Η δικτατορία των συνταγματαρχών αιφνιδίασε τους πάντες και βρήκε το πολιτικό κίνημα, κόμματα και ηγεσίες, το εργατικό κίνημα, το φοιτητικό ανέτοιμα παρά τους διάφορους σχεδιασμούς.
Παρά τις μαζικές συλλήψεις που έγιναν το πρώτο βράδυ πολλά στελέχη διέφυγαν. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Τάκης Μπενάς, ο Χρόνης Μίσσιος, ο Μπάμπης Θεοδωρίδης, ο Μίμης και ο Αριστείδης Μανωλάκος, ο Γιώργος Βότσης και άλλοι από την ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
Επίσης ο Αντώνης Μπριλλάκης, ο Νίκος Καρράς, ο Βασίλης Νεφελούδης, η Φώφη Λαζάρου, ο Ηλίας Στάβερης και άλλοι που συγκρότησαν γρήγορα το Πατριωτικό Μέτωπο με διάρθρωση σε διάφορους χώρους και τον εργατικό τομέα.
Προς τα τέλη του 1967 –έχει βεβαίως προηγηθεί η συγκρότηση του ΠΑΜ νέων, των εργαζομένων–, τον Δεκέμβρη, συγκροτείται από τις ομάδες αυτές που περάσανε λίγο έως πολύ στην παρανομία και η αντιδικτατορική σπουδαστική οργάνωση Ρήγας Φεραίος.
Ο «νονός» μάλλον είναι ο Τάκης Μπενάς. Υπάρχουν και πολλές κοπέλες όπως η Πόπη Τσεμπελίκου, η Μαρία Καλλέργη, η Πόλυ και η Σελήνη Σαβινίδου, η Ντόρα Κωνσταντίνου, η Μαργαρίτα Γεραλή, η Νατάσσα Μερτίκα και η Κίττυ Αρσένη –οι συγκλονιστικές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες των οποίων, μαζί και του Περικλή Κοροβέση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης θεμελίωσαν την απόφαση της αποβολής της χώρας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο–, η Φρίντα Λιάππα, η Μπούλη (Ευαγγελία) Θεοφυλακτοπούλου, τα υπέροχα κορίτσια της Θεσσαλονίκης, για να αναφέρω μόνο ορισμένα από αυτά που πέρασαν στην ασφάλεια, στις φυλακές και τις εξορίες πολλά χρόνια από τη ζωή τους.