θα τρέξω. Ποιος όμως θα γράψει το στόρι;

    – Όταν θα γυρίσεις, θα μας πεις…

    – Ααα, δεν γίνεται αυτό. Η δουλειά μου είναι να φωτογραφίζω. Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να γράψει.

    Ήθελα να έχω κάποιον μαζί μου. Το να με δουν να περπατάω με τις μηχανές στα χέρια ήταν πολύ επικίνδυνο. Τελικά τον έπεισα και κατεβήκαμε κάτω.

    Αυτός είχε μια Jaguar 2.4 με αγγλικές πινακίδες. Ήταν ξένος ανταποκριτής και είχε δικαίωμα να τις φέρει. Κατεβαίνοντας την Αμερικής με το αυτοκίνητο, πέσαμε πάνω στη φάλαγγα.

    Δέκα δώδεκα τανκ και δίπλα να πηγαίνει μια Jaguar. Ψάχναμε να βρούμε έναν χώρο για να χωθούμε μες στη φάλαγγα. Οι οδηγοί είδαν τι προσπαθούσαμε να κάνουμε. Άνοιξαν και μπήκαμε μες στη φάλαγγα.

    Κατεβαίναμε προς την Ομόνοια. Κάποια στιγμή μας πλησιάζει ένα αστυνομικό αυτοκίνητο. Ένας αστυνομικός με περίστροφο στο χέρι αφού μας στόλισε με αρκετά επίθετα μας λέει «φύγετε από εδώ».

    Κατεβάζω το παράθυρο και χωρίς να πω κουβέντα, τον κοιτάζω με αυστηρό βλέμμα, βάζω τον δείκτη στο στόμα και με όση δύναμη έχω κάνω στον αστυνομικό «σσσ». Ψαρώνει. Μάλλον σκέφτηκε πως –για να του κάνω σήμα να σωπάσει– είτε της CIA είτε της Intelligence Service θα είμαστε. Κάτι είπε στον συνοδηγό του, κάνανε δεξιά και φύγανε.

    Εγώ ήμουν αρκετά τρελός. Τη ζωή μου δεν την υπολόγιζα. Είχα καλύψει αρκετούς πολέμους. Σκέφτηκα λοιπόν so what? Ήταν ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο Πολυτεχνείο.

    •••

    Η αφήγηση του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα συνεχίζεται στο δεύτερο μέρος της ιστορίας εδώ

    banner_300_250
    Picture of Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι φωτορεπόρτερ

    Αφήγηση στον 
    Παναγιώτη Φρούντζο

    Κεντρική φωτογραφία
    Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    aristotelis sarikostas politexneio shortstories1
    Short

    Η ιστορία της φωτογραφίας με το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου (Β΄ μέρος)

    Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ στο Associated Press το 1973, συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για τα γεγονότα της 17ης του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, που τροφοδότησαν το φαντασιακό των Νεοελλήνων

    Άγγελος Χάγιος_Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας
    Short

    Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας

    Ο Άγγελος Χάγιος αφηγείται στο Short Stories ένα περιστατικό που έζησε στα κρατητήρια της Καστέλλας τον καιρό της χούντας, το οποίο του έδωσε δύναμη και ανανέωσε την πίστη του στη νικηφόρα έκβαση του αγώνα