Skip to content
Home » Mια λέξη στον τοίχο, από αυτές που σε βοηθούν να ανασάνεις

Mια λέξη στον τοίχο, από αυτές που σε βοηθούν να ανασάνεις

    Mια λέξη στον τοίχο, από αυτές που σε βοηθούν να ανασάνεις

    Published

    Mια λέξη στον τοίχο, από αυτές που σε βοηθούν να ανασάνεις

    Published
    Η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Κακογιάννη περπατάει στην Αθήνα και κάνει σκόρπιες σκέψεις με αφορμή το βιβλίο «Αυτοάμυνα. Μια φιλοσοφία της βίας» της Έλσα Ντορλάν

    Περπατάω στους δρόμους της Αθήνας. Μια πόλη που δεν γνώρισα ποτέ, αλλά στην οποία άρχισα σιγά σιγά να νιώθω μια οικειότητα. Την οικειότητα του ξένου. Είναι μια οικειότητα πολύ διαφορετική από την οικειότητα ενός χώρου, κάποιου πράγματος, μιας μυρωδιάς, ενός χαμόγελου ή μιας απόχρωσης του ουρανού, όλα αυτά τα «μέρη» που γνωρίζεις καλά.

    Όταν έχεις μείνεις για πολλά χρόνια σε ξένη χώρα αρχίζει να σου είναι οικείο το να μην καταλαβαίνεις ακριβώς τους κώδικες. Να μη γνωρίζεις ακριβώς τα κατατόπια ή πού ακριβώς βρίσκεσαι.

    Περπατάω στους δρόμους της Αθήνας. Κατευθύνομαι προς το κέντρο, προς στο βιβλιοπωλείο-καφέ-στέκι La Zone. Παρουσιάζουμε το βιβλίο Αυτοάμυνα της Έλσα Νορλάν, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις πότλατς. Στο εξώφυλλο λέει ότι είμαι η μεταφράστρια αλλά μου φαίνεται κάπως ξένο.

    Είναι η πρώτη μου μετάφραση βιβλίου. Μου πήρε καιρό μέχρι να συνηθίσω να βλέπω τη λέξη συγγραφέας δίπλα από το όνομά μου. Τη λέξη φιλόσοφος πάλι δεν τη συνήθισα ποτέ.

    Αναρωτιόμουν συχνά αν αυτό είχε να κάνει μ’ εμένα. Ή αν είχε να κάνει με το έξω, τη συμβολική τάξη, τη βαρύτητα που έχουν σημαινόμενα όπως συγγραφέας, φιλόσοφος. Ίσως ένιωθα πάντα ότι έχουν μια στενοχώρια. Ο χώρος τους είναι στενός και πολλοί, πολλές και πολλά δεν χωρούν εκεί μέσα.

    Περπατάω καθώς σουρουπώνει στους δρόμους της Αθήνας και προσπαθώ να σκεφτώ λίγο τι θα μπορούσα να πω σε λίγες ώρες για να παρουσιάσω αυτό το βιβλίο που έχει για υπότιτλο Μια φιλοσοφία της βίας.

    Νιώθω σαν μια άλλη κυρία Νταλογουέι που περνάει τη μέρα της με τις ετοιμασίες μέχρι τη βραδινή κοσμική συγκέντρωση στο σπίτι της. Εκείνη περπατάει στου δρόμους του Λονδίνου του Μεσοπολέμου ένα πρωί πηγαίνοντας να αγοράσει λουλούδια.

    Παντού αναδύονται σημάδια βίας. Η Αθήνα είναι πόλη σημαδεμένη. Κρίση, άγρια οικονομική εκμετάλλευση, πολυμορφική βία, ηρεμιστικά, τάξη και ανασφάλεια

    Οι σκέψεις της διακόπτονται από τον εκκωφαντικό θόρυβο μιας μηχανής αυτοκινήτου. Οι δικές μου μοιάζουν να ξεδιπλώνονται ακατάπαυστα σαν λευκός θόρυβος μέσα σε ένα περιβάλλον όπου παντού αναδύονται σημάδια βίας. Η Αθήνα είναι πόλη σημαδεμένη. Κρίση, άγρια οικονομική εκμετάλλευση, πολυμορφική βία, ηρεμιστικά, τάξη και ανασφάλεια.

    Η Ντορλάν ξεκινάει το βιβλίο της με τη δολοφονία του Rodney King από αστυνομικούς το 1991 στο Λος Άντζελες: «Όσο περισσότερο αμυνόταν τόσο περισσότερη βία υφίστατο και τόσο περισσότερο γινόταν αντιληπτός ως επιτιθέμενος».

    Η βραδιά βιβλιοπαρουσίασης θα ξεκινήσει με μια ταινία της Σοφίας Φαραντάτου για τον/τη Ζακ/Zachie Oh! και τη δολοφονία του στους δρόμους της Αθήνας από ευυπόληπτους οικογενειάρχες.

    Κάπου εκεί κοντά, σε έναν δρόμο της Αθήνας, ανάμεσα στη θέα της πλαστικής σακούλας, στον εκκωφαντικό θόρυβο των αυτοκινήτων και στην καθόλου διακριτική παρουσία μιας αστυνομικής κλούβας, μου έρχονται στον νου κάποια λόγια της της Σιμόν Βέιλ, «Η “Ιλιάδα” ή το ποίημα της βίας, γι αυτούς που νομίζουν ότι κατέχουν τη βία ως δύναμη».

    Οι σκέψεις μου διακόπτονται από μια λέξη γραμμένη σε έναν τοίχο. Είναι από αυτές που δεν έχουν στενοχώρια. Το αντίθετο. Σε βοηθούν να ανασαίνεις στον δρόμο: Αρρενωτίποτα.

    •••

    H Μαρία Κακογιάννη υπογράφει τη μετάφραση του βιβλίου Αυτοάμυνα. Μια φιλοσοφία της βίας της Έλσα Νορλάν (εκδόσεις πότλατς), ενώ μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ιφιγένεια στην Κω (εκδόσεις Κείμενα).

    banner_300_250
    Picture of Μαρία Κακογιάννη
    Η Μαρία Κακογιάννη είναι συγγραφέας και μεταφράστρια

    Κεντρική φωτογραφία
    Aναστασία Βαϊτσοπούλου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Πέτρος Δαμιανός shortstories_ Νίκο Ρωμανό
    Short

    Συζητώντας για τον Νίκο Ρωμανό με έναν μαθητή μου

    Ο Πέτρος Δαμιανός, πρώην διευθυντής του σχολείου των φυλακών Αυλώνα και δάσκαλος του Νίκου Ρωμανού μέσα στη φυλακή, μεταφέρει στο Short Stories τη συζήτηση που είχε με έναν μαθητή του για τον Ρωμανό και την πορεία που είχε από τη φυλάκισή του το 2013 έως σήμερα

    Ay Carmela SHORTSTORIES
    Short

    Η «Carmela» μας από τον ισπανικό εμφύλιο στο σήμερα

    Ο Κωνσταντίνος Κυριακού γράφει στο Short Stories για το θεατρικό έργο «Ay, Carmela!», τη δύναμη του χιούμορ ως εργαλείου αντίστασης, όπως και για τη σημασία της μνήμης και της αλληλεγγύης απέναντι στον πόλεμο

    Φόλκερ Λούντβιχ Βασίλης Κουκαλάνι Συντεχνία Γέλιου shortstories
    Short

    Μια συνάντηση ζωής με τον Φόλκερ Λούντβιχ

    Ο Βασίλης Κουκαλάνι μιλάει στο Short Stories για τη γνωριμία του με τον Φόλκερ Λούντβιχ, ιδρυτή της γερμανικής θεατρικής ομάδας GRIPS, ο οποίος επηρέασε βαθιά το θέατρο για παιδιά που ανεβάζει με την ομάδα του, Συντεχνία του Γέλιου

    Κούβα shortstoriesgr
    Short

    Ταξιδεύοντας μόνη στην Κούβα που έχω αγαπήσει

    H Ισαμπέλλα Γέργου γράφει στο Short Stories για το ταξίδι που έκανε μόνη της στην Κούβα αναζητώντας τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης και των ανθρώπων αυτής της τόσο ιδιαίτερης χώρας της Καραϊβικής